Belföld

„Alkotmányt módosítani kevés” – csalódott Orbán Viktor lépése miatt a pedofil igazgató áldozata

rtl.hurtl.hu

2024. február 9. 6:08

Pop Mert Julián szerint az alkotmánymódosítás fontos lépés, de kevés. „A szavak ideje lejárt. Azonnali cselekvésre van szükség” – fogalmazott.

„Mint egy áldozat, akinek a sorsát érinti a közelmúltban hozott kegyelmi döntés, szeretném kifejezni mély aggodalmamat és csalódottságomat az ügy kapcsán” – írta a Facebookon Pop Mert Julián, a bicskei gyerekotthon egyik volt lakója, a pedofiliáért elítélt volt igazgató egyik áldozata. A férfi Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosításról szóló bejegyzéséhez kommentelt. 

„Azt gondolom, a személyes felelősség mellett a közösségnek és az áldozatoknak is szüksége van együttérzésre és támogatásra a tényleges hatalmat gyakorlóktól” – írta Pop Mert Julián. 

A miniszterelnök csütörtök délután közölte: alkotmánymódosítást kezdeményezett annak érdekében, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén ne lehessen elnöki kegyelmet adni. Tavaly áprilisban ugyanis Novák Katalin államfő kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesének, akit kényszerítésért 3 év 4 hónap börtönre ítéltek ebben az ügyben. (Az egyik gyereket kényszerítette arra, hogy tegyen hamis vallomást, ezzel védte a molesztáló igazgatót.)

Pop Mert Julián csütörtök este azt írta, az alkotmánymódosítás mindenképpen fontos lépés lenne, de alkotmányt módosítani kevés. 

Szenteljen figyelmet az áldozatok segítésének és támogatásának, járjon el személyesen a befolyásából és tisztségéből eredően. 

Az ilyen esetek megfelelő kezelése és az érintettek számára nyújtott segítség elengedhetetlen a társadalmi igazságosság és empátia szempontjából. Bízom abban, hogy az ön vezetése alatt olyan, valóban a gyermekvédelmet szolgáló intézkedések születnek, amelyek hozzájárulnak az áldozatok gyógyulásához és a hasonló esetek megelőzéséhez. A szavak ideje lejárt. Azonnali cselekvésre van szükség” – fogalmazott.  

Az elnöki kegyelmi döntés óriási felháborodást okozott, pénteken tüntetés is lesz miatta a Belügyminisztériumnál. Az elmúlt napokban már telefonon mérték, hogy le kell-e mondania Novák Katalinnak. A közvélemény-kutatás során rákérdeztek Varga Judit felelősségére is, akinek ellen kellett jegyeznie az államfői döntést ahhoz, hogy az érvényes legyen.

Pop Mert Julián korábban a kormány gyerekvédelminek nevezett törvényét kommentálta a Híradónak. Azt mondta, lehet, hogy ezentúl szigorúbban büntetik majd a pedofil visszaéléseket, de mégsem tud örülni, mert a pedofilellenes törvénycsomag részeként súlyosan kirekesztő és homofób jogszabályokat is elfogadott a parlament.


Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#novák katalin#elnöki kegyelem#orbán viktor#alkotmánymódosítás#áldozat#pop mert julián

Címlapról ajánljuk