Tudomány-Tech

Utólag kizárták a magyar fotóst az Év csillagászati fotósa verseny díjazottjai közül

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 23. 17:14

Hoszáng Péter fotójáról bebizonyosodott, hogy egymástól gyökeresen eltérő elemekből álló montázs, ami nem megengedett.

Szeptember 14-én hirdették ki az Év csillagászati fotósa nemzetközi asztrofotós verseny idei díjazottjait. A 2022-ben legjobbnak talált csillagászati témájú képekről beszámolt a világsajtó (pl: Guardian, Gizmodo), illetve Magyarországon többek között a Telex is.

A díjazottak közt szerepelt egy magyar felvétel is, Hoszáng Péter fotóját az éjszakai tájképek kategóriában a zsűri kiemelésre méltónak találta. Az éjszakai világító felhőket (noctilucent clouds, NLC) ábrázoló képhez a fotós azt írta, hogy az 2022. június 30-án, a nyári napfordulókor készült a Pest megyei Apajpusztán. A hat másodperces expozícióval készült képen fehéren világító magaslégköri felhők tükröződnek egy vízfelületen az apajpusztai gémeskúttal az előtérben.

A képről azonban a Facebook egyik ilyen légköri jelenségekkel is foglalkozó csoportjában megállapították, hogy nem készülhetett akkor, ott és úgy, ahogy a fotós azt állította.

A nyári napforduló eleve nem június 30-án, hanem tíz nappal korábban volt, de ez volt a kisebbik baj. 

Ami a tükröződést illeti: az Apajpusztát és a helyi látványosságnak számító gémeskutat jól ismerők szerint a környéken nincs semmiféle a képen láthatóhoz hasonló tó, de még belvizes pocsolyák sem szoktak kialakulni, mivel ahhoz elég magasan fekszik ez a rész.

A fő gond azonban az volt, hogy a képen látható éjszakai világító felhők nem látszódtak akkor és úgy Magyarországról, ahogy a kép sugallta. Az éjszakai világító felhőket régóta tanulmányozó és nyomon követő magyar szakértők szerint idén Magyarországról nem volt megfigyelhető a napforduló környékén jelentős NLC jelenség, sőt általában olyan szerkezetű sem, mint ami a fotón látható.

A fotós Facebook oldalán találtak viszont egy 2021-ben, Rigában készült fotót, amin viszont pont az apajpusztainak mondott felhőszerkezet volt látható. A rigai fotót a fotós a csalás kiderülése után leszedte oldaláról. 

A versenyre nevezett kép tehát két különböző országban készült képelem összeszerkesztésével készült.

A verseny zsűrije, aminek Francsics László neves magyar asztrofotós is tagja volt, utólag megvizsgálta a képet és a vele szemben felmerült kritikákat, és helyt adott azoknak. Hoszáng Péter fotóját utólag kizárták a versenyből, eltávolították a honlapról, és helyette egy másik képet választottak külön említésre méltónak. A fotós mostanra törölte Facebook-oldaláról a posztot, amiben a versenyen elért eredményéről beszámolt, Instagramján azonban még megtalálható a kép:

#Tudomány-Tech#tudomány#asztrofotó#hoszán péter#csalás#éjszakai világító felhők#verseny#csillagászat

Címlapról ajánljuk