IDŐJÁRÁS

Milyen idő lesz a Kárpát-medencében februárban? Már látni lehet a főbb vonalakat

Milyen idő lesz a Kárpát-medencében februárban? Már látni lehet a főbb vonalakat

1:59
IdőjárásIdőjárás 2023-01-29
2023. január 29. 17:41

Időjárás 2023-01-29

Éjszakára fokozatosan mérséklődik mindenütt a légmozgás, sőt, várhatóan a felhőzet is nagy területen csökken. A leghidegebb idő várhatóan az Északi-középhegység völgyeiben lehet, ott lehet akár -8, -9 fok is. Máshol azért ennyire dermesztő időre nem kell számítani. És csapadékra sem. Hétfőn délelőtt mivel néhány órára kisüt a nap, gyorsan emelkedik a hőmérséklet, mindenhol olvadása számítunk.
IdőjárásKamatostul megfizetjük a kevesebb fűtés árát
2023. január 27. 20:22

Kamatostul megfizetjük a kevesebb fűtés árát

A tavalyi rekordmeleg és aszályos év után, más sem hiányzott, mint egy szokatlanul enyhe tél. Pedig ez a helyzet, és bár csapadékból azért jut bőven, a fagyok hiányának nagyon komoly következményei lehetnek. Túl azon, hogy olyan fák rügyeznek, amelyeknek nem nagyon kéne még, könnyebben telelnek át a kórokozók és a mezőgazdaság által kártevőként azonosított fajok. Vagyis hiába lesz bőségesebb a termés, ha így is elpusztítják. A rossz hír, hogy erről mi, emberek tehetünk, a még rosszabb pedig, hogy azonnal cselekedni kéne, hogy legalább a mostani, enyhe teleket okozó helyzet ne romoljon tovább.
1:46
HíradóÁradások pusztítanak a Balkán-félszigeten, Novi Pazar városában két embert sodort el az ár
2023. január 20. 18:45

Áradások pusztítanak a Balkán-félszigeten, Novi Pazar városában két embert sodort el az ár

Kiöntöttek a folyók Szerbiában, Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában is. A szerb Novi Pazarnál két embert elsodort a víz, még mindig keresik őket. A mentőegységek, tűzoltók és önkéntesek folyamatosan dolgoznak a villámárvizek megfékezésén, ami hatalmas károkat okozott a termőföldeken és az épületekben is. A hirtelen megjelenő, özönvízszerű esőzések az előrejelzések szerint a következő napokban is folytatódnak, a hétvégén várhatóan csökken a hőmérséklet és az esőt havazás váltja fel.
IdőjárásÍgy néz ki az elárasztott aggteleki barlang
2023. január 20. 15:23

Így néz ki az elárasztott aggteleki barlang

Az Aggteleki Nemzeti Park Facebook oldalán azt írja, hogy a megáradt patakokról és a vízzel elárasztott barlangokról készült képek és videók ijesztőnek tűnhetnek, de a karszton ez nem számít ritkaságnak. Egyedül talán az rendhagyó, hogy a tél derekán történjen mindez. A barlangoknak éltető eleme a víz, fejlődésükhöz szükség van vízre, aminek oldó-koptató hatása évmilliók óta folyamatosan alakítja a belső tereket. A képre kattintva lapozható galéria nyíilik.
2:05
HíradóÁradnak a folyók – 510 kilométeren van árvízvédelmi készültség
2023. január 19. 18:48

Áradnak a folyók – 510 kilométeren van árvízvédelmi készültség

Szögligeten az utcán hömpölyög a víz a megáradt Ménes patak miatt. Sajókazán és Putnokon utakat kellett lezárni. Áradnak a folyók, a vízügyi igazgatóság szerint országszerte 510 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Egyelőre senkinek nem kellett elhagynia az otthonát. A meteorológus szerint a napok óta hulló csapadék miatt kisebb az esély arra, hogy a tavalyihoz hasonló aszály legyen nyáron.
IdőjárásVégre egy jó hír a légkörről: az emberiség helyrehozza, amit a nyolcvanas években tönkrevágott
2023. január 17. 10:33

Végre egy jó hír a légkörről: az emberiség helyrehozza, amit a nyolcvanas években tönkrevágott

A gépesítés, a jóléti államok kiépülése és a technika fejlődése lehetővé tette, hogy a háztartásokat elárasszák a hűtőgépek, és csak később derült ki, hogy mekkora pusztítást okoznak a Föld védőpajzsában. Minden jel szerint ezt sikerül megoldani: szerencsére az előző évszázad végén még nem volt olyan befolyásos ózonlyuktagadó közösség, amely tömegesen fordította volna szembe az embereket e céllal. A klímaváltozás megfékezése sajnos ennél nagyságrendekkel nehezebb feladat.
1:52
HíradóFényoszlopok Zselic felett: az RTL meteorológusa elmagyarázza, mitől alakul ki a ritka légköri jelenség
2023. január 15. 18:25

Fényoszlopok Zselic felett: az RTL meteorológusa elmagyarázza, mitől alakul ki a ritka légköri jelenség

Nem mindennapi látvány: fényoszlopok jelentek meg a dél-dunántúli Zselic felett. A ritka légköri jelenség elsősorban télen alakul ki, ilyenkor sok világító fénycsóva jelenik meg az égen. Az RTL meteorológusa szerint a felhőkben lévő jégkristályok tükörként viselkednek, és visszaverik a városi lámpák fényét. Magyarországon nem sokszor látni ilyet, mert ez inkább a sarkvidékre és az északi országokra jellemző.