XXI. Század

„A Skóra ütötte a falat véresre a kezével” – 1984-ben az egész világ megismerte a Videoton nevét

Ződi PéterZődi Péter

2023. szeptember 10. 15:58

A Videoton az egyetlen csapat, amely mindig nyert Madridban – 1984-ben a vidéki magyar kiscsapat játszotta az UEFA-döntőt a világhírű Reál Madrid ellen. A XXI. Század három egykori játékossal – Szabó Józseffel, az UEFA akkori gólkirályával, Csongrádi Ferenccel, a Paris Saint-Germain elleni gólszerzővel, valamint Disztl Péterrel, a korszak legjobb magyar kapusával – idézi fel a felejthetetlen kupameccseket.

Az egyetlen csapat vagyunk, aki mindig nyert Madridban, már hogy 100 százalékosan. És ezt a statisztikát most egy darabig meg is fogjuk őrizni, mert nem játszunk velük többet

– mondta Csongrádi Ferenc, a Videoton labdarúgója. 1984-ben két meccsen dőlt el, hogy ki nyeri az UEFA-kupát: a világhírű Reál Madrid ellen egy vidéki magyar kiscsapat – a Videoton – játszotta a döntőt. Bár csak ezüstérmesek lettek, az utolsó meccsen győzelmet arattak a madridi Bernabéu stadionban. 

A XXI. Század Szabó Józseffel, az akkori UEFA gólkirályával, Csongrádi Ferenccel – aki az akkor sem gyenge Paris Saint-Germain ellen lőtt két gólt –, valamint Disztl Péterrel, a nyolcvanas évek legjobb magyar kapusával készített interjút a felejthetetlen kupameccsekről.

„A jugoszlávok nem tudták elképzelni, hogy ne verjenek ki bennünket. Rajtuk látszódott, hogy nagyon lekezelik a csapatot. Játszadoztak és szórakozgattak, azt hitték, hogy ez simán meglesz. 2:0-ra vezettek” – emlékezett vissza Csongrádi.

„Kifilézhettek volna minket, ez így igaz, hihetetlen, miket hagytak ki. Mellérúgták, elszórakozták a meccset, és hát jött a 88. perc” – vette át a szót Disztl. Ekkor lőtt Csuhay József egy gólt – a csapattársak szerint a sorozat legfontosabb gólját –, ami nélkül nem juthattak volna a döntőbe. Egyben ez volt az első és egyetlen alkalom, amikor Disztl egy csapattársa nyakába ugrott gólöröme hevében.

Ott ők zokogtak, mi zokogtunk. A Skóra ütötte a falat véresre a kezével. Félelmetes érzelmek törtek elő

– idézte fel Disztl. „Mi örömünkben sírtunk, ők meg bánatukban” – egészítette ki volt csapattársát Szabó József.

A Videoton diadala és a fehérvári vesztes meccs

A Videoton népszerűsége az egekbe szökött. Az „Almát eszem” slágerről ismert Magay Klementina énekelt a kislemezükön, Szarajevó után énekkar várta őket a reptéren, sőt Csuhay 88. percben szerzett góljáról, ami döntőt ért a csapatnak, még könyvet is írtak.

Voltak műanyagkitűzők, ereklyékért könyörgő kisgyerekek csöngettek fel a lakásukba. Az akkor még létező Képes Sport mindenre kíváncsi volt: kedvenc könyv, színésznő, focicsapat, játékos, étel. „Két kislányom volt akkor, óvodások. Vittem másnap óvodába a gyerekeket, és a mosogató, a konyhás nénik jöttek, puszilgattak” – mesélte Szabó József.

A Reál Madrid elleni hazai meccs előtt megkérdezte a hazai klubvezetés, akarnak-e a Népstadionban játszani. A jegybevétel szempontjából nem lett volna mindegy, a játékosok azonban ragaszkodtak Székesfehérvárhoz. A döntőre plusz lelátókat építettek, de sokan még így sem jutottak jegyhez. Azt a meccset nem sikerült győztesre kihozni.

„A támadó szekció eléggé megsínylette, hogy Májer Lajos, Csongrádi Feri meg én nem játszhattunk a hazai meccsen.”… „Még ha 1:0 marad, akkor is azt mondom, hogy oké. De hihetetlen volt a második és harmadik gól a 88. és a 90. percben.” … „Bennünk volt az, hogy menni, menni, ne backeljünk” – mesélték egymás szavába vágva a Videoton hajdani játékosai. Úgy érzik, akkor nagy lehetőséget halasztottak el: ha nincs a sok sérülés, nem tartalékos a csapat, lett volna esélyük a Reál Madrid ellen is. Legalább annyi, mint az ősszel kiejtett Paris Saint-Germain ellen.

Hálózati személy a lelátón

A visszavágón, Madridban egy maroknyi magyar is szurkolt. Köztük egy olyan ember, aki nem csak a meccsre figyelt. Orbán-Schwarzkopf Balázs történész, levéltáros állambiztonsági iratokat mutatott arról a hálózati személyről, aki a madridi meccsen szolgálatot teljesített.

„Ő egy Videoton-szurkoló volt, és ennek kapcsán az állambiztonság eligazítást adott neki, hogy hogyan viselkedjen, mikre figyeljen, amikor a csapattal Madridba látogatnak az UEFA döntőjére.” 

A Videoton madridi döntőjéről végül csak néhány oldal született, az sem a játékosokról, hanem a szurkolókról. A hatvanas-hetvenes években még elképzelhetetlen volt, hogy egy nagyobb delegáció hálózati személy nélkül utazzon ki Nyugatra, 1985-ben azonban érdemben nem született jelentés, azt leszámítva, hogy az egyik szurkoló eltévedt.

A teljes riportot az RTL-en láthatják hétfő este, a késő esti Híradó után!

#XXI. Század#Videó#Sport#foci#videoton#real madrid#ma#állambiztonság#futball#madrid#kádár-korszak#UEFA

Címlapról ajánljuk