Belföld

Orvosi kamara: Az ügyeleti ellátás nagyon törékennyé vált karácsonyra

rtl.hurtl.hu

2021. december 20. 11:25

A MOK szerint a rendezetlen ügyeleti díjak veszélyeztetik a biztonságos betegellátást, és csak az orvosok önkéntes elhatározásából működnek még a kórházak.

Karácsonyi videót készített az ünnepekre a Magyar Orvosi Kamara (MOK), amelyben az ügyeleti díjak rendezetlenségére hívják fel a figyelmet. A kamara szerint az ügyeleti ellátás nagyon törékennyé vált karácsonyra, és csak az orvosok önkéntes elhatározásából működnek még a kórházak.

A MOK emlékeztet, hogy több hivatás képviselői hétvégén és ünnepnapokon, így karácsonykor is kénytelenek dolgozni, távol lenni a szeretteiktől. Mint mondják, az orvosokra és ápolókra ez kifejezetten igaz, hiszen az egészségügyben soha nincs szünet, a biztonságos betegellátását mindig garantálni kell.

A kamara felhívja a figyelmet, hogy az év eleji törvénymódosítás hatására az ügyeletes orvosok még a hétköznapi bérüket sem kapják meg az éjszakai és hétvégi ügyelet után. Csupán az óradíj 70 százaléka garantált, ami még munkaszüneti vagy ünnepnapon is csak 80-90 százalékra megy fel. 

Egy fiatal kolléga esetében ez 1300 forintos nettó órabért jelent. Ezért a MOK szerint egyre nehezebb ügyeletes orvost találni, egyre kevesebben, egyre többet és fáradtabban dolgoznak.

A Magyar Orvosi Kamara szerint az ügyeleti díjak rendezésének halogatása a biztonságos betegellátást már most is veszélyezteti.

 

Nyitókép: Védőfelszerelést viselő orvosok vizitelnek a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, a Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított osztályán 2021. december 15-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Címlapról ajánljuk