Belföld

Több végrehajtó is bűnösnek vallotta magát a Schadl-ügy keddi tárgyalásán

rtl.hurtl.hu

2023. február 21. 11:26

Schadl György sofőrje és jobbkeze viszont mindent tagad.

Több végrehajtó is bűnösnek vallotta magát a Schadl-ügy keddi előkészítő ülésén, elismerve, hogy minden úgy történt, ahogy azt a vádiratban az ügyészség írta – derült ki a hvg.hu tudósításából. Schadl György sofőrje és jobbkeze viszont nem ismerte el a bűnösségét.

Elfogadta az ügyészség ajánlatát:

  • M. Eszter, aki végrehajtóként összesen 254 millió 800 ezer forintot juttatott el Schadl Györgynek, a Végrehajtói Kar elnökének készpénzben. Legfeljebb 2 év – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtön végrehajtási fokozatú szabadságvesztésre és maximum ötmillió forint pénzbüntetésre ítélhetik, valamint maximum 5 évre eltilthatják jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól.
  • V. Levente, akit azzal vádolnak, hogy a Ceglédi Járásbíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtói hely megszerzéséért fizetett. Legfeljebb 1 év 10 hónap – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtön végrehajtási fokozatú szabadságvesztésre ítélhetik. Emellett legfeljebb ötmillió forint pénzbüntetést szabhatnak ki rá, és maximum öt évre tilthatják el olyan foglalkozások gyakorlásáról, ami jogi egyetemi végzettséghez kötött.
  • Elismerte a bűnösségét N. Gábor is, aki fonyódi végrehajtóként havi másfél millió forintot fizetett Schadl Györgynek. Büntetése legfeljebb 2 év – végrehajtásban 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetés, továbbá ötmillió forint pénzbüntetés, valamint 5 évre eltiltás a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól.
  • Elismerte a bűnösségét O. Ákos is. Az ügyészség számára 1 év 10 hónap – végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést, továbbá ötmillió forint pénzbüntetést, valamint 5 évre a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltást indítványozott. 

A 24.hu cikke szerint kedden hallgatta meg a bíróság Schadl György sofőrjét is, aki az egyik legfőbb bizalmasa volt a végrehajtók elnökének. 

M.V. feladatai közé tartozott naplóbejegyzései szerint készpénz szállítása, autóügyek bonyolítása, a pénzváltás, de Schadl – azóta szintén vádlott – feleségének is vitt olykor süteményt. 

Ő negyedrendű vádlottként nem ismerte be a bűnösségét. Neki egyébként nagyobb a tét, ugyanis őt ténylegesen letöltendő börtönre ítélnék beismerés esetén is, méghozzá 2 és fél évre. Továbbá 4 év közügyektől való eltiltásra és egymillió forint pénzbüntetésre.

A tárgyaláson korábban nem ismerte be a bűnösségét egy iskola engedélyezésével kapcsolatos ügyben egy házaspár, valamint az iskola vezetője sem. 

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#schadl györgy#schadl-völner korrupciós botrány#korrupció#magyar bírósági végrehajtói kar

Címlapról ajánljuk