Gál Petra

9:41
Fókusz„Annyira szerettem volna elszakadni a ráktól, hogy nem én vagyok a rákos lány” – Szentesi Éva nyíltan beszél betegségéről
2024. július 12. 19:55

„Annyira szerettem volna elszakadni a ráktól, hogy nem én vagyok a rákos lány” – Szentesi Éva nyíltan beszél betegségéről

Szentesi Évát sokan túlélőnak tartják, van, aki véleményvezérnek. Pedig ő már másfél éve egy másmilyen Szentesi Éva. Maga mögött hagyta azt az életet, ami nem építette, hanem ahogy ő fogalmaz, lerombolta. Most 39 éves, és annyi nehézséggel kell újra és újra szembenéznie, mint három másik embernek, legalább. Idén tavasszal harmadjára is kiújult rákos betegsége, az operációból most gyógyul. „Én tudtam, hogy ez az. Bennem nem volt kérdés. Mert pontosan tudtam, hogy a testem mit jelez” – fogalmazott betegségével kapcsolatban. Hogy hogy van most, és miért döntött úgy, hogy hátrahagyja korábbi életét, kiderül a riportból.
6:03
FókuszTöbb ezer tanúvallomás szerint a nemi erőszak az Izrael elleni támadás szisztematikus, előre kitervelt része volt
2024. május 20. 20:13

Több ezer tanúvallomás szerint a nemi erőszak az Izrael elleni támadás szisztematikus, előre kitervelt része volt

Sheryl Sandberg sokkoló dokumentumfilmet készített arról, milyen szörnyűsegeket követtek el nőkkel szemben a Hamász terroristái 2023. október 7-én. Így harcol a csend összeesküvése és a tehetetlenség ellen. Sheryl elmondta, hogy a legtöbb szexuális erőszakot elszenvedő nő meghalt, de nem mindenki. A több százezer felvétel, több ezer tanúvallomás szerint a nemi erőszak az Izrael elleni támadás szisztematikus, előre kitervelt része volt. Az volt a cél, hogy minél több nővel megtegyék. Ez pedig elfogadhatatlan és embertelen, Sandberg ezért mutatja meg mindenkinek az igazságot a Screams before silence, vagyis a Sikolyok a csend előtt című dokumentumfilmben.
4:27
FókuszKarácsonyra töltött káposztát kértek hússal a gyerekek, akiket a nagymamájuk és édesanyjuk nevel
2023. december 22. 18:53

Karácsonyra töltött káposztát kértek hússal a gyerekek, akiket a nagymamájuk és édesanyjuk nevel

Egy csodás nap történetét láthatják, amikor Nagy Ervin boldogságot csempészett segítőivel a rideg, kegyetlen és nélkülözésekkel teli mindennapokba egy olyan családhoz, ahol a gyerekkacaj akkor is hallható, ha nincs mit az asztalra tenni, hideg van és súlyos betegségek árnyékolják be a heteket, hónapokat. A négygyerekes Budai család levélben kért segítséget az Ökumenikus Segélyszervezettől. Helyzetük nagyon nehéz, a hétéves Emmi súlyos betegsége határozza meg a mindennapjaikat. A gyerekek karácsonyra töltött káposztáról álmodoztak, a tévéből ismert híres színész, Ervin bácsi és csapata viszont ennél sokkal többel lepte meg őket. Az Apátfalván élő család élete nem egyedi, nagyon sokan küzdenek hozzájuk hasonlóan becsületben, de nagy szegénységben.
9:12
FókuszŐ lehet a magyar popzene Szoboszlai Dominikja – Mi Azahriah sikerének titka?
2023. október 17. 19:48

Ő lehet a magyar popzene Szoboszlai Dominikja – Mi Azahriah sikerének titka?

Azahriah múlt héten jelentette be, hogy triplázni fog a Puskás Arénában. Ő az első itthoni zenész, aki ilyen gyorsan megtöltötte a Puskást, ráadásul háromszor. A Coldplay is háromszor játszik Budapestben, de nem mindegyik teltházas. „Azt mondani, hogy egy Azahriah népszerűbb itthon, mint egy Coldplay a régióban, nagyon durva” – mondja Sajó Dávid újságíró. Molnár György Elefánt, az Omega gitárosa azt kívánja a 21 éves tehetségnek, hogy a következő években is töltse meg a stadiont, Varnus Xavér pedig abban is látja Azahriah jelentőségét, hogy „szótár a generációk között”. Mi jöhet most, hogy a magyar piacot kimaxolta? Mi kellhet a világhírnévhez? A Fókusz utánajárt, mi lehet Azahriah óriási sikerének titka, és megmutatjuk azt is, amikor 2021-ben még a szobájában ülve mesélt stábunknak arról, hogyan alkot.