Belföld

Egy 720 négyzetméteres állami villába költözik a leköszönő Áder János

rtl.hurtl.hu

2022. április 14. 7:30

A ház nagyobb lett, mint amekkorát építeni lehetett volna a XII. kerületi előírások szerint, de egy kormányrendelettel megoldották a problémát.

Egy Svábhegyen található, 720 négyzetméteres, liftes villába költözik Áder János búcsúzó köztársasági elnök, miután május elején lejár a mandátuma – írta a 24.hu

A portál szerint az épület eredetileg 364 négyzetméteres volt, amit tavaly kezdtek el bővíteni és felújítani. 

Ehhez a kormány jogi segítséget is nyújtott, mert az ingatlant egy 2020 decemberi kormányrendeletben hozzácsapta a korábban már nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított Normafa Park beruházáshoz, pedig a ház távolabb esik a Normafától. 

A rendelet a telekre vonatkozó beépíthetőségi korlátot megemelte 15-ről 20 százalékra, a minimális zöldterületre vonatkozó mutatót pedig csökkentette 65-ről 60 százalékra.

A 24.hu szerint erre azért lehetett szükség, mert a hatályos építésügyi előírásoknál nagyobb házat terveztek.


A Köztársasági Elnöki Hivatal a lap megkeresésére azt közölte: „A volt köztársasági elnökök ingatlanhasználatára vonatkozó szabályok nem változtak, ezért második elnöki ciklusa végén Áder János államfőt se több, se kevesebb juttatás nem illeti majd meg, mint a köztársaság első elnökét, Göncz Árpádot. Göncz Árpád tíz éves mandátuma lejárta után, 2000. augusztusában, a II. kerületi Vérhalom tér 7. alatt található reprezentatív neobarokk villába költözött, Áder János pedig elfogadta a számára felajánlott XII. kerület, Béla király út 3/a. alatt található ingatlant”.

Áder János egyébként élete végéig kap majd fizetést, de jár neki gépkocsi-használat, háromfős titkárság és egészségügyi ellátás is.  

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#áder jános#köztársasági elnök#rezidencia#államfő

Címlapról ajánljuk