XXI. Század

„Azt sajnálom, hogy a hadművelet nem sikerült!” – Nem bánja tettét a magyar, aki megpróbálta megölni Charles de Gaulle-t

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 19. 13:06

Három magyar is részt vett a Franciaország egykori elnöke ellen elkövetett, elbaltázott merényletben. Egyikük, Marton Lajos a XXI. Századnak, D. Tóth András filmjében idézte fel, mi történt azon az estén 1962 augusztusában. Életfogytiglani börtönbüntetésnek indult, amit a merényletkísérletben való részvételért kapott, de végül éppen a Charles de Gaulle által hirdetett amnesztiának köszönhette, hogy négy és fél év után kiszabadult.

Sokszor érezhetjük úgy, hiába vagyunk külföldön, megértenek minket. Csak anyanyelvünkön kell megszólalnunk, és lesz legalább egy magyar, aki válaszol. Valóban, előbb-utóbb a legnagyobb, leghírhedtebb történelmi eseményekről is kiderül: legalább egy magyar keze benne volt. Így volt ez az 1962-es Charles de Gaulle tábornok ellen elkövetett merénylettel is.

Párizs külvárosában három magyar is fegyvert ragadott, hogy a francia terrorista szervezet, az OAS tagjaként megöljék Franciaország köztársasági elnökét, a hős katonát, Charles de Gaulle-t.

Marton Lajos az 1956-os forradalom leverése után kommunistaellenes katonatisztként nem tehetett mást, menekülnie kellett. A 23 éves férfi felajánlotta szolgálatait a párizsi NATO-parancsnokságon, ahol visszautasították: nem alkalmaztak szovjet térségből érkező emigránsokat. Egy véletlen folytán ismerkedett meg az OAS (Organisation Armée Secrète) egyik tisztjével. Ez a szervezet az Algéria szabadságát visszaadó de Gaulle tábornok megölésére verbuválódott, kitaszított katonákból állt.

„Mondtam, hogy fölajánlom szolgálataimat az OAS-ban katonai hadműveletekre. Mondta, hogy nagyszerű. Mihelyt lesz egy olyan hadműveleti operáció, ami nem plakátragasztás, hanem nagyon komoly fegyveres beavatkozás lesz, azonnal fölhív” – emlékezett vissza Marton Lajos.

A küldetés

Pár hét múlva csöngött a telefon, egy tízfős kommandóba kapott meghívást. Marton, noha semmit nem tudott a feladatról, azonnal igent mondott. Miután mindenki fölesküdött, a következő szavak hangoztak el:

Célunk az áruló, de Gaulle tábornok megölése!

– így tudták meg, mire vállalkoztak. Két másik magyar is volt Marton mellett a kommandóban. Sári Gyula az idegenlégióban szolgált, Varga Lajos pedig 19 évesen a fiatalok elszántságával vetette bele magát az akcióba.

Egy hét alatt fegyvert és robbanóanyagot szereztek, embereket építettek be, fedőneveket adtak. 1962. augusztus 22-én, a merénylet tervezett napján egy kisteherautó mögé bújva vártak. Társuk tőlük pár száz méterre figyelte, mikor érkezik a de Gaulle-t szállító konvoj, és jelzett a többieknek.

„Bár megkaptuk a jelzést, a rossz látási viszonyok miatt a gépkocsi parancsnoka nem látta.” Így esett, hogy este negyed 9-kor csak azért vették észre az elhaladó autókat, mert az órák óta a kisteherautóban gubbasztó Varga Lajosnak nagyon ki kellett mennie.

Mondtuk neki, hogy maradjon már, mert vagy jön a de Gaulle, vagy vége a riadókészültségnek. 

Végül ő vette észre a közeledő gépkocsit és főleg a két kísérő motoros rendőrt. Magyarul kiáltott: „jönnek, jönnek, itt vannak!” – mesélte Marton a helyszínen a XXI. Századnak.

A 150 leadott lövésből öt találta csak el a tábornok kocsiját – abból az egyik Martoné volt. Az elszabadult lövedékek megsebeztek egy családapát, egy üzletet szitává lőttek, és a motoros rendőrök egyike is kapott egy golyót a sisakjába.

A büntetés

A merénylet után mindenkit elfogtak. Tízből hat ember halálbüntetést kapott, ám végül csak vezetőjüket – Jean-Marie Bastien Thiryt – végezték ki. Marton először életfogytiglant, majd 20 évet kapott, végül 4 és fél év után váratlanul szabadult az 1968-as diáklázadások után, ugyanis de Gaulle amnesztiát adott az összes bebörtönzött OAS-tagnak. Marton Lajos azóta Párizs mellett él, francia felesége révén francia állampolgárként. Három gyerekük született. És hogy megbánta-e, amit tett?

Soha, soha, soha! Az utolsó szó jogán megkérdezték, van-e valami kérdése, mondanivalója? Mondom, semmi. Utána kapcsoltam, hogy van, és azt mondtam: »azt sajnálom, hogy a hadművelet nem sikerült«.

 

#XXI. Század#Videó#történelem#Charles de Gaulle#ma#20. század#franciaország#külföldön élő magyarok#merénylet#börtön#életfogytiglan#amnesztia#algéria

Címlapról ajánljuk