Belföld

Az utolsó simításokat végzik a hatvanpusztai Orbán-uradalomban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 21. 8:59

Friss légi fotókkal jelentkezett a hvg360 az Orbán család hatvanpusztai birtokáról: feltűnt egy betongirland, kész a két pálmaház alapozása, lerombolták a műemlék víztornyot.

Karácsonyra már nyilván nem készülnek el teljesen a kültéri teendőkkel, így is szépen haladnak a munkák a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző hatvanpusztai birtokán. Erről árulkodnak a hvg360 által kedden közzétett friss légi felvételek, amik több új részletet is bemutatnak az építkezés tempós haladásáról.

A hvg360 júniusi tényfeltáró videója és az azt követő cikksorozata szerint  nagyjából tízmilliárd forint ráfordítással alakítottak ki egy különböző funkciójú épületekből álló magánbirtokot József nádor egykori hatvanpusztai majorságából. A műemléki jellegű, eredetileg állattartásra szolgáló gazdasági épületek, a hozzájuk tartozó cselédlakok és egyéb kiszolgáló épületek radikális átépítésen mentek át.

Az egyik épületben például a miniszterelnök várbéli hivatalához hasonló főúri könyvtárat és korszerű konyhát alakítanak ki. Az épületek alatt mélygarázs, föld alá rejtett folyosók, azokból a teljesen beépített tetőterekig vezető liftek szolgálják a komplexum leendő vendégeit.

Jól látszik az egyik pálmaház elkészült alapozása, a hátsó gazdasági bejáratok, a mélygarázs – Fotó: hvg360

A hvg360 cikkében a fentieken túl több friss fotó is látható, melyek szerint a munka jól halad:

  • a tiszti ház előtt elkészült egy íves betonmedence, funkciója feltehetően szökőkút vagy dísztó,
  • a két fő épület előtt elkészült a két üvegház (avagy pálmaház vagy orangerie) betonalapja,
  • a tervrajzokon vendégházként megjelölt épületen az látszik, mintha több önálló lakrészt alakítottak volna ki benne, legalábbis a kertre nyíló ajtókból erre következtetni,
  • a másik, gazdasági célúnak mondott főépület hátsó falát nyolc nagy, kétszárnyú ajtó tagolja, feltehetően gazdasági bejáratok, itt jól megfigyelhető az épület alatti mélygarázs lejárata is,
  • a fásítás is elindult,
  • a majorság egykori, emblematikus víztornyát lebontották.

A kormány szerint nincs semmi kivetnivaló a hatvanpusztai uradalom építésben, Orbán Győző a legális jövedelmét fordítja magánbirtoka fejlesztésére. Amikor Orbán Viktort a parlamentben szembesítették az építkezés nagyságával és költségeivel, csak annyit mondott, hogy „nálunk az a szokás, hogy a gyerekek nem beszélnek bele a szülők dolgaiba”.

Nyitókép: hvg360

#Belföld#hatvanpusztai majorság#orbán győző#orbán család#orbán viktor

Címlapról ajánljuk