Tudomány-Tech

Hátborzongató videón, ahogy megfojtja a Földet a szén-dioxid

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 26. 14:10

A NASA által közzétett animáció minden korábbi klímamodellnél nagyobb pontossággal mutatja meg a Földünk légkörébe pumpált szén-dioxid felhőit.

Egy új szemléltető animáció segítségével mutatja meg a NASA, hogyan jut Földünk légkörébe szén-dioxid, a globális felmelegedésért nagy részben felelős üvegházhatású gáz.

A szűk kétperces videó a GEOS (Goddard Earth Observing System) nevű új klímamodell segítségével készült. A GEOS egy nagy felbontású, időjárási adatokat újraelemző modell, ami a NASA szuperszámítógépein fut. A GEOS képes modellezni a légkörünkben zajló dinamikus folyamatokat a viharrendszerek kialakulásától kezdve, a felhőképződés változatos folyamatain át, a természet egyéb kapcsolódó jelenségeivel bezárólag.

A GEOS földi telepítésű műszerek és szenzorok, valamint műholdas (Terra-MODIS, Suomi-NPP-VIIRS) érzékelők által szolgáltatott több milliárd adatpont alapján futtatja a saját modelljét. A hatalmas mennyiségű számszerű információnak köszönhetően a GEOS-nak 128-szor illetve 500-szor nagyobb a felbontása, mint az átlagos időjárás- és klímamodelleknek.

Az alábbi videón a GEOS egyik fontos összetevő, a szén-dioxid fluktuáló aktivitását, légköri mozgását szemlélteti, valóban elképesztő részletességgel:


Jól megfigyelhető rajta, hogy mely területeken a legnagyobb a szén-dioxid-kocsátás, hogyan terül szét a légkörben az üvegházhatású gáz a széljárást, az időjárási mintákat követve.

Megdöbbentő látni, hogy a világ legiparosodottabb területei: az USA, Európa és Kína milyen intenzitással telítik éjjel-nappal az atmoszférát szén-dioxiddal.

Emellett megfigyelhető a nagy erdőségek lüktető kibocsátása: a fotoszintézis természetéből adódóan éjszaka lélegeznek ki nagy mennyiségű szén-dioxidot a még meglévő őserdők (elsősorban: Dél-kelet Ázsia, Dél-Amerika és Afrika), amik lényegében nappal ugyanazt a mennyiséget fel is dolgozzák.

A NASA szerint a modell segít megfigyelni az emberi tevékenység okozta szén-dioxid-kibocsátás fő pontjait, a fosszilis energiahordozókat égető erőművektől kezdve az erdőtüzekig, és hogy miképp mozognak ezek füstjei a légkörben. A GEOS-nak köszönhetően a klímakutatók képesek a Föld egymásba fonódó időjárási rendszereit, ezek egymásra gyakorolt hatását jobban megérteni, a légkör eddig fel nem ismert komplexitását minden eddiginél szélesebb kontextusba helyezve tanulmányozni.

Nyitókép: NASA's Goddard Space Flight Center

#Tudomány-Tech#tudomány#klímaváltozás#szén-dioxid#nasa#Időjárás#klímakutatás#geos

Címlapról ajánljuk