Belföld

Varga Judit volt férje kitálalt: Az ország fele néhány ember, illetve néhány család kezében van

rtl.hurtl.hu

2024. február 11. 20:44

Interjút adott a Partizánnak Magyar Péter közvetlenül azután, hogy Novák Katalin lemondott és volt felesége, Varga Judit távozott a közéletből.

 

Vasárnap este interjút adott a Partizánnak Magyar Péter, aki Novák Katalin és volt felesége, Varga Judit lemondásának híre után szakított a NER-rel, és páros lábbal szállt bele a kormány vezető alakjaiba, különösképpen Rogán Antalba.

Ajánló: Varga Judit volt férje borított: Volt szerencsém személyesen is megismerni a rendszer és a szolgálatok működését

Magyar Péter – aki korábban Diákhitel Központnál, majd a MÁV-nál töltött be vezetői státuszt – a Partizán YouTube-csatornáján, élő adásban elárulta: semmilyen reakciót nem kapott fideszes körökből arra, hogy lemondott az állami céges pozícióiról és egy felügyelőbizottsági tagságáról is. Hozzátette: a környezetében óva intették, hogy kitálaljon.

Magyar Péter azt mondta, már régóta érlelődött benne, amit leírt, csak amiatt nem állhatott ki a nyilvánosság elé, mert volt felesége még politikai pozíciót töltött be.

Mostanra betelt nála a pohár, és szerinte ez így nem mehet tovább, megjegyezve, hogy érti azt a bírálatot, miszerint eddig haszonélvezője volt az Orbán-rendszernek. Mutatkozott esély, hogy egy olyan generáció jön a Fideszen belül, akik átveszik az irányítást és más lesz belőle, a felesége is dolgozni ment a kormányba, nem anyagi haszonszerzésből és soha nem is vett el semmit a közösből – mondta Magyar Péter.

Az interjúban kitértek a válásuk körülményeire is. Állítása szerint akkoriban a Karmelita-kolostortól kapott egy ajánlatot, hogy hogyan folytassa a pályáját, de amint erre nemet mondott, megjelent az irodájában a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és vizsgálódni kezdtek. Magyar Péter szerint voltaképpen beleavatkoztak abba, hogyan váljanak el feleségével. Hozzátette, 

Rogán személyesen gratulált ahhoz, ahogyan sikerült rendezni a házasságukat, hozzátéve, hogy neki ez nem sikerült. 

A kegyelmi ügyek is szóba kerültek. Azt mondja, nehezen tudja elképzelni, hogy ne lett volna egyeztetés a Sándor-palota és a fideszes vezetés között, majd felhozta Budaházy György és társainak kegyelmi döntését, amelyről  biztosan tudja, hogy volt magas szintű egyeztetés. Arról viszont nem tud, hogy az elnöki hivatalában bárki tiltakozott volna a kegyelem megadása ellen.


 Arra is rákérdezett Gulyás Márton, hogy milyen volt a viszony Novák Katalin és Varga Judit között. Azt mondta, jó viszonyban álltak, nem látott benne versenytársat, ahogy másban sem. 

Engem Ádám hívott fel, mikor nem írtam alá a Diákhitelnél a kommunikációs szerződést“ – mondta Magyar, amikor a műsorvezető azt kérdezte tőle, miért pont azt a három nevet emelte ki nagy port kavart Facebook-posztjában. Elmondása szerint Tóninak, Barbarának és Ádámnak nincs köze a kegyelmi ügyhöz, a felháborodás miatt írta le az ő nevüket.

Ajánló: Schadl-ügy: még nem derült fény Tóni, Barbara és Ádám kilétére

Nincs rendben, hogy az ország fele néhány ember, illetve néhány család kezében van – mondta Magyar, aki név szerint Tiborcz Istvánt, a miniszterelnök vejét említette, akivel elmondása szerint  többször is együtt reggelizett. Orbán Viktort mindenek ellenére nagyra tartja, és szerinte nincs hozzá fogható politikai tehetség, de úgy véli, 

vannak nagy emberek, nagy hibákkal.

„Az ország legnagyobb ellensége az apátia” – mondta Magyar Péter, akinek állítólag nincs arra ambíciója, hogy politikai pályára lépjen és maga változtasson ezen. Úgy látja, hogy az apátia a jobboldalon is eluralkodott, de erről az ellenzék tehet: „Ahhoz, hogy jó tenisz meccset játsszál, jó ellenfélre van szükség” – mondta, majd hozzátette, hogy a legnagyobb probléma a potens ellenzék hiánya.

Ha lenne valódi ellenzék, nem így működne a kormány – véli Magyar Péter, aki azt szeretné, ha a nyilvánosság kikényszerítené a változást mindkét oldalon. Úgy fogalmazott: 

nem érti, az ellenzéki tábor hogyan nem látja át, hogy amíg Gyurcsány Ferenc ott van, addig Orbán Viktor is hatalmon marad. 

A kormánypártiakra utalva pedig azt mondta: „nem igaz, hogy nem tudjuk kikényszeríteni, hogy ne Rogán Antalok legyenek pozícióban.”

„Én azt gondolom, hogy Rogán Antalnak mennie kell” – mondta ki Magyar Péter, de a beszélgetés egy korábbi pontján nem látott problémát abban, hogy a leegyszerűsített, végtelenségig ismételt kommunikációra épül a kormány politikája.

Egy telefonos közvélemény-kutatás alapján már felmerült Novák Katalin lehetséges utódjaként Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelenlegi honvédelmi miniszter neve, akiről Magyar azt mondta: Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadóhoz köthető. Ő pedig Rogán Antalhoz köthető, vagyis ha Szalay-Bobrovniczky lenne az államfő, Rogán embere ülhetne a Sándor-palotában.

Ez a rendszer nem annyira stabil, mint amennyire tűnik

– mondta.

Magyar Péter szerint kívülről nehezen váltható le a rezsim, a jelenlegi ellenzék pedig képtelen is rá, de egyszer majd elindul egy változás, amikor a miniszterelnök nyugdíjba megy. „Én szeretnék változást, és szeretném, ha az magától megtörténne” – fogalmazott. A műsorvezető kérdésére azt mondta, nem fél, sőt, ha ő lenne Rogán Antal helyében, nagyon vigyázna, hogy Magyar Péternek a haja szála se görbüljön.

Mi vezetett a lemondásokhoz?

A bicskei gyermekotthonban bántalmazott áldozatok többsége nagyon rossz állapotban van. Van közöttük olyan, aki mára hajléktalan lett, más pszichés problémákkal, szenvedélybetegséggel küzd. Számukra arculcsapás az a döntés, amit az azóta lemondott Novák Katalin hozott, amikor kegyelmet adott az intézmény volt igazgatóhelyettesének.


Nyitókép: Veres Nándor / MTI

#Belföld#magyar péter#varga judit#novák katalin#elnöki kegyelem#partizán#interjú#rogán antal

Címlapról ajánljuk