Tudomány-Tech

Világtól elzárt perui törzs merészkedett ki az őserdőből, a favágók elől menekülve

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 18. 17:04

A Mashco Piro törzs tagjaival még senki nem lépett kapcsolatba, most egy folyóparton készültek róluk felvételek.

Az Amazonas folyó mentén elterülő őserdő egyik világtól elszigetelt törzséről készültek felvételek nemrég, írja a The Guardian. A folyam perui forrásvidékén, a dzsungelben rejtőző Mashco Piro indiánok (vagy másképp: cujareñók, nomolék) tagjai eddig szinte teljesen elszigetelten éltek, nem álltak semmilyen kapcsolatban más törzsekkel vagy népcsoportokkal, a modern világ vívmányai nem jutottak el hozzájuk.

A Survival International nevű benszülöttek jogait védő szervezet tett most közzé róluk videót, amin a törzs két tucatnyi tagja látható a dél-kelet perui Madre de Dios régióban, egy folyó partján, a víz és az erdősáv közti homokos részen.


A Survival International szerint a törzs az erdőirtás következtében kényszerül elhagyni korábbi területeit, mert a favágók engedélyt kaptak fakitermelésre a térségben, és pár kilométerre járnak a törzs eddig háborítatlan élőhelyéhez. A Canales Tahuamanu nevű cég állítólag már a Mashco Piro területein irtja az őserdőt, épít utakat, veszélybe sodorva ezzel az őslakosok életét.

A nomolék élelmet keresve, a fakitermelés elől menekülve jöttek elő a brazil határhoz közeli erdő fái közül az utóbbi hetekben, így készülhettek róluk a mostani felvételek. 

Nyitókép: Survival International 

#Tudomány-Tech#tudomány#peru#amazonas#erdőirtás#bennszülöttek#indiánok

Címlapról ajánljuk