Belföld

A kegyelmi ügy nem elsősorban Novák Katalin alkalmatlanságáról szólt, sokkal inkább az Orbán-rendszer működését mutatta meg

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2024. február 12. 15:32

Magyar Péter tovább ment, mint Pesty László, de Orbán Viktor személyét és hitelességét ő sem vonta kétségbe – mutatott rá az rtl.hu kérdésére a Political Capital elemzője. A szakértő arról is beszélt, hogy bár nem tudjuk, ki járta ki K. Endrének a kegyelmet, akinek a kezén átment a döntés, azt feltételezte, hogy ez a legfelsőbb körökben dőlt el.

Biztos, hogy nem lesz köztársasági elnök tovább Novák Katalin – mondta László Róbert, a Political Capital elemzője az rtl.hu-nak. A kérdés azért merült fel egyáltalán, mert az államfő szombati lemondását még el kell fogadnia az Országgyűlésnek, és úgy látszik, Novák Katalinnak vannak olyan támogatói, akik próbálnak ebbe kapaszkodni: legkitartóbb tanácsadója, Skrabski Fruzsina azért szervezkedik, hogy az országgyűlési képviselők ne fogadják el a lemondást. László Róbert szerint teljesen komolytalan azon gondolkodni, hogy a Parlament ezt nem szavazza meg, politikailag semmi nem magyarázná, hogy visszakozzanak.

Ahogy Schmitt Pál távozása, úgy Novák Kataliné is annak volt köszönhető, hogy a sajtó – korábban a HVG, most a 444 – tárt a nyilvánosság elé védhetetlen ügyeket. Arra a kérdésre, hogy a független sajtó számíthat-e valamilyen következményre ezért a Fidesz részéről, László Róbert azt válaszolta: tart attól, hogy ez már zajlik.

A szuverenitásvédelminek nevezett, valójában az Orbán-rezsimet védő hivatalnak pontosan az a feladata, hogy megleckéztesse a független médiát, az ellenzéki pártokat, a civileket, és abszolút lehet arra számítani, hogy az eredetileg tervezettnél is keményebben fog fellépni a következő időszakban

– mondta az elemző. Hozzátette, hogy a hivatalnak, amely néhány napja állt fel hivatalosan, sok jogosítványa nincs, de a megfélemlítéshez rendelkezik eszközökkel.

A legérdekesebb fordulat az államfő lemondását követően, hogy nyilvánosság elé állt Magyar Péter, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje. Varga Judit, aki tárcavezetőként ellenjegyezte a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének adott kegyelmet, Novák Katalin lemondása után bejelentette, hogy távozik a közéletből, noha az idei európai parlamenti választáson várhatóan a Fidesz listájának élén szerepelt volna.

Az rtl.hu kérdésére – hogy lehetnek-e olyan körök a kormánypártban, amelyek komolyan gondolják, hogy most eljött a pillanat Rogán Antal megbuktatására, és ők tolták maguk elé Magyar Pétert – László Róbert azt mondta:

Majdnem biztos vagyok benne, hogy Magyar Péter senkinek sem a bábja, teljesen őszintének tűnik minden, amit elmondott.

A következő hetekben kiderül, hogy vannak-e még olyanok a Fidesz holdudvarában, akik felbátorodnak és kibeszélnek, de az elemző szerint biztosra vehető, hogy Magyar Péter felbukkanása nem szervezett akció, egyszerűen most telt be nála a pohár. Volt már erre példa: Hadházy Ákos a 2010-es évek első felében a Fideszből kezdett kibeszélni, majd a kormánypártból kilépve lett ellenzéki politikus. „Egyáltalán nem biztos, hogy Magyar Péterre is hasonló karrier vár, csak jelzem: ahogy akkor Hadházy Ákos mögött nem állt senki, úgy most meggyőződésem, hogy Magyar Péter mögött sem” – mondta László Róbert.

Orbán Viktor hírneve nem sérült

Arról, hogy Magyar Péter nyilatkozatai lehetnek-e veszélyesebbek Pesty Lászlóénál, az elemző azt mondta, ezt még korai megítélni, de Magyar Pétertől olyan mondatok hangoztak el, amilyenek Pesty László szájából nem. A hasonlóság közöttük az, hogy Orbán Viktor továbbra is sérthetetlennek tűnik: Pesty László csak Mészáros Lőrincről beszélt, elsősorban rá és néhány oligarchára kihegyezve a történetét. Ennél Magyar Péter továbbment, a miniszterelnök legszűkebb döntéshozói körét, közülük is a legmeghatározóbb Rogán Antalt emelte ki, és az Orbán Viktor családi körébe tartozó Tiborcz István neve is elhangzott – ennyivel mindenképpen érzékenyebb terepre evickélt Pesty Lászlóhoz képest,

de Orbán Viktor személyét és az ő hitelességét még mindig nem vonta kétségbe.

Ezzel együtt is elindíthat olyan hullámokat, hogy a miniszterelnök felelősségét is elkezdik firtatni akár a kegyelmi ügyben, akár abban, hogy, ahogy Magyar Péter fogalmazott, Magyarország miért úgy működik, mint egy családi részvénytársaság. De az is lehet, hogy a további kibeszélési folyamatnak sikerül elejét venni – lezárul a szelep és más már nem szólal meg rajta kívül.

A kegyelmi ügy László Róbert szerint nem elsősorban Novák Katalin alkalmatlanságáról szólt, hanem sokkal inkább az egész Orbán-rendszer működését mutatta meg. Máig nem tudjuk, hogy pontosan ki járta ki K. Endrének a kegyelmet, de az biztos, hogy úgy ment át az egész rendszeren, mint kés a vajon. Azt egyelőre nem tudni, hogy Orbán Viktor ténylegesen tudott-e erről, de biztosra vehetjük, hogy

akinek a kezén ez a döntés átment, az azt feltételezte, hogy a legfelsőbb körökben dőlt el,

mert ha nem ezt feltételezte volna, akkor megszólalt volna a vészcsengő, hogy ebben az ügyben nem adhat az a kormány kegyelmet, amely gyermekvédelminek nevezett törvényben mossa össze a pedofíliát a homoszexualitással és az ellenfeleit vádolja pedofíliával – mondta a Political Capital elemzője.

Nyitókép: Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Sándor-palotában 2023. március 27-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#novák katalin#varga judit#magyar péter#lemondás#kegyelem#pesty lászló#lászló róbert#political capital#ma

Címlapról ajánljuk