Belföld

Elvenné a Novák Katalinnak élete végéig járó juttatásokat a Momentum

rtl.hurtl.hu

2024. február 10. 21:06

A jelenlegi szabályozás szerint Novák Katalinnak élete végéig járna fizetés, titkárság és a köztársasági elnök megszólítás is. 

„A volt köztársasági elnököt, valamint a köztársasági elnök és a volt köztársasági elnök özvegyét nem illetik meg az ebben az alcímben meghatározott jogosultságok és juttatások, ha a köztársasági elnök megbízatása az Alaptörvény 12. cikk (3) bekezdés e), f) vagy g) pontja alapján szűnt meg” – áll abban a módosítójavaslatban, amelyet Hajnal Miklós, a Momentum országgyűlési képviselője nyújtott be.

Ez a három idézett eset a következő:

  • ha az elnök összeférhetetlenség kimondásával;
  • lemondással;
  • vagy a köztársasági elnöki tisztségtől való megfosztással távozik.

Az indoklás szerint „a jelenlegi szabályozás újragondolása vált szükségessé, mivel súlyosan méltánytalan helyzetet teremthet, ha a köztársasági elnököt a lemondása esetén is élete végéig különféle jogosultságok és juttatások illetik meg”.

A törvény szerint Novákot a lemondása után is köztársasági elnöknek kell szólítani, csak úgy, mint még élő elődjeit, Schmitt Pált és Áder Jánost. A Telex cikke szerint a volt köztársasági elnökök életük végéig ugyanannyit keresnek, mint a mindenkori államfők:

ez a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, jelenleg bruttó 4,5 millió forint havonta.

Novák Katalinnak, miután elhagyja a Sándor-palotát, családjával a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciából is ki kell költöznie, ám az Országgyűlés Hivatalától kap egy másik lakást egyfős személyzettel, és a fenntartási költségeket is az állam állja. Az elnöki rezidenciát egyébként érkezése után újították fel, és mint megírtuk, lett benne sminkszoba és moziszoba is.

A volt köztársasági elnök élete végéig háromfős titkárságot alkalmazhat, valamint térítésmentes egészségügyi ellátás és személyes autóhasználat illeti meg. A titkárság elhelyezését és működési költségeit is az Országgyűlés Hivatala biztosítja.

Nyitókép: MTI/Sándor-palota

#Belföld#momentum#hajnal miklós#novák katalin#lemondás#államfő#köztársasági elnök

Címlapról ajánljuk