Belföld

Nem véletlenül próbálta rejtegetni az OGYÉI a keleti vakcinák dokumentumait

rtl.hurtl.hu

2021. december 21. 5:20

Egy év után sikerült kiperelni az iratokat. Sok mindent kitakartak, de a megismerhető részekből is kiderül, hogy a szakembereknek sok aggályuk volt. 

Csaknem  egy évig próbálta elrejteni a nyilvánosság elől az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a keleti vakcinák vizsgálatával és engedélyezésével kapcsolatos iratokat, amelyeket végül peres úton a Transparency International Magyarország szerzett meg. A 24.hu által megismert papírokból egyebek mellett az is kiderül, hogy ahogy Szlovákiában, úgy Magyarországon is tengerimalacokon próbálták ki a Szputnyik-V vakcinákat a hatóságok. Az állatkísérletre mindössze két nappal azelőtt került sor, hogy az orosz oltóanyag megkapta az ideiglenes gyógyszer-alkalmazási engedélyt az OGYÉI-től.

A vizsgálati jelentés szerint az állatkísérlet megnyugtatóan zárult, a dokumentum úgy fogalmaz: „Sem oltás után helyi reakció, sem általános klinikai tünet nem volt megfigyelhető. A vizsgálat során az állatok végig jó egészségi állapotúak voltak.”

Az oroszországi vakcinagyárat az ideiglenes engedély megadása előtt egy nappal látogatták meg a magyar szakemberek. A 24.hu által megismert helyszíni ellenőrzési jegyzőkönyvben sok adatot kitakartak, így nem derült ki még a meglátogatott üzem neve és a vizsgálatot végzők személye sem. Az viszont a lap szerint kiolvasható belőle, hogy a

teljeskörű helyes gyártási gyakorlat megállapítására illetve ellenőrzésére nem volt lehetőség,

illetve hogy „mindenképp szükség van a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) gyártási tételenkénti vizsgálataira és értékelésére.”

Kínában január közepén jártak a magyar szakemberek a Sinopharm vakcina gyártási folyamatát ellenőrizni. Itt tizennégy hiányosságot állapítottak meg, ezek kijavítását március 3-áig írták elő. A lap szerint a kínai helyszínen végzett ellenőrzésről készült dokumentumból is sok mindent kitakartak.

A Szputnyik általános megállapításainál leírják, hogy az oroszországi kísérletek szerint a megfigyeltek 94 százalékánál jelentkeztek enyhe mellékhatások, súlyosak azonban csak 0,3 százaléknál, és ezek egyike sem volt kapcsolatba hozható az oltással. A lap szerint 

a magyar szakemberek több aggályt is felvetettek, de ennél a résznél kifejezetten sok a kihúzott szöveg.

Súlyos gondatlanságról beszél az orvos

A laikusok számára nehezen értelmezhető dokumentumok értelmezéséhez egy anonimitást kérő orvos-akadémikust szólaltatott meg a 24.hu. Ő arról beszélt, hogy a Sinopharm vakcina esetében az OGYÉI-engedélyezés és az NNK által az orvosi alkalmazások elindítása egyértelműen egy kormányhatározat következménye volt. 

Az engedélyezéskor sem a biztonságos gyártás, sem a széleskörű, hatékony és biztonságos alkalmazás kérdésében nem voltak egyértelmű információk, és sem az engedélyezéskor, sem az utánkövetésben nem történtek megfelelő hazai vizsgálatok

–  nyilatkozta  alapnak a szakember, aki szerint a Sinopharm kormányzati nyomásra, fázis 3. vizsgálati eredmények, hazai szakmai vizsgálat és értékelés nélkül megtörtént engedélyezése, de különösen a vakcina időseknél történt széleskörű, gyakorlatilag kizárólagos, utánkövetés nélküli alkalmazása felveti a súlyos gondatlanság lehetőségét.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a lapnak elmondta: mivel a kitakarásokkal és a felismerhetetlenné tétellel az OGYÉI törvénysértést valósított meg, közérdekű adattal visszaélés vétsége miatt büntetőfeljelentést tettek a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

A Transparency International a keleti vakcinák beszerzését körüllengő korrupciógyanú miatt tartotta különösen fontosnak, hogy megismerhető legyen, milyen ismeretek birtokában döntöttek ezeknek az engedélyeztetéséről a hatóságok.

Nyitókép: Balázs Attila / MTI

#Belföld#koronavírus#szputnyik v#sinopharm#transparency international magyarország

Címlapról ajánljuk