Belföld

Direkt36: Garancia és tanúsítvány nélküli kínai lélegeztetőgépekből vásárolt be a magyar állam

rtl.hurtl.hu

2021. december 21. 11:06

Az oknyomozó portál szerint a Külügyminisztérium előnytelennek tűnő szerződéseket kötött 2020 tavaszán a kínai gépek beszerzésére. A lélegeztetőgépek sokszor meghibásodtak, megesett, hogy füstölni kezdtek, vagy be sem tudták üzemelni őket a kórházak.

Teljesen ismeretlenek voltak Magyarországon azok a lélegeztetőgépek, amelyeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium vásárolt 2020-ban. 

A Direkt36 oknyomozó portál kedden a Telexen megjelent cikke szerint 2020 áprilisában az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság zuglói épületébe hívták össze azoknak a magyar cégeknek a képviselőit, akik lélegeztetőgépekkel foglalkoznak. A megbeszélésen egy kormányzati tisztviselő azt mondta a jelenlévőknek, hogy a Külügyminisztérium lélegeztetőgépek ezreit hozta be Kínából, és valakinek üzembe kell helyeznie ezeket, erre kértek árajánlatot a résztvevőktől.

A lap szerint végül csak egy kisebb cég és egy korábban lélegeztetőgépekkel egyáltalán nem foglalkozó vállalkozás vállalta a feladatot. A meghívott cégek ugyanis a bemutatóba hozott gépekből többet elvittek, hogy a szerviztechniusok meg tudják vizsgálni a Magyarországon ismeretlen eszközöket. A lap szerint a szakemberek egyebek mellett arra jutottak, hogy 

  • a készülékek egy részéhez további egyszerhasználatos vagy elkopó alkatrészekre lenne szükség, de ezek hazai szerviz híján Magyarországon nem hozzáférhetők,
  • több gép mellől hiányzik az európai importhoz kötelező, a minőséget jelző tanúsítvány.
  • Több vizsgált kínai gép csatlakozói nem voltak kompatibilisek a magyar kórházakban használatosakkal, és több típusnál hiányzott a megfelelő átalakító.

Ha elromlik egy, csak kibontanak egy másikat

A Direkt36 kutatásaiból az derült ki, hogy sok kórházban tartottak az ismeretlen kínai gépektől, amelyek közül rengeteg még ma is a raktárakban áll. Mint írják: olyan bőséges a készlet, hogy ha valamelyik elromlik, javíttatás helyett inkább kibontanak egy másikat.

A lélegeztetőgépek több kórházban is meghibásodtak, egy dunántúli kórházban például több készülék füstölni kezdett, amikor csatlakoztatták a hálózathoz, a Dél-Pesti Centrumkórházban pedig be sem tudták üzemelni őket. És még a legjobbnak tartott kínai típus, a VG70-es gyártója is több figyelmeztetést adott ki tavaly saját terméke hibái miatt, áll a Direkt36 cikkében.

A lap szerint a Külügyminisztérium úgy szerződött sok ezer készülék megvásárlására, hogy nem foglalkozott azzal, ki fogja a gépeket üzembe helyezni, ráadásul szinte semmilyen garanciát nem kapott a gyártóktól, ami meghibásodások esetén védte volna a magyar állam érdekeit. Az egyik szerződésben – amelyet az Európa Ázsia Kereskedelmi és Befektetési Kft.-vel kötöttek, és csaknem 51 millió dollárról (16,5 milliárd forintról) szólt – még az is szerepel, hogy „a vevő előzetesen és kifejezetten lemond a késedelmi kötbér és hibás teljesítésből eredő jogainak érvényesítéséről”, valamint „tudomásul veszi, hogy a termék gyártójának nincs európai vezérképviselete, ezért a javítás, csere a szokásosnál hosszabb ideig, akár két hónapig is eltarthat”.

A kórházakat irányító OKFŐ, az orvosi műszerek meghibásodását nyilvántartó OGYÉI, az érintett kórházak és lélegeztetőgép-gyártók nem reagáltak a lap megkeresésére, vagy elutasították a válaszadást. A Külügyminisztérium, bár a feltett kérdésekre nem válaszolt konkrétan, úgy reagált, hogy a lélegeztetőgépekért akkor 

elképesztő verseny folyt, nem lehetett piaci árakról és körülményekről beszélni, ebben a versenyben azonban Magyarország helyt állt.

 

Kérdéseinket elküldtük a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. 

Nyitókép: Balázs Attila / MTI

#Belföld#koronavírus#külgazdasági és külügyminisztérium#lélegeztetőgép

Címlapról ajánljuk