Belföld

Kutyakennel és sminkszoba az elnöki rezidencián: csaknem 280 millió forintért újították fel Novák Katalin lakhelyét

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. november 29. 5:46

Mozi, zeneszoba és sminkszoba is található Novák Katalin köztársasági elnök rezidenciáján, amelyet az rtl.hu által megismert szerződés szerint 278 millió forintért újítottak fel. Információink szerint több helyen cserélték a burkolatot, és rendbe tették az állami tulajdonban lévő épület egyéb részeit is, így a gépészetet és az elektromos hálózatot is. 

Felújították a Budapest XII. kerületében található, állami tulajdonban lévő köztársasági elnöki rezidenciát – értesült az rtl.hu. A szeptember végén aláírt szerződés szerint a munkákra összesen 278 millió forintot költhettek, a renoválás pedig az épület jelentős hányadára, valamint a kert egy részére is kiterjedt. 


Forrás: A Kiving Kft.-vel kötött szerződésben szereplő számítás

A rezidencia állami tulajdonban van, de a következő években – elnöki megbízatása végéig – Novák Katalin használhatja majd. Nincs is más lehetősége, a törvény ugyanis előírja, hogy a mindenkori köztársasági elnöknek ebben az ingatlanban kell laknia. 

„Ezt részben biztonsági szempontok, részben a nemzetközi gyakorlatból következő protokolláris és reprezentációs követelmények indokolják” – írta az rtl.hu megkeresésére a Köztársasági Elnöki Hivatal. A kommunikációs osztály szűkszavú tájékoztatása szerint a renoválást már tervbe vették Novák Katalin köztársasági elnök hivatalba lépése előtt, a munkák pedig már be is fejeződtek.

Az óriási parkban elterülő ingatlant idegeneknek megközelíteni is nehéz: az Alkony út és a Béla király út mellett található telket ugyanis sűrű növényzet, valamint a biztonsági szolgálat által megfigyelt magas kerítés veszi körül, így szinte teljesen el van zárva a külvilágtól.  

A felújításra az állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a szintén állami tulajdonban lévő Kiving Kft.-vel szerződött. 

Az egyezség értelmében a kivitelezés áfa nélkül 184 millióba került, az eszközbeszerzésre pedig 35 milliót fordítottak. Ezen felül képeztek egy 10,9 millió forintos tartalékkeretet is, 

amelyet indokolt esetben lehetett lehívni. A munkákkal 45 napon belül kellett végezni, csúszás esetén a kötbér a vállalkozói díj 1 százaléka lett volna naponta. (Arról nem tudni, hogy ne tudták volna tartani a határidőket.) 

A kivitelezésről szóló szerződés szerint megújult a rezidencián található alagsori moziszoba is. Új eszközöket vásároltak, kialakították a megfelelő elektromos hálózatot, a mennyezetre pedig projektor, hangáteresztő vetítővászon került. A beépített tölgy szekrénybe borhűtőt is tettek. 

Az elnöki rezidencián a megállapodás alapján egy kisebb sminkszobát is létrehoztak (ennek eszközköltsége 375 ezer forint), valamint kialakítottak egy hangszigetelt zeneszobát is függesztett kazettás álmennyezettel. Az rtl.hu egyebek mellett azt is megkérdezte, hogy 

miért volt szükség erre a zeneszobára, de ezzel kapcsolatban többszöri megkeresésünkre sem érkezett érdemi válasz Novák Katalin hivatalától. A helyiség kialakítását ugyanakkor nem cáfolták.

A szerződés alapján az épület több pontján is megújult a burkolat, a ház mellett pedig a kert egy részét is rendbe tették, építettek például egy kutyakennelt, és elbontották a korábbi játszóteret. A kommunikációs osztály arra a kérdésre sem válaszolt, hogy épül-e helyette új, és ha igen, miért kellett megszüntetni az előzőt.  

Mint korábban megírtuk, Schmitt Pál lemondása után, Áder János beköltözése előtt is felújították a rezidenciát, akkor 38,5 millió forintot költöttek erre. 

Novák Katalinnak a lakóhely biztosításán kívül a törvény szerint további juttatások járnak: 

  • havi tiszteletdíja a házelnököt megillető tiszteletdíj 1,1-szerese, azaz nagyjából havi négymillió forint. 
  • Ez az összeg élete végéig megilleti őt, 
  • kérésére pedig akkor is biztosítanak rezidenciát egyfős személyzettel, ha mandátuma lejár, és a Béla király úti ingatlant át kell adnia utódjának. 
  • Az államfőt élete végéig megilleti a személyes gépkocsi-használat, 
  • háromfős titkárság 
  • és az ingyenes egészségügyi ellátás.

Elődjének, Áder Jánosnak egyébként nem kellett messze költöznie, miután megszűnt elnöki mandátuma, ő egy Béla király úti, 720 négyzetméteres, liftes villát kapott az államtól

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#novák katalin#zeneszoba#rezidencia#köztársasági elnök#sminkszoba#ma

Címlapról ajánljuk