Tudomány-Tech

Harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon a klímaváltozás miatt

rtl.hurtl.hu

2022. január 7. 10:54

A téli hideg eltűnésének csak első látásra örülhetünk, mert ezzel együtt a nyár is forróbb lesz.

A globális felmelegedés hatására a 20. század eleji évi nagyjából százhúsz napról nyolcvan nap alá csökkent napjainkra a fagyos napok átlagos éves száma Magyarországon – közölték az éghajlatváltozással foglalkozó Másfélfok szakértői. Az rtl.hu-nak eljuttatott cikk alapján a pesszimista forgatókönyv szerint ez a trend csak erősödni fog, és 

évtizedenként további 5 nappal csökkenhet a fagyos napok éves átlagos száma.

A szakemberek közölték, hogy a téli hideg eltűnésének az energiafelhasználás szempontjából csak első látásra örülhetünk, ugyanis vele együtt a nyár is melegebb lesz, a hideg időszakok csökkenése pedig kiemelt kockázatot jelent a mezőgazdaságnak.

A fagyos napok eltűnéséért a szakértők szerint egyértelműen az emberiség által gerjesztett klímaváltozás a felelős, mert a természetes hatások nem igazolják az ilyen fokú felmelegedést. Hozzátették, hogy az emberi tevékenység észlelhető hatása csak a legutóbbi néhány évtizedben lett látványos, és az elkövetkező évtizedekben számíthatunk majd annak fokozódására.

A következő két évtizedben további mintegy 10-15 nappal csökkenhet a fagyos napok évi átlagos száma, és 2-3 fokkal melegedhet az évi legalacsonyabb minimumhőmérsékletek értéke. 

A fagyos napok elsősorban az ország középső területein ritkulnak majd, az évi legalacsonyabb hőmérsékleti értékek pedig várhatóan inkább a déli és a legkeletibb régiókban növekednek a leginkább.

A fagyos napok csökkenése a szakértők közlése szerint valószínűleg ideiglenesen kedvező a hazai vegetáció nagy részének, de jövőbeni felmelegedés azonban nem gátolja meg a kártevők áttelelését, és így fel kell készülnünk ennek negatív hatásaira. A fagyos napok számának csökkenése egyértelműen komoly gazdasági következményekkel, kockázattal járhat a mezőgazdaságra gyakorolt hatása miatt.

Bár télen kevesebb energiát kell elhasználni fűtésre a melegebb telek miatt, nyáron nagyobb forróságra kell számítani, amikor viszont a hűtési igények megnövekedése a télen megtakarított energiát elhasználja, vagy akár meg is haladhatja – közölték a szakértők.

Nyitókép: Szánkózást tiltó tábla a behavazott Normafánál 2017. november 29-én. Fotó: MTI / Mohai Balázs

 

#Tudomány-Tech#Belföld#klímaváltozás#globális felmelegedés#tél#fagy#fagyos napok#magyarország#mezőgazdaság#Időjárás#felmelegedés

Címlapról ajánljuk