Tudomány-Tech

Videó: űrből érkezett rejtélyes objektum zuhant le Törökország fölött

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 6. 6:54

Rengetegen látták és vették fel videóra, ahogy valami darabokra hullva elégett a légkörben.

Török lapok beszámolói szerint hatalmas, több darabra hulló tűzgömb szelte át az eget péntek este Törökország fölött. A jelenséget Isztambultól Ankaráig számos városban látták és sokan videóra is tudták venni.

A közösségi médiában megjelent felvételeken az látszik, hogy valami relatíve lassan haladva zöldes fénnyel elég a légkörben, miközben több kisebb darab is leválik róla. 


Egyes találgatások szerint egy nagyobb darab űrszemét lehetett a földre hulló objektum, mások szerint sokkal valószínűbb, hogy egy kisebb méretű aszteroida érte el a bolygónkat és hullott darabjaira a légkörben haladva.

Ez utóbbi mellett foglalt állást a török űrügynökség is, ami Twitteren azt írta a rendkívül látványos jelenségről, hogy az űrből érkezett szikla kémiai összetételétől függ, milyen színnel ég el a légkörben. A most látott zöldes szín elsősorban magnézium jelenlétére utalhat.

Azt, hogy pontosan mi hullott a földre péntek éjjel Törökországban, várhatóan kiderül a következő napokban, hetekben, amint találnak belőle olyan darabokat, amik elérték a földfelszínt. Mivel nem túl magasan és nem túl gyorsan mozgott, és szemmel láthatóan eközben több darabra esett szét, van is esély arra, hogy eredeti tömegének egy része túlélte a légköri súrlódást és nem égett el teljesen.

#Tudomány-Tech#tudomány#meteor#meteorit#tűzgömb#törökország

Címlapról ajánljuk