Belföld

Az igazságügyi miniszternek is jóvá kellett hagynia Novák Katalin pedofilügyben hozott kegyelmét

rtl.hurtl.hu

2024. február 5. 15:44

Az elnöki kegyelem minden állam jogrendjében megtalálható, de csak egészen ritkán szabad alkalmazni, különben csorbulna a bíróságok tekintélye – mondta az rtl.-hu-nak Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász. Novák Katalin tavaly áprilisi döntését az igazságügyi miniszternek is ellen kellett jegyeznie, akkoriban pedig még Varga Judit vezette a tárcát. 

A politikai döntés felelősségét minden esetben a kormány viseli, és nem a köztársasági elnök. Ennek megfelelően Novák Katalin államfő döntését is ellenjegyezte az igazságügyi miniszter – mondta az rtl.hu-nak Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász.

Mint arról beszámoltunk, Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját fedező bűntársnak. A volt igazgató éveken keresztül zaklatta a rábízott gyerekeket, amiért 8 év fegyházra ítélték.

Az államfő döntése értelmében az igazgatóhelyettesnek (akit másodrendű vádlottként ítéltek el 3 év 4 hónapra)

  • • 5 év próbaidőre felfüggesztették a büntetéséből hátralévő részt;
  • • elengedték a foglalkozástól eltiltás büntetés és a közügyektől eltiltás mellékbüntetés hátralévő részét;
  • • valamint mentesül a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól is.

Az igazgatóhelyettest érintő ítélet szerint ő volt az, akinek tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált, és aki megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében ezzel a szöveggel: „én kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem, és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom, és nem fogta meg és nem verte ki.”

Szentpéteri Nagy Richard azt mondta, hogy 

az elnöki kegyelemről szóló döntést az igazságügyi miniszternek is jóvá kell hagynia, márpedig a kegyelemről szóló döntés április 27-én kelt, akkoriban pedig még Varga Judit volt a tárca vezetője.

Megkerestük a minisztériumot, hogy megtudjuk, valóban Varga Judit látta el kézjegyével a dokumentumot, de kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ. Az sem derült ki, hogy az exminiszter miért támogatta Novák Katalin döntését.

A szabályok szerint 

a kegyelmi kérelmek az igazságügyi tárcához futnak be, majd ha ezek megfelelnek az előírásoknak, akkor továbbítják az államfőnek. Ha a köztársasági elnök aláírja, akkor hatályossá válik a kegyelem, de csak akkor lesz érvényes, ha az erről szóló dokumentumot az igazságügyi miniszter is aláírja.

„A köztársasági elnök határozata a kegyelmi elhatározás napjával hatályos, de a miniszter ellenjegyzése szükséges a határozat érvényességéhez” – áll a tárca honlapján.

„Az elnöki kegyelem minden állam jogrendjében megtalálható, de csak egészen ritkán szabad alkalmazni, különben csorbulna a bíróságok tekintélye” – mondta Szentpéteri Nagy Richard. Általában akkor élnek ezzel a lehetőséggel, ha felmerül olyan emberiességi szempont, amelyet a bíróságok nem vehetnek figyelembe. Ilyen például, ha az elítélt az egyetlen kereső a családban, börtönbe vonulása esetén pedig egy kiskorú ellátás is veszélybe kerülne – fogalmazott az alkotmányjogász.

Ezek azonban – fűzte hozzá – valójában csak finomhangolásnak tekinthetők: a végső szót a bíróság mondja ki, de az ítélet nagyon ritkán joganyagon kívül tényezők miatt korrekcióra szorulhat.

Az RTL Híradó megkérdezte Novák Katalint, miért döntött úgy, hogy az egykori igazgatóhelyettes börtönbüntetését felfüggeszti. A Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága a következő választ adta: „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet. Konkrét kegyelmi ügyekben a harminchárom éves hagyományoknak és a jogszabályoknak megfelelően nem tudunk részletes tájékoztatást adni.”


A Demokratikus Koalíció parlamenti frakciója megfosztási eljárást kezdeményez Novák Katalin köztársasági elnök ellen. 

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#novák katalin#varga judit#államfő#igazságügyi minisztérium

Címlapról ajánljuk