Belföld

Így változik Novák Katalin élete

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2021. december 27. 13:12

Rezidencia, autó- és magánrepülő-használat, milliós fizetés élete végéig és saját titkárság várja Magyarország első női köztársasági elnökét. Mutatjuk, mi jár Novák Katalinnak új feladatai mellé, ha papírforma szerint ő lesz az új államfő.

Orbán Viktor miniszterelnök az év utolsó, rendhagyó kormányinfóján jelentette be, hogy a Fidesz Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli köztársasági elnöknek. Az államfőt egy alkalommal lehet újraválasztani, így az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban felvetődött a kérdés, hogy ki váltja a második ciklusát töltő Áder Jánost. 

A poszt betöltése sima ügynek tűnik, az államfőjelölt megválasztásához ugyanis az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges. A Fidesznek megvan a kétharmados többsége, hogy már az első szavazási körben megválassza az új köztársasági elnököt (ha nem lenne, akkor további két forduló következne, a harmadik körben pedig elegendő az egyszerű többség is).

Novák Katalin Orbán Viktor bejelentése után szinte azonnal közölte, hogy elfogadja a feladatot, majd néhány nappal később, december végi hatállyal lemondott miniszteri posztjáról is. A köztársasági elnök ugyanis semmilyen más közjogi tisztséget nem tölthet be, hiszen – az alaptörvény megfogalmazása szerint – 

kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

Magyarországon 1990 óta alapvetően formális a köztársasági elnök szerepe, ezen nem változtatott az alaptörvény sem. A parlamentet a köztársasági elnök két esetben oszlathatja fel: ha nem tud miniszterelnököt választani, vagy ha nem tudja elfogadni a költségvetést március 31-ig. Emellett a köztársasági elnöknek van mozgástere a törvényalkotásban: visszaküldheti az elfogadott törvényeket, vagy az Alkotmánybírósághoz küldheti azokat, így adott esetben megakaszthatja a törvényhozást. Egyik legfontosabb jogköre a kegyelem gyakorlása, ennek egy esetleges kormányváltás esetén lehet nagyobb jelentősége, mivel az ellenzék egyik leghangsúlyosabb ígérete az „elszámoltatás”, Novák Katalin pedig köztársasági elnökként akár nyomozati szakaszban is kegyelmet gyakorolhat.

Az Index interjújában felmerült, hogy mit tenne Novák Katalin, ha elnöksége alatt az alaptörvényt vagy egy kétharmados jogszabályt feles többséggel próbálnának megváltoztatni.

A jogállamiság lebontásához én soha nem fogok hozzájárulni

– válaszolta. 

Mi minden jár a köztársasági elnöknek?

A Fidesz korábbi alelnöke májustól foglalhatja el az államfői pozíciót, új feladatai mellé kiemelt javadalmazás jár.

A köztársasági elnök és a Köztársasági Elnöki Hivatal elhelyezésére a budavári Sándor-palota szolgál. Novák Katalin és családja azonban nem itt, hanem a Béla király úti köztársasági elnöki rezidencián él majd:

A villa használata nem választható, a törvény szerint a köztársasági elnök köteles használni az ingatlant. Schmitt Pál lemondása után, Áder János beköltözése előtt a rezidenciát 38,5 millió forintért újították fel. Arról egyelőre nincs hír, hogy a Novák család beköltözése előtt várható-e tatarozás.

A köztársasági elnök havi tiszteletdíja a házelnököt megillető tiszteletdíj 1,1-szerese,

nagyjából havi négymillió forint, miniszteri fizetésének duplája.

Ez az összeg élete végéig megilleti Novák Katalint, akinek – kérésére – akkor is biztosítanak rezidenciát egyfős személyzettel, ha mandátuma lejár, és a Béla király úti ingatlant át kell adnia utódjának. Az államfőt élete végéig megilleti a személyes gépkocsi-használat, háromfős titkárság és az ingyenes egészségügyi ellátás. 

A jogszabályok szerint a köztársasági elnök halála után özvegye használhatja a rezidenciát, és fennmarad a gépkocsihasználat, kétfős titkárság és az ingyenes egészségügyi ellátás lehetősége is. Továbbá az államfői illetményhez igazított özvegyi ellátást és a köztársasági elnök hathavi tiszteletdíját is megkapja egy összegben.

A köztársasági elnök hivatalos külföldi kiküldetése idején kíséretre, napidíjra és költségtérítésre, valamint – szükség esetén – különjáratú légiutazásra jogosult. Novák Katalinnak akkor sem kell aggódnia, ha menetrend szerinti repülőgéppel vagy vonattal kell külföldre utaznia, a köztársasági elnök ugyanis első osztályt vagy ennek megfelelő utazási komfortfokozatot vehet igénybe.

Mi jár az első first gentlemannek?

Novák Katalin férje Veres István Attila, a Magyar Nemzeti Bank pénz- és devizapiac igazgatóságának vezetője, akit  – ha a közéletben való részvétele indokolja – kétfős titkárság alkalmazása illet meg. A titkárság elhelyezésének költségeit, valamint a titkárság egyéb dologi és személyi feltételeit is a Köztársasági Elnöki Hivatal biztosítja. Veres István emellett személyi és hivatali célra is jogosult személygépkocsi használatára. 

Magyarországon férfi még nem volt ilyen szerepben, arról nem érkeztek hírek, hogy Veres István megtartja-e munkáját a jegybankban.

Ekkora vagyont vallott be Novák Katalin

A köztársasági elnöknek vagyonnyilatkozatot kell tennie, amelyhez házastársa és gyermekei vagyonnyilatkoztatát is csatolnia kell. Novák Katalinnak ezt eddig is meg kellett tennie, legutolsó, 2020-ra vonatkozó vagyonbevallásában három XI. kerületi lakást, három szegedi lakást, egy balatonlellei üdülőt és egy szegedi garázst sorolt fel. Bankban 26 millió forintot tartott, ami 6 millió forinttal volt több, mint egy évvel korábban. Ingatlan-bérbeadásból havi bruttó 305 ezer forint jövedelme származik bevallása szerint.

A 44 éves Novák Katalin a magyar történelem legfiatalabb köztársasági elnöke lesz, megválasztásáról még az országgyűlési választás előtt dönt a parlament.

Nyitókép: Novák Katalin / Facebook

#Belföld#novák katalin#veres istván#köztársasági elnök#fizetés

Címlapról ajánljuk