Belföld

Török Gábor: Novák Katalin politikai karrierjének vége

rtl.hurtl.hu

2024. február 9. 12:59

A politikai elemző szerint Novák Katalin akkor is elbukott, ha a hivatalában marad. Varga Judit politikai kára még nem ennyire egyértelmű.

Novák Katalin köztársasági elnök politikai karrierjének a történtek után akkor is vége, ha ezt egyelőre nem veszi észre, és még akkor is, ha esetleg hivatalban marad – írta Facebook-bejegyzésében Török Gábor elemző.

Úgy vélte, az államfő azt a tervezett alkotmánymódosítást üdvözölte, és akarja „jó szívvel” aláírni, amely arról szól, hogy ne írhasson alá több olyan kegyelmi döntést, mint ami a mostani botrányt okozta. Török Gábor szerint ha Novák Katalin mindezt átgondolja, világossá válik számára, hogy

ennél nagyobb megalázás elnököt nem nagyon érhet az őt megválasztó és támogató politikai többség részéről.

Közjogilag az ügy másik főszereplője a kegyelmi kérvényt előterjesztő és ellenjegyző Varga Judit akkori igazságügyi miniszter. Török Gábor szerint az ő politikai kára még nem látszik ennyire világosan, de nyilvánvaló, hogy ebben az ügyben ő is roncsolódik. Ha pedig a Fidesz nem akarja, hogy a téma hónapokra napirenden maradjon, minden bizonnyal még hátrébb kell léptetniük, így 

az sem lenne meglepő, ha végül mégsem Varga Judit állna a kormánypárt európai parlamenti listájának élén.

Török Gábor szerint az ügy valódi főszereplője azonban Orbán Viktor miniszterelnök, ennek megfelelően a végső politikai felelősség is az övé. Hozzátette: az ellenzék ebben a rendszerben önmagában nem képes arra, hogy ártson a kormányoldalnak, de a hatalmon lévők nincsenek védve a saját hibáiktól, amelyek akár a rendszerre is hatással lehetnek.

A miniszterelnök csütörtök délután közölte: alkotmánymódosítást kezdeményezett annak érdekében, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén ne lehessen elnöki kegyelmet adni. Tavaly áprilisban ugyanis Novák Katalin államfő kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesének, akit kényszerítésért 3 év 4 hónap börtönre ítéltek. Az egyik gyereket kényszerítette arra, hogy tegyen hamis vallomást, ezzel védte a molesztáló igazgatót.

Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

#Belföld#novák katalin#elnöki kegyelem#török gábor#orbán viktor#alkotmánymódosítás

Címlapról ajánljuk