Belföld

Itt van Schadl György magyarázata a beismerésekre, a furcsa monogramra és siófoki nyaralója ügyére is

rtl.hurtl.hu

2023. február 23. 10:43

Cikkünket frissítjük.

Csütörtökön a harmadik előkészítő üléssel folytatódott a Schadl-Völner-ügyként elhíresült eljárás. Az utóbbi évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyében a másodrendű vádlott Völner Pál ártatlannak vallotta magát. Védője közölte: Varga Judit igazsági miniszter tanúkénti meghallgatását elkerülhetetlennek tartja. Itt megnézheti, ahogyan ártatlanságáról beszél:


A hatóságok szerint Varga Judit igazságügyi miniszter korábbi helyettese, Völner Pál – még aktív politikusként – éveken át rendszeresen kenőpénzt fogadott el Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. A vádirat szerint Schadl 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a Völner Pállal kialakított korrupciós kapcsolata révén. Az RTL Híradó riportját a csütörtöki előkészítő ülésről itt tudja megnézni:


Schadl tagadta a vádat, azzal védekezett, hogy nem azért kapott időnként különböző összegeket végrehajtóktól, mert Völner Pál segítségével elintézte a kinevezésüket, hanem azért, mert kölcsönt adott nekik. A volt államtitkárnak pedig állítása szerint soha nem adott át pénzt, legfeljebb valamilyen szeszes itallal viszonozta, hogy időnként házi bort kapott a politikustól.

Schadl György vallomása: csak kölcsönöket kapott vissza, Völner Pálnak pedig legfeljebb szeszes italt adott

Völner Pál a szünet után, Schadl György meghallgatása előtt közölte a bírósággal: egy országgyűlési képviselő inzultálta. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Jakab Péter egy bilincset akasztott a Fidesz korábbi államtitkárának nyakába.

A bírónő szerint Jakab Péter a regisztráltak között nem szerepel. A törvényszék épületébe ettől még bemehetett. Jegyzőkönyvbe vették az elhangzottakat. Jakab Péter a bíróság épületénél már reggel ott volt több ellenzéki politikus mellett, szórólapokat osztogattak , egyebek mellett Varga Judit képével.

Schadl György elsőrendű vádlott szintén tagadta bűnösségét és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról.

Arra a kérdésre, hogy ért-e, hogy mivel vádolják, azt mondta:

Értem, de meg nem érthetem.

Azt mondta: nem alakította ki korrupciós kapcsolatot Völner Pállal, de ennek még értelme sem lett volna szerinte, mert Völnernek szerinte nem volt ráhatása ezekre a kinevezésekre. Vízkelety Mariannak államtitkárnak viszont volt – ez még logikus is lenne –, ő azonban nincs a vádlottak közt, azonban vele sem állt korrupciós kapcsolatban. 

Azt is tagadta, hogy pénzt adott volna át Völnernek, bármilyen mennyiségben. Magyarázata szerint azért nem volt tettenérés, mert „nagyon jól tudták, hogy nincs mit tetten érni.” Kissé pikírt stílusban arról is beszélt: a szokásos sárdobálást választotta a Nemzeti Védelmi Szolgálat. 

Akkor miért nem akadályozták meg egy feltételezett bűncselekmény elkövetését?

 – kérdezte Schadl.

„Több helyen írják, hogy személyesen adtam át a pénzt, erről azért nekem csak kéne tudnom” – fogalmazott. A végrehajtói kinevezésekben ráadásul nem voltak jogkörei, erre szerinte a bűnösségét beismerő hivatalvezetőnek, P. Béla Istvánnak volt joga. Kiemelte: neki gyakorlatilag nem voltak jogai elnökként. 

Állítja: P. Béla Istvánt legfeljebb magasabb pozíciót betöltő emberek utasíthatták. A hivatalvezető egy miniszteri biztossal, Molnár Zoltánnal volt kapcsolatban. Schadl szerint  P. Béla István végrehajtónak nevezte ki például a saját élettársát és annak testvérét is.

A vádakat pontról pontra igyekezett cáfolni, az egyik kifejtett pont az hírhedté vált házipénztár, illetve az Excelben vezetett kifizetések tárgyköre:

Az EgyenlegMoncsiban vezette Schadl György bizalmasa a kenőpénzek kifizetését

Az irodába bevitt pénzt F. Viviennek és M. Viktornak fel kellett vezetnie, de hogy azzal ő mit csinált, ahhoz nekik semmi közük nem volt, mondta, majd hozzátette: nem kellett gyónnia a beosztottainak, hogy mit kezd a pénzzel. Schadl György szerint V. P. az nem Völner Pál, bár adott át pénzt egy V. P. monogramú személynek, de az a harmadrendű vádlott R. Róbert ismerőse és nem a Fidesz politikusa.

Szóba hozta azt az esetet is, amikor a nyomozati iratok alapján vitt „egy hármast meg valami viszonylag normális piát” Völner Pál nyergesújfalui házába. Most azzal igyekezte ezt cáfolni, hogy pár nappal korábban bent Völnernél a minisztériumban, így felvetette: miért nem ekkor adta oda Völnernek, miért bumlizott volna Nyergesújfalura? 

Többször is körbejárta: nem igaz, hogy kinevezéseket intézett el végrehajtóknak, a pénzmozgások mögött kölcsönök voltak, állítólag a hét végrehajtó közül hatnak azért adott kölcsönt, hogy be tudják indítani irodájukat. Ezeket a kinevezések után adta az érintetteknek. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, korábbi több vádlott – köztük hat végrehajtó – beismerte a bűnösségét, ezzel elismerték, hogy Schadl pénzért segítette őket pozícióba. Schadl szerint emögött az áll, hogy az ügyészség nyomást gyakorolt rájuk, előzetes letartóztatásba helyezték azokat, akik nem „megfelelő” vallomást tettek.

Siófoki nyaralójának ügyére is kitért. Elmondta, hogy egy 3 négyzetméteres erkélyről volt szó, szinte bármit megtett volna, hogy ne kelljen visszabontani, de eszközei között a korrupció nem szerepelt. Egy megfelelő tervrajzot szeretett volna, nem korrupciós pénzt fizetett. A nyaralóról többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


A Házon kívülnek az 1700 oldalas nyomozati anyagot feldolgozó Miklósi Gábor és Horváth Csaba újságírók értékeltek:


Nyitókép: RTL

#Belföld#schadl györgy#völner pál#korrupció#magyar bírósági végrehajtói kar#előkészítő ülés#ma

Címlapról ajánljuk