Híradó

Se címe, se bármilyen elérhetősége, pedig már egy hete működik a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Vorák AnitaVorák Anita

2024. február 7. 17:25

Egy hete működik, de a költségvetésben még nem szerepel, és honlapja sincs a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak. Egyelőre csak annyi biztos, hogy az elnöke hat évig Lánczi Tamás, aki havonta ötmillió forintot keres. Közösségi oldalt már indítottak, ezen a Parlamentet adták meg a hivatal címeként. A kormány szerint ez csak ideiglenes állapot. Közlésük szerint a szervezet költségvetését már jóváhagyta a Pénzügyminisztérium, de kérdésünkre sem árulták el, hogy azt hol lehet elolvasni.

Tavaly december közepén Orbán Viktor is bent ült a parlamentben, amikor a kormánypárti képviselők néhány gombnyomással elfogadták a Szuverenitásvédelmi Hivatalt létrehozó törvényt. Egy hónappal később Novák Katalin kinevezte Lánczi Tamást, ezzel hat évre ő lett az elnöke.

„Fontos, hogy ez egy Hivatal, nem hatóság. Nem nyomoz, nem szankcionál. Az elsődleges feladata az, hogy vizsgálatokat folytasson le” – magyarázta kinevezése után Lánczi.

A hivatal február elsején megkezdte a munkáját – ezt az állami hírügynökségnek jelentették be. Hogy hol, azt hiába kerestük, mert a honlapjukat egyelőre nem találja a kereső. Egy budai címet viszont kidobott, így elmentünk megnézni, hátha ott működnek.  

De nem.

Bár nem jártunk sikerrel, végül megtaláltuk a címüket. Facebook-oldaluk ugyanis már van, ahol azt írták ki, hogy hogy a Kossuth tér 1-3-ban működnek. Ez nem más, mint a Parlament. Az emailcímüket vagy telefonszámukat itt sem tüntették fel, és üzenetet sem lehet számukra küldeni.

Lánczi Tamás az elmúlt napokban több interjút is adott a kormányközeli médiának. A Mandinernek többek között arról beszélt, hogy szeretnék tisztán látni, milyen forrásokból működnek a sajtótermékek. „Szerintem ebben igazán nincs, és nem is lehet kifogásolnivaló” – mondta a lapnak.

Hogy a saját hivatala mennyiből működik, azt nem kérdezték meg tőle. Pedig a törvény szerint saját maguk állíthatják össze a költségvetésüket, amit a Kormány változtatás nélkül terjeszt az Országgyűlés elé.

A parlament korábban arról is döntött, hogy a Hivatalra vonatkozó sornak február elsején meg kell jelennie az idei költségvetésben. De még nincs ott. A kormány szerint azért, mert egyelőre a Pénzügyminisztérium által elfogadott ideiglenes költségvetés alapján működnek. Ezt azonban a hivatalos jogszabálytárban nem találtuk, és a kormány sem küldte el nekünk. Azt elárulták, hogy a hivatal címe csak ideiglenesen van a Parlamentben, és „állományának feltöltése folyamatosan zajlik”.

#Híradó#Videó#Belföld#szuverenitásvédelmi hivatal#szuverenitásvédelmi törvény#lánczi tamás#top hírek

Címlapról ajánljuk