XXI. Század

„Mivel tudnak embereket így megnyomorítani, megzsarolni?” – Romsics Ignác történészről már kiskatona korában titkosszolgálati jelentéseket írtak

Lázs SándorLázs Sándor

2023. szeptember 17. 15:23

A történész, aki a történelem részese lett. Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész a Kádár-rendszerben lett a Horthy-korszak szakértője, de az állambiztonság nem ezért figyeltette. Még katonakorában, mielőtt egyetemre ment volna, Szabad Európa Rádiót hallgatott, amiért feljegyzés készült róla, és mint a rendszerváltás után az aktájából kiderült, később is készült róla jelentés.

„Elkövettünk olyan tényleg égbekiáltó szabálytalanságokat, hogy az őrségben – ahol nem lehetett elhagyni az őrhelyet, nem lehetett elmenni pisilni – zenét hallgattunk, a Szabad Európát. Összejöttünk a barátommal, és ott hallgattuk a Csekét. Ezért olyan büntetést kellett volna kapnunk!” – idézte fel katonakori élményét Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész a XXI. Századnak. A történtek csak látszólag maradtak következmény nélkül.

Romsicsék hiába buktak le, a büntetés elmaradt, sőt el sem mondták nekik, hogy fény derült a szabálysértésre. Barátjával levelet is írtak Cseke Lászlónak, a Szabad Európa műsorvezetőjének, amiben taglalták, mennyire szenvednek a katonaságnál, de az ő műsorának hála könnyebben elviselhetők az esték. Arról is írtak, hogy hamarosan leszerelnek, és egy 20 zeneszámos listát kértek tőle erre az ünnepi alkalomra.

„Vártuk, hogy jön a húszszámos lista, és nem jött. És aztán lépésről lépésre kiderült számunkra, hogy nem volt jó ötlet a laktanya előtti postaládába dobni a levelet. A tiszt átvizsgálta, beazonosították, hogy kik ezek, és onnantól ellenőrizték a légótáskát, amelynek az egyik zsebében vittük ki a rádiót” – idézte fel katonaéve egyik legrosszabb pillanatát Romsics Ignác.

Szedei időszakában Romsicsot már módszeresen figyelték. A katonai elhárítás átadta az aktáját a polgári elhárításnak, és figyelmeztetéseket is kapott arról, hogy a titkosszolgálat érdeklődik utána – például akkori kollégiumigazgatójától. De 18 éves fiatalként ezzel nem sokat törődött, és csak utólag rakta össze a mozaikkockákat.

Miért lesz valakiből besúgó?

Az akadémikus történész jobban szeret diákokkal dolgozni, történész kollégáival többször került konfliktusba. Például akkor, amikor megírta, hogy a Történettudományi Intézetben történészek hogyan áskálódtak egymás ellen, és írtak jelentést a politikai rendőrségnek a másik (vélt) viselt dolgairól. Arról, hogy mi kényszeríthet valakit jelentések írására, Romsics a következőket mondta:

„Ezek bonyolult dolgok, hogy mivel tudnak embereket így megnyomorítani, megzsarolni. Én ezt nem éltem át. Az is egy nagyon nehéz dolog, amikor fiatalok egyszerűen pálcát törnek az idősek fölött. 

De ha valakit bevisz bármelyik rendszer rendőrsége, és a nemesebb testrészeit elkezdik tekergetni és ütni… honnan tudhatjuk mi, hogy egy olyan helyzetben hogyan viselkednénk?

– fogalmazott Romsics. A történész szerint a fájdalom sokszor morálisan megtörheti az embert, ám ismer olyanokat is, akik önként és dalolva lettek a kommunisták besúgói. Az utóbbiak nevét nem akarta elmondani.

A teljes riportot a XXI. Század következő adásában nézhetik meg hétfőn a késő esti Híradó után.

#XXI. Század#Videó#romsics ignác#történelem#20. század#interjú#ma#honvédség#állambiztonság#megfigyelés#kádár-korszak

Címlapról ajánljuk