Fókusz

„Hát én kicsit félek” – aggódnak a helyiek, mert bármikor felbukkanhat az Acsa és Aszód környékén bóklászó medve

Morva AnnaMorva AnnaGál PetraGál Petra

2022. május 27. 19:16

Egyelőre csak a nyomait látják és automata vadkamerák csípik el az először szerda reggel Acsa és Püspökhatvan között észlelt állatot. Medveveszélyt jelző plakátokkal igyekeznek távol tartani az embereket az erdőtől, de a helyiek félnek, hogy valahonnan előbukkan a medve.

Majdnem 23 centiméteres medvelábnyomokat fotóztak le néhány napja a Pest megyei Acsán. Az állatot először szerda reggel látta egy autós, amint átment az úton. A Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságának szakemberei közösek járőröznek és keresik a medve nyomát.

Arra kérik a lakosságot, illetve a térségbe kirándulni vágyókat, hogy kerüljék el a környékbeli erdőket. 

Medveveszélyt jelző plakátokkal figyelmeztetik a helyieket, hogy ne menjenek arra. „A medve jelenleg vándorol, táplálékot keres magának, egyelőre próbáljuk felderíteni, hogy merre járhat” – mondta a Fókusznak Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Hát én kicsit félek. Csak a temetőbe járok, a mezőre nem járok ki, de mondta a lányom, hogy ott is vigyázzak 

– mesélte egy környéken lakó idős asszony.

Az állat a jelek szerint továbbállt Acsáról, ugyanis most már az aszódiakat figyelmezteti Facebook-bejegyzésben a polgármesteri hivatal. Azt írják, az aszódi temető környékén két órán keresztül kóborolt a vadállat, igaz, erre egyelőre nincs bizonyíték, se lábnyom, se megdézsmált bokrok nem árulkodnak arról, hogy a sírokhoz látogatott volna a medve, és egyelőre a szomszédban élők sem látták az állatot.

Az egyik környékbéli vadásztársaság elnöke elkísérte a Fókusz stábját oda, ahol 26-én hajnalban a vadászok kihelyezett automata kamerája lefotózta a medvét. 


„A vadásztársaságnak van itt egy magaslese meg egy etetőszórója, amit a vadak etetésére használunk, azt találta meg” – mondta Pezenpach Péter.

Szlovákiából érkezhetett a medve

A felvételek alapján a a medve nagyjából 3-4 éves hím lehet, Szlovákiából érkezhetett, és oda is térhet majd vissza.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ha valahol találkoznánk az állattal, ne próbáljunk közelíteni hozzá, ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről. Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok.

#Fókusz#Belföld#medve#vadállat#aszód#acsa#vadásztársaság

Címlapról ajánljuk