Belföld

Orbán Viktor Novák Katalintól és Völnertől a járványon át Gyuri bácsiig és a választási pénzosztásig

rtl.hurtl.hu

2021. december 21. 7:06

Rendhagyó időpontban és rendhagyó megszólalóval tartották az év utolsó Kormányinfóját. A sajtó kérdéseire Orbán Viktor miniszterelnök válaszolt. 

Az Orbán Viktor részvételével 3,5 órásra nyúlt nemzetközi Kormányinfó. A főbb pontok:

  • Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek a Fidesz, a miniszter a felkérést köszönettel elfogadta.
  • 2022 három legfontosabb ügyének az egyedülálló gazdasági intézkedéseket (mint például a fiatalok szja-mentessége vagy a 13. havi nyugdíj), a járvány elleni védekezést és a „gyermekvédelmi" népszavazást nevezte.
  • A Völner-üggyel kapcsolatban a miniszterelnök többször elmondta: amíg nincs bírói ítélet, a politikai felelősségről, így az övéről vagy Varga Judit miniszteréről nem lehet beszélni. 
  • Terveik szerint januártól a védettségi igazolványok csak három oltással lesznek érvényesek.
  • Lesznek még különleges népjóléti intézkedések a választásig, többet azonban ezekről nem árult el a miniszterelnök.

Az önkormányzatok majd megoldják

Számos adatot kisatíroztak azokból a kínai és orosz vakcinák engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokból, amelyeket a Transparency International perelt ki az OGYÉI-től, egyesek szerint a gondatlanság is felmerült, vetette fel a 168 Óra. Orbán Viktor szerint gondosan jártak el, a WHO jóváhagyta a Sinopharm-vakcinát, a Szputnyik gyártóhelyét pedig külön is ellenőrizték.

Ügyesek, megoldják – ezt mondta Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy mi lesz az önkormányzatokkal, hiszen a polgármesterek fizetésemelését megszavazta a parlament, plusz forrást viszont nem biztosítottak hozzá. Gulyás Gergely hozzátette: az iparűzési adó elvételét a 25 ezer főnél kisebb lélekszámú települések számára 100 százalékosan kompenzálják.

A 444.hu arra volt kíváncsi, hogy miért lett rosszabb a járványhelyzet a legrosszabb forgatókönyveknél is a negyedik hullámban. A miniszterelnök úgy fogalmazott: Nem mondom, hogy tüntessenek ki minket, de megtettünk mindent, amit lehetett. Hozzátette: Magyaroroszágon olyan egészségügyi kapacitások állnak rendelkezésre, mint sehol Európában, például a bevethető kórházi ágyak tekintetében.

Már nem pénzkérdés a magyar foci fejlődése, de lassabban haladunk, mint kellene, jelentette ki a kormányfő.

Lesz még pénzosztás a választásig

A legnehezebb kérdés, hogy párhuzamos működésre kell-e átállni az egészségügyben, hiszen nem lehet tudni, hogy meddig kell együttélni a vírussal, mondta Orbán Viktor. A hullámok közötti nyugodtabb időszakokban felgyorsítják a betegek ellátását (akiknél ez lehetséges), legutóbb is így csökkentették a várólistákat. A munkaerő-problémát a vezénylési rendszerrel tudják kezelni. Orbán Viktor a Magyar Orvosi Kamara tegnapi, az ünnepi ügyeletekkel kapcsolatos problémákkal foglalkozó videójára azt mondta: kéri az orvosokat, hogy vállaljanak ügyeleteket, nem akarja őket berendelni. Nem pénzkérdésről van szó, hanem hogy karácsonykor nem jó ügyelni, mondta. Gulyás Gergely hozzátette: nem igaz, hogy csökkentek az ügyeleti díjak, a fizetésekhez képest persze igen, mert a korábbi havi 5-600 ezres bérek helyett már 1,5-2 millió orvosi fizetések vannak.

Karas Mónika, az NMHH lemondott egykori elnökének 41 millió forintos végkielégítését a miniszterelnök nem akarta semmilyen jelzővel illetni.

További támogatásokat, népjóléti intézkedéseket terveznek a választásokig, de ezeket Orbán Viktor nem kívánta részletezni. Márki-Zay Péter és Bige László esetleges kapcsolatáról Orbán Viktor azt mondta: az üzletnek és a politikának el kell válnia. A baloldalon az üzletemberek is csinálnak politikát, míg a mostani kormány ezen a területen rendet tett.

Ez már egy másik uniós vakcinabeszerzés

Az uniós vakcinabeszerzés keretében szerezzük be az omikronnal szemben hatásos oltóanyagot, de ez már egy második ilyen beszerzés, nem az első, amiből Magyarország korábban kilépett – árulta el az Euronews kérdésére Orbán Viktor.

Nem szeretnénk visszatérni a lezárásokhoz, az átoltottságot szeretnénk növelni, de semmit nem lehet kizárni – mondta Orbán a járványkezelésről. A védekezés sikerét nehéz megítélni, nagyon rossz atmoszférát ad, ha azon veszekedünk, hogy mennyien haltak meg. Ha korrekten akarunk beszélni erről, akkor a halálozási többletet kell megnézni, e tekintetben Magyarország a 8. helyen áll.

A Magyar Nemzet szerint a baloldal „folyamatosan támadja” például a rezsicsökkentést vagy a családtámogatási rendszert, ezzel kapcsolatban arról kérdezték a miniszterelnököt, hogy terveznek-e ezeknek az intézkedéseknek alkotmányos védelmet. Orbán Viktor szerint a kormány nem csak elgondolkodott rajta, hanem tervezi is például a családtámogatások alaptörvényi szintű védelmét, de szorít az idő, közel vannak a választások. A választásokig nem lehet hozzáigazítani a Kúria által elkaszált népszavazási kérdést (a gyermekek nemváltó műtétjeiről) a többihez. Orbán szerint ugyanakkor valamikor vissza kell térni erre is.

Gondoltam egy erőset – ezt mondta Orbán Viktor arra kérdésre, hogy mi volt a reakciója, amikor meglátta az ügyészség közleményét Völner Pál ügyében. A 24.hu-nak azt mondta: nincs tudomása arról, hogy más kormánytag, államtitkár érintett lenne. Völner Pál képviselői mandátumáról még nem mondott le, Orbán Viktor szerint erre a Fidesz nem is szólíthatja fel, Völner Pál dönt, hogy lemond-e róla. A negyedik oltásról folyamatosan szó van szakértői körökben, de olyan szintre ez még nem jutott el, hogy a kormány foglalkozzon vele.

Már nem Ausztria a járványkezelési minta

Mi szól amellett, hogy az ellenzék, illetve Gyurcsány Ferenc állna a pedagógusok sztrájkfenyegetése mögött? – kérdezte az Index. „Nem tudom” – mondta Orbán Viktor, de amikor megtudta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott közleményre kérdeztek rá, azt mondta: egyetért a miniszterével, ha ő így gondolja.

Legkésőbb 50 nappal a választások előtt teszik közzé a Fidesz választási listáját, a törvény szerint, válaszolta az Indexnek Orbán Viktor. Vastag falak magasodnak előttünk, de próbálkoznak, mondta a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy tesznek-e lépéseket a Szputnyikkal oltott személyek utazási nehézségeinek megoldására. Változott, már nem Ausztriát figyeljük a járványkezelésben, mondta a kormányfő. Mi az oltásban hiszünk, nem a lezárásokban, tette hozzá.

Novák Katalin helyére kell valakit találni a kormányzatban? Igen, a tervek szerint január elsején távozhat Novák Katalin.

A Hvg.hu a Völner-ügyről is kérdezett: felelevenítették, hogy egy év alatt ez már a második eset, korábban az Agrárminisztérium helyettes államtitkára keveredett korrupciós ügybe. Orbán Viktor szerint ez kettővel több a kelleténél. Meg kell várni a bíróság döntését, mondta a kormányfő hozzátéve: ilyenkor azonban le kell mondani az állami tisztségről.

Ha a Pegasus-ügyben minden rendben van, miért nem oldja fel a titokgazda a titkosítást? Orbán Viktor szerint vannak felelősségek, eszerint kell működni, nem lehet átnyúlni a miniszterek feje fölött. Megkérdezte Pintér Sándort, hogy van-e teendője ebben az ügyben, a belügyminiszter azt mondta neki, ne aggódjon, minden törvényesen zajlott. 

Orbán a tulajdonoshoz (aki saját édesapja – a szerk.) irányította a Hvg.hu újságíróját, aki Hatvanpusztáról kérdezte. A lap arra lett volna kíváncsi, hogy az egyre fényűzőbb építményt még mindig egy egyszerű majorságnak látja-e a kormányfő, de Orbán érdemben nem válaszolt. 

A választási eljárási szabályokon, választókerületek határain a lehető legkisebb mértékben, lehetőleg semennyire nem akarnak változtatni a választás előtt, a választást pedig meg akarják tartani – közölte a miniszterelnök.

Jön Gyuri bácsi az összes haverjával

Milyen külföldi beavatkozásoktól tart 2022-ben? – kérdezte a PestiSrácok. Orbán Viktor szerint nem tartanak senkitől, de „jön Gyuri bácsi és nem egyedül jön, hanem hozza az összes haverját, mind itt lesznek.”

Az AP hírügynökség szerint a Frontex kevesebb, mint feleannyi illegális migráns jelentett az egész régióból, mint Orbán Viktor, aki 100 ezer határátlépési kísérletről beszélt. Orbán Viktor szerint a helyzet bonyolultabb, mint amilyennek tűnik, de a 100 ezer határátlépési kísérlet hihető, Magyarország nem a személyeket, hanem a határátlépési kísérleteket számolja.

Elképzelhető, hogy Völner Pált megvesztegették a Pegasus használatának engedélyezésére? Orbán Viktor azt mondta: 2010 óta nem volt jogellenes megfigyelés Magyarországon Pintér Sándor szerint. A kormányfő hisz neki. 

Arra a kérdésre, hogy tiszták lesznek-e a választások, ha a közmédia nem biztosít mindenkinek ugyanolyan megjelenési lehetőséget, Orbán Viktor azt válaszolta: sokféle vélemény jelenik meg a magyar sajtóban, Magyarországon médiapluralizmus van, míg a nyugati társadalmakban véleményhegemónia uralkodik. Azt állította: a magyar kormány sosem gyakorol nyomást a közmédiára, a választások tiszták lesznek.

Ez nem egy kóceráj, ez alkotmányos rendszer

Lát-e arra esélyt, hogy Brüsszel a választásokig rendezi a számlát a határkerítés, illetve a kifizetések tekintetében? – kérdezte a Hír TV. A miniszterelnök azt mondta: az állam finnanszírozza a gazdasági beruházásokat. A kérdésre egyértelmű választ nem adott.

Az Azonnali a „nagyon komoly titkosszolgálati tevékenységgel” kapcsolatban arra volt kíváncsi, hogy Orbán Viktor mit szól Kövér László kiszivárgott beszédéhez. A kormányfő szerint ez nem egy minősített rendezvény volt, ha így lett volna, jogi lépéseket tesznek.

A szlovákiai ingatlanvásárlási terveiről a kormány nem tette le, sőt több ingatlant megvettek. A szlovákok azt kifogásolták, hogy a magyar állam földvásárlási programba kezdett Szlovákiában.

A keleti vakcinák engedélyezési papírjaiért perelni kellett, sok adatigénylés nem teljesül, jogi útra kell terelni ezeket a kéréseket. Helyes, hogy a kórházak nem adnak ki adatokat, a Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig csak többszörösen ellenőrzött adatokat ad ki, mondta erre a kormányfő.

A PestiSrácok szerint az ellenzék boszorkánykonyhájában az alkotmányos rend megdöntésére irányuló terveket készítenek. Akár feles többséggel is törvénykeznének, vetették fel. Orbán Viktor szerint ezt nem szabad komolyan venni. Ez nem egy kóceráj, ez egy alkotmányos rendszer, tette hozzá.

Orbán Viktor négyszemközt nem beszélt Brüsszelben Olaf Scholz új német kancellárral, árulta el a kormányfő.

Védettségi igazolvány csak 3 oltással

Magyarország 100 millió eurót küldött a boszniai szerbeknek a Szabad Európa cikke szerint, Orbán Viktor ezzel kapcsolatban elmondta: a kis- és középvállalkozások megerősítésében segítik a boszniai szerbeket.

Nem állnak jól a csillagok – ezt mondta a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásával kapcsolatban Orbán Viktor a Mandiner kérdésére. A bővítési ernyedtséget le kell győzni, Orbán Viktor meg akarja győzni a nyugat-európai vezetőket, hogy az érintett államok biztonsága az unió biztonságát is szolgálja.

A mi nevünkben is veszik fel a hiteleket, ezért mindannyian felelősséget vállalunk, ezért senkinek nincsen joga azt mondani, hogy nekünk ebből nem jár – mondta Orbán Viktor a gyermekvédelminek nevezett törvény esetleges uniós, a helyreállítási alappal kapcsolatos szankciójával kapcsolatban. Már rég ide kellett volna adni ezeket a forrásokat – tette hozzá. Orbán Viktor szerint szabotázsról van szó, aláaknázza az unió jövőbeli, hasonlóan nagy projektjeit. A kormányfő szerint Brüsszel politikai játékot játszik, nem ezt a kormányt akarják a magyar választások után és így támogatják az ellenzéket. Orbán úgy látja: ez hatástalan, ugyanis csak a negyedik negyedévben 1,1 milliárd euró forrás érkezett az uniótól. Ez a bizottsági magatartás nem eredményes, attól, hogy egy programot megbénítanak, nem érnek célt, az összeset ugyanis nem lehet megbénítani, tette hozzá.

Nagyra értékelem a főpolgármester bátorságát – ezt mondta Orbán Viktor arra, hogy Karácsony Gergely állítólag kiabált a belügyminisztererrel a Városháza ügyében tartott házkutatás miatt. A miniszterelnök szavai szerint 1996 óta dolgozik Pintér Sándorral, de a hangját sem merte felemelni.

Ha a helyzet megkívánja, vezetünk be korlátozásokat, de úgy látom, mintha az utóbbi napokban kedvezőbbek lennének az állapotok – szögezte le arra a felvetésre, hogy várhatóak-e korlátozások az ünnepi időszakban. Hozzátette: az omikron variánsról egyelőre keveset tudunk. Terveik szerint legkésőbb január végén a harmadik oltáshoz kötik a védettségi igazolvány érvényességét.

Fontos szövetségesek buktak el

A Breuer Press kérdésére Márki-Zay Péter nevének kimondása nélkül Orbán azt mondta: mindenki győzni akar a választáson, ezért a saját oldaluk szereplőinek többet bocsátanak meg az emberek. Ez áprilisig tart, utána megnyugodnak a kedélyek.

A nemzetközi politikában nem jó a lapjárásom – mondta Orbán, utalva arra, hogy vereséget szenvedtek fontos szövetségesei, mint Donald Trump vagy Benjamin Netanjahu. A miniszterelnök már írt levelet az új német kancellárnak, kért tőle egy V4-Németország találkozót. Az izraeli miniszterelnökkel még várat magára a találkozó.

A repülőtér visszavásárlásával kapcsolatban azt mondta: az egész légiközlekedési iparág jövője kérdéses a pandémia és a zöldpolitika miatt. Ezért a magyar állam inkább távolságot tart. A miniszterelnök elhárította azt a kérdést, hogy szeretne-e a kormány egy új, nemzeti légitársaságot.

Németországban erős befolyásra tettek szert a társadalommérnökök – mondta a berlini változásokra Orbán, aki szerint a magyarok nem mondhatnak le a német kapcsolatról. A német ARD kérdésére hozzátette: van mire építeni, nem lenne jó, ha ezt a jó kapcsolatot a pártpolitikai megfontolások aláásnák. Aggodalomra ad okot, hogy a német kormányprogramban az szerepel, felelősséget akarnak vállalni tágabb összefüggésben is. „Értünk ne vállaljanak felelősséget!” – mondta. Arra a kérdésre, hogy tervezik-e az együttműködést a szélsőjobboldali AfD-vel, Orbán Viktor azt mondta: mostanáig nem tervezték. Ma ma van, tette hozzá a miniszterelnök.

Fotó?MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Magyarország fontos geopolitikai pozícióban lévő ország

Az Origo kérdésére, az EU jövőjéről Orbán azt mondta: egyelőre tisztázatlan, hogy milyen viszonyban áll a francia és a német elképzelés. A magyar kormány egyszerre akarja Európa stratégiai autonómiáját és a nemzeti önrendelkezés megtartását. A boszniai szerbek ellen belengetett szankciókat Orbán nagyon rossz ötletnek nevezte, szerinte a Nyugat-Balkánt segíteni és integrálni kell, nem büntetni. Utóbbival nagy bajokat okozhatnak egyebek mellett Magyarországnak. „A mi bőrünkre is megy a játék, kellő súllyal akarjuk képviselni az érdekeinket” – fogalmazott Orbán Viktor.

Az Origo arra az Anonymus-videóra is rákérdezett, amelyben egy ismeretlen arról beszél, hogy Szabó Tímea a CIA ügynöke. A lap arra volt kíváncsi, hogy a miniszterelnök szerint a nemzetbiztonsági bizottságnak napirendre kellene-e vennie az ügyet. Orbán Viktor azt mondta, miniszterelnökként ezt nem kommentálhatja, majd mégis kommentálta. Senki ne lepődjön meg, hogy megnövekedett a titkosszolgálati érdeklődés – mondta Orbán. Beszéljünk egyenesen: Magyarország fontos geopolitikai pozícióban lévő ország. Ennek megfelelően élénk az érdeklődés a belső viszonyok iránt. Mindenki tudni akarja, mi fog itt, a Kárpát-medencében történni. Ráadásul Magyarország nem támogatja az európai föderalista elképzeléseket, magyarázta.

A Városháza-ügyről Orbán azt mondta: a jogszabályok mindenkire egyformán vonatkoznak, ennek érvényt kell szerezni. Hozzátette: jogegyenlőség nélkül nincs verseny, verseny nélkül pedig a langyos vízbe lógatott lábakkal fogunk ülni.

Nem tudja, mit gondoljon a Völner-ügyről

A Telex azt kérdezte meg, hogy ki dobta be elsőként Novák Katalin nevét a köztársasági elnöki posztra. A kormányfő szerint az elnökségben beszélték meg a kérdést. Novák Katalin államfőjelöltségéről Orbán azt mondta, Áder János is Fidesz-tag volt, mégis kiváló köztársasági elnök.

Választási kérdésekre Orbán nem kívánt válaszolni, arra hivatkozva, hogy még nincs kampány. Annyit azért elárult, hogy azt érdemes nézni, ki a főnök, nem azt, hogy ki a jelölt. A főnök pedig a legerősebb koalíciós párt elnöke – utalt Gyurcsány Ferencre.

Néhány héttel ezelőtt, a parlamentben beszélt Völner Pállal, mondta Orbán Viktor. Jól ismeri Völner Pált, együtt voltak kollégisták, és nagyon sajnálja ezt a helyzetet. Nem tudja még magában sem eldönteni, mit gondoljon.

Ha van bírói ítélet, akkor lehet a miniszter asszony és a miniszterelnök felelősségéről beszélni – ezt a válaszolta a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy a Völner-botránnyal kapcsolatban felmerült-e Varga Judit felelőssége, aki fontos feladatokat adott Völner Pálnak, például a Pegasus titkosszolgálati eszközzel kapcsolatban.

Áder János nekem brigadérosom volt, mikor diákmunkások voltunk – hárította el a köztársasági elnök testőreinek megfigyelésére vonatkozó kérdést Orbán. Szerinte vannak olyan viszonyban, hogy ha tudni akar róla valamit, átmegy és megkérdezi. A titkos megfigyelések alkalmazása Pintér Sándorhoz tartozik, ő pedig megerősítette, hogy nem történt törvénytelenség.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), mellette Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára (j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Gulyás Gergely, Orbán Viktor és Kovács Zoltán a pulpituso. – Fotó?MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kimondta a megszorítás szót

A Financial Times kérdésére a kormányfő elmondta: az ukrán-orosz konfliktusban az első igazodási pont Lengyelország, amíg lehet, a V4-ekkel működnek együtt. A Tanács legutóbbi ülése után az EU semmilyen bátorítást nem adott Ukrajnának a nyugati integráció tekintetében. Orbán szerint a magyar kormány igyekszik különválasztani az Ukrajna- és az Oroszország-politikát. Támogatják Ukrajna függetlenségét, de jó kapcsolatokat akarnak ápolni Oroszországgal és ellenzik a szankciókat.

A hosszútávú gázszerződésben szereplő árat Orbán nem árulta el, de szerinte az is a tőzsdei árakhoz kötött. A szerződés 15 évig biztosítja az éves szükséglet felét, a másik felét a piacról szerzik be, remélve, hogy a hosszú távú szerződésben szereplőnél is jobb árat tudnak elérni. Nem erősítette meg a 225 dolláros árat, csak annyit mondott, hogy kedvező. A magyar állam nem használja az Ukrajnából érkező gázvezetéket, magáncégek viszont használhatják.

A rezsicsökkentés most több tízmilliárdos kiadást jelent, hiszen kompenzálni kell az MVM és a Mátrai Erőmű veszteségeit. A költségvetési megszorítás ennél nagyobb nagyságrend, százmilliárdos. A cél a költségvetési hiány leszorítása az EU-s átlag szintjére, 4,9 százalékra. Ezért halasztanak el beruházásokat, például a repülőtér megvásárlását. (Később egy kérdésre azt is elmondta, hogy azokat a beruházásokat választották ki halasztásra a megszorítás tervezésénél, amelyeknek az előkészítettsége a legrosszabb volt.)

Ragaszkodik a határkerítéshez 

A kerítés elkerülhetetlen, arra szükség van, bármi is legyen az európai döntés erről – jelentette ki Orbán a BBC kérdésére. Ebben az évben több mint százezer embert állítottak meg a déli határon, ennyivel lenne több illegális migráns Ausztriában és Németországban, ha nem lenne. A kormányfő szerint ez „történelmi küldetése” a magyaroknak.

Brüsszelben inkább filozófiai megközelítéseket alkalmaznak a bevándorlás kérdésében, ez a különbségek oka. Mi a realitásokban élünk, ők pedig egy buborékban – magyarázta Orbán. Itt a frontvonalon, a határon nem tudunk ezen filozofálni, tette hozzá.

Az RTL is kérdezhetett – néhányat

 

Az RTL Híradó kérdésére Orbán azt mondta: nem ismer olyan körülményt, ami megalapozná a Völner-ügyben Varga Judit felelősségét. Azt állította, hogy csak akkor értesült az esetről, amikor a Legfőbb Ügyészség kiadta a közleményét. Az egész ügyet kizárólag az ügyészség vizsgálja – hárította el a további kérdéseket. 

Orbán nem tud arról, hogy széles körben ingyenes tesztelést vezetnének be. A kormányfő szerint a PCR-teszt kórházi használatra való, az emberek ma már inkább gyorsteszteket használnak. A miniszterelnök sem érti, miért kerül többe Magyarországon a teszt, mint Nyugaton, de szerinte ezt a Versenyhivatalnak kell kivizsgálnia.

Mi is beszámoltunk a Direkt36 mai cikkéről, ami a lélegeztetőgépek körüli komoly problémákat mutatta be. Az RTL Híradó kérdésére a miniszterelnök a lélegeztetőgépek árára és minőségére vonatkozó aggályokra azt mondta: két éve, a járvány elején nem lehetett tudni, mi a legrosszabb forgatókönyv. A matematikusok akkor 8-10 ezer lélegeztetőgépet mondtak, ezért szereztek be 16 ezret, az a biztos.

Az emberek egészségével, különösen az egészségével nem lehet játszani, mondta Orbán Viktor. Inkább felül kellett tervezni a beszerzéseket, hiszen nem állhatna az emberek elé, ha nem lenne elég lélegeztetőgép. Az egészségügyi személyzetből, akit lehetett gyorstalpalón kiképeztek lélegeztetőgépek használatára, ezt válaszolta arra a kérdésre, hogy volt-e arra vonatkozó terv, kalkuláció, hogy ha mind a 16 ezer lélegeztetőgépet használni kell, lesz-e, aki kezeli azokat.

Felmerült, hogy készült-e elszámolás arról, hogy mennyit pénzt veszített az ország az így beszerzett eszközökkel. Orbán Viktor szerint életeket nyertünk, ez az elsődleges, minden más utána jön.

A kormányfő rendben lévőnek minősítette a kínai vakcinák beszerzését is. Nem volt akkor elérhető nyugati vakcnia, Szputnyik és kínai volt, ezt lehetett beszerezni.Az inflációról Orbán azt mondta: úgy számolnak, hogy az egész évben 5 százalékos lesz, de év végére mérséklődhet.

A bér- és nyugdíjemelések fedezetére vonatkozó kérdésre Orbán azt mondta: a munka a fedezet, vagyis hogy sokkal többen dolgoznak, mint 2010-ben. Ekkor tudósítónk, Vorák Anita még kérdezett volna, de elvették tőle a hangot.

Vorák Anita A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), mellette Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára (j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vorák Anita kérdez – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Völner-ügyről majd a bírósági ítélet után

Orbán megkerülte a miniszterelnök-jelölti vitára vonatkozó kérdést, arra hivatkozva, hogy még nincs hivatalosan kampány. A Völner-ügyre vonatkozó kérdésre is csak annyit mondott, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak, politikai felelősség pedig csak a bíróság ítélete után vethető fel. (Az igazságügyi tárca egykori államtitkárát, a miniszter helyettesét azzal gyanúsítják, hogy éveken keresztül rendszeresen kapott kenőpénzt, összesen 83 millió forintot a végrehajtói kar elnökétől, hogy eljárjon az érdekében. Völner az államtitkári posztról  a botrány kirobbanásakor lemondott, országgyűlési képviselői mandátumát azonban megtartotta.)

Megkerülte azt a kérdést is, hogy lehet-e a választásokkal egy időben az ellenzék által kezdeményezett népszavazás. Arra hivatkozott, hogy a köztársasági elnök kizárólagos joga kiírni a referendumot.

Egy kérdésre Orbán elismerte, hogy a pedagógusok fizetése alacsony. Szerencsés megoldás szerinte egy átfogó, nagy bérrendezés lenne, de ehhez meg kell nyerniük a választást és kell hozzá a gazdaság megfelelő állapota is. Az ATV kérdése arra vonatkozott, hogy elképzelhető-e akár 50 százalékos béremelés is.

Várjuk, hogy az új német kormány megmutassa a profilját, ehhez időre van szükség. Addig is a hivatalban lévő francia elnök meghatározó szereplő az európai politikában – mondta Orbán, aki szerint fontos eredmény, hogy a nukleáris energia ügyében együtt tudtak működni Macronnal. Magyraország érdekei mellett állunk ki és képviseljük és azokkal a vezetőkkel tárgyalunk, akiket az adott nép megválasztott, mondta. Hozzátette: egyenlők vagyunk, de a realitások alapján az Európai Unióban a méret számít. Az elsődleges fókusz a V4-ekkel való együttműködésen van.

Novák Katalin lesz Áder János utódja

Az ATV kérdésére a miniszterelnök megerősítette: Novák Katalint jelölik Áder János után a köztársasági elnök posztjára. (Novák Katalin Facebook-oldalán már be is jelentette: elvállalja a felkérést.)

Novák Katalin családokért felelős miniszter a zánkai Erzsébet-tábor karácsonyi dottó kisvonatán 2021. december 16-án. A táborban háromnapos turnusokban csaknem négyezer táborozó hangolódhat a közelgő ünnepre az Erzsébet-karácsony elnevezésű programsorozaton december 1. és 22. között. MTI/Vasvári Tamás
Novák Katalin a zánkai Erzsébet-tábor karácsonyi kisvonatán 2021. december 16-án – Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Ahol lehet, korlátozzák az árakat

Az állami média kérdésére válaszolva Orbán Viktor azt mondta: továbbra is a harmadik, emlékeztető oltást tartják kulcskérdésnek. Kézenfekvő lenne a kötelező oltás elrendelése, de ő szeretné ezt elkerülni, mert a magyar néplélek szerint nagyobb ellenállást fejtene ki, mint most.

„A kórházaink kapacitása fantasztikus, nagyon sok ágyunk van” – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán nem lát maga előtt olyan erősségű hullámot, amit a magyar egészségügy ne tudna – nagy erőfeszítések árán – kezelni.

A létfenntartáshoz szükséges bolti termékek árának korlátozását is vizsgálja a kormány, de nincsenek jó esélyeik, mondta a kormányfő. Sokkal inkább a béremelésben és nyugdíjak emelésében hisznek. Ahol lehetett korlátozni az árakat – például az üzemanyagoknál – ott megtették. A Bizottság pénzügyileg zsarolja Magyarországot, hiszen a válságkezelési alap felhasználását a közoktatási és a gyermekvédelmi törvény módosításához kötné – mondta Orbán.

A köztévé Városház-ügyre vonatkozó kérdésére Orbán azt mondta: mindenki söprögessen a saját portája előtt. Amíg fideszes többség van a magyar parlamentben, addig a Parlament épületét nem fogják eladni.

Az Alkotmánybíróság megvédte a magyar bennszülötteket

A bevándorlás kérdéskörében azt mondta: Magyarország határozottan elutasítja azt és ehhez a nézőponthoz egyre többen csatlakoznak. A lengyel határon kialakult migrációs válsággal kapcsolatban Orbán azt mondta: a menekültügyi eljárásokat a schengeni területen kívül kellene lefolytatni, ahogy ez Magyarország esetében is van. A nagy kérdés az, hogy az ezt biztosító kerítést hajlandó-e finanszírozni az EU. El kell jönnie a pillanatnak, amikor az ésszerűtlen különbség megszűnik – mondta.

A másik fontos kérdés Európában, hogyan lehet feloldani az EU-s döntések és a nemzeti alkotmányok konfliktusát. Most Lengyelországon verik el a port, de nyolc ilyen ország van. Orbán szerint a magyar Alkotmánybíróság is kimondta, hogy mindegy, mit dönt az Európai Bíróság, fent kell tartani a határvédelmet. Semmit sem fogunk tenni annak érdekében, hogy megváltozzon a határvédelem rendje – szögezte le a kormányfő. Nem fogjuk megváltoztatni és nem fogunk beengedni senkit – jelentette ki Orbán. A miniszterelnök úgy értelmezte az Alkotmánybíróság döntését, hogy „a bennszülöttek kulturális szövetét” is védelem illeti meg. A mi szándékaink – a választásokat is ideértve – világos: Magyarország előre megy, nem hátra, fogalmazott Orbán Viktor.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Megvédik a rezsit

A külpolitikai ügyekre rátérve a miniszterelnök az energiaválságról beszélt: szerinte heves vita volt az Európai Tanács legutóbbi ülésén, de erről egy hang sincsen a tanácskozást lezáró dokumentumban, mert nem sikerült megállapodni az energiaárak kérdésében. Orbán szerint év végéig meg fog jelenni a Bizottság javaslata az atomenergia és a gáz felhasználásáról. Úgy látja, az atomenergiát ellenzők nincsenek annyian, hogy blokkoló kisebbséget alkossanak, így a nukleáris energia a zöld kategóriába fog kerülni. A kormányfő arra számít, hogy a földgázt is átmenetileg elfogadhatónak fogják minősíteni, így azok a beruházások is támogathatók lesznek.

A Magyarországon nyolc éve rögzített lakossági rezsiárak most nagyon kedvezőek – magyarázta a miniszterelnök a külföldi újságírók kedvéért. Kiemelte, hogy a rögzített rezsiárakat nem volt könnyű megvédeni Brüsszelben.

Ma bizonyos energiaforrásokat klímavédelemre hivatkozva extra adóval sújtanak – mondta Orbán, aki szerint ez Magyarországot is érinti. A Bizottság szerinte ennél is tovább menne, az autókat és a lakásokat is megadóztatná. Ezzel kapcsolatban szegény-gazdag törésvonalról beszélt. Sokan vagyunk, akik ezt ellenzik – mondta Orbán, aki szerint a közép-európaiak mellett a franciák is.

A három legfontosabb ügy

2022-ben a kormány tervei szerint három fontos dolog történik majd. Elsőként olyan, a világban ismeretlen gazdasági intézkedéseket vezetnek be, mint például a 25 év alattiak adómentessége vagy a 13. havi nyugdíj. 

A második fontos dolognak a védekezés folytatását nevezte. Szerinte továbbra is oltásalapú lesz a védekezés, ehhez lesz elegendő oltóanyag. Jelenleg 2,4 millió adag Pfizer áll rendelkezésre, de rendeltek 2 millió adagot a gyermekek oltására is.

A hétvégi miniszterelnöki csúcson azt mondta a Bizottság a tudósok álláspontjára hivatkozva, hogy az omikron variánshoz új vakcinára lesz szükség, magyarázta a kormányfő, hozzátéve: arra jutottak, hogy ebből 9,5 millió adagot rendelünk. Ez a szállítmány 2022 végén, 2023 elején érkezhet meg Magyarországra. Ebből másfél millió vakcina az, ami a gyermekek számára megfelelő.

2022 harmadik nagy ügyeként a gyermekvédelmi népszavazást említette, ami szerinte arról szól, hogy „gyermekeink nevelése kinek a felügyeletével, kinek az engedélyével történjen". A miniszterelnök úgy látja: a szülőknek kizárólagos joguk van, de a világban a „divat” más irányba megy. Orbán párhuzamot vont a 2016-os migrációs népszavazással, szerinte mind a két kérdésben az emberek döntenek, nem az elitek.

Harc a vírussal és a válsággal

A miniszterelnök bevezető beszédét azzal kezdte, hogy a 2021-es év a vírus elleni küzdelemről és a gazdaság újraindításáról szólt a magyarok számára. Idén már nem voltunk olyan tehetetlenek, eszköztelenek, mint 2020-ban. Megváltozott a helyzet, mert hála a világ tudóstársadalmának, kifejlesztették a védőoltást, így átállhattunk az oltásalapú védekezésre, fogalmazott Orbán Viktor. A magyar kormány szerinte jó előre látta, hogy csak a védőoltás a megoldás, ezért szerzett be vakcinákat a szélrózsa minden irányából. A miniszterelnök elismerte, hogy az átoltottság egy ponton túl nagyon nehezen növelhető, de nem fejtette ki, hogyan lehetne ezen segíteni.

A gazdaság újraindításával kapcsolatban a nemzetközi sajtó figyelmét arra hívta fel, hogy annak az alapját a két a témában tartott nemzeti konzultáció adta, ezekben összesen több mint 2 millió ember válaszolt a feltett kérdésekre, így a kormány önbizalma a demokratikus felhatalmazottságból fakad. A kormány 1700 milliárd forintot fordított beruházásokra, ebből több mint 1400 beruházást támogattak. Orbán szerint ennek köszönhető, hogy Magyarországon alacsony a munkanélküliség.

A foglalkoztatottság elérte a vírus előtti szintet, mondta Orbán Viktor, aki a GDP-növekedéssel kapcsolatban hozzáfűzte: a válság második évének végére sikerült visszakapaszkodni oda, ahonnan elindultunk.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) érkezik a Kormányinfó sajtótájékoztatóra, a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én. Mögöttük Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter érkezik a Kormányinfóra. – Fotó:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Rendhagyó alkalom

Orbán Viktor miniszterelnök tartja az év utolsó Kormányinfóját, amin a kormány intézkedéseiről rendszerint Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő számol be. A Kormányinfókat általában csütörtökönként tartják, így a mostani esemény időpontja miatt is eltérő.

A kormányfő legutóbb idén júniusban vett részt Kormányinfón, ekkor Gulyás Gergellyel közösen válaszolt a kérdésekre. Akkor a miniszterelnök megjelenését nem harangozták be előre, a sajtót nem tájékoztatták részvételéről. 

Orbán egyébként évente általában csak egy-két alkalommal, jellemzően egy évindító sajtótájékoztatón válaszol nem kormánypárti sajtó kérdéseire. Ez az esemény idén a koronavírus-járványra hivatkozva elmaradt. Interjút csak a kormánybarát médiának, illetve időnként egy-egy külföldi lapnak ad.

A miniszterelnök médiaszerepléseiről cikkünk itt olvasható.

Nyitókép: Orbán Viktor a Kormányinfó sajtótájékoztatón 2021. december 21-én. – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Belföld#kormányinfó#orbán viktor#koronavírus

Címlapról ajánljuk