Belföld

Novák Katalin többmilliós fizetést, lakást és autót is kap élete végéig

rtl.hurtl.hu

2024. február 11. 12:00

Vélhetően nem lesznek megélhetési gondjai.

Novák Katalin szombaton bejelentette lemondását, de jogszabályok értelmében továbbra is köztársasági elnöki címet viselhet élete végéig. A politikába minden bizonnyal nem fog visszatérni, de nem kell attól félni, hogy megélhetési gondjai lesznek, írja 24.hu.

Mint minden volt köztársasági elnök, Novák Katalin is élete végéig az aktuális köztársasági elnök tiszteletdíjának 1,1-szeresét kapja, ami jelenleg bruttó 4,5 millió forint havonta. Bár el kell hagynia a Sándor-palotát és ki kell költöznie a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciából, de az Országgyűlés Hivatalától kap egy másik rezidenciát, amihez jár személyzet, és fenntartási költségeket is az állam fogja állni.

A lap Áder János esete alapján azt írja, a volt elnök egy 720 négyzetméteres svábhegyi villában élhet élete végéig, melyet közel 1 milliárd forint közpénzből újítottak fel. Az egykori köztársasági elnököknek jár még egy háromfős titkárság, térítésmentes egészségügyi ellátás és egy autó sofőrrel. A titkárságot és az egyéb költségeket szintén az Országgyűlés Hivatala állja.

A külföldi hivatalos utakra továbbra is első osztályon utazhat repülőgépeken és vonatokon egyaránt. A lemondása után csak egy kiváltságtól esik el Novák: nem vehet igénybe különgépet.

A volt köztársasági elnök az élete végéig továbbra is támogathatja civil szervezeteket közpénzből, a lap cikke szerint a tavalyi adatok szerint 73 millió forint felett rendelkezhettek a volt elnökök ilyen célokra. Az rtl.hu korábban megírta, hogy az említett juttatásokat venné el Novák Katalintól a Momentum.

Az RTL Híradója riportot készített a Sándor-palotánál, ahol tömeg gyűlt össze, hogy Novák Katalin távozását követeljék. Mikor a köztársasági elnök lemondott, a tömeg hangos tapssal és éljenzéssel ünnepelt:


Nyitókép: Hannah Peters/Getty Images

#Belföld#novák katalin#lemondás#juttatás#fizetés#autó#lakás

Címlapról ajánljuk