Fókusz

A skálás gyilkosság ártatlan egyetemista áldozatának családja ma is tehetséges fiatalokat támogat

Gál PetraGál Petra

2022. május 18. 20:12

30 éve ölte meg a 23 éves egyetemista Sádt Győzőt Magyarország leghírhedtebb gengszterpárosa. Győző emléke tovább él. Nemcsak családja szívében, hanem tehetséges egyetemistákban is.

30 éve ölte meg a 23 éves egyetemista Sádt Győzőt Magyarország leghírhedtebb gengszterpárosa. A skálás gyilkosságban két felfegyverzett bűnöző, Bene László és Donászi Aladár 1992. május 11-én lőtték le a fiút.

Győző a közgazdasági egyetemen tanult, az érettségi után egy ideig a Skála áruházban dolgozott. Ott annyira megszerették, hogy felajánlották neki a reggeli munkát: mindennap kora reggel néhány százezer forintot kellett taxival szállítania a Nemzeti Bankba, hogy a nyitáshoz szükséges aprópénzzel térjen vissza. 4-5 ezer forintot kapott ezért a munkáért. 

A gyilkosság napján Bene és Donászi feltépték az útjukat keresztező taxi ajtaját, és Donászi fejbe lőtte Győzőt.

Édesanyja, Sádt Zsuzsa nem tudja elfelejteni azt a napot.

Annyira minden rezdülésre emlékszem 30 évvel ezelőtt, hogy az hihetetlen. Hazaért a fiam, mesélte, mit halott, mi történt a közeli utcában egy taxival. És itthon van-e Győző? De nem volt otthon. Tegnap történt. Nem 30 éve.

Donászi Aladár és Bene László összesen négy embert gyilkolt meg. Donászi öngyilkos lett a börtönben, Bene pedig többször is nyilatkozott a Fókusznak. A skálás gyilkosságról az RTL riportműsort is készített.

A tragédia után a család megalapította a Sádt Győző Alapítványt, ami tehetséges, nehezebb anyagi körülmények között élő diákokat támogat. 

„Az alapítványt a férjem hozta létre. Ő találta ki, mikor megtalálta Győző pénzét. Számítógépet akart venni magának, arra gyűjtött. 92-ben még nagyon nagy dolog volt a számítógép. Árban is, meg nem sokan használták” – emlékezik vissza Győző édesanyja. 

Az alapítvány az elmúlt 30 évben 400 diákot támogatott, az idén is 17 diáknak adott ösztöndíjat és egyszer anyagi támogatást.

Győző 30 éve halott, de emléke tovább él azokban a corvinusos fiatalokban, akik hozzá hasonlóan eltökélten küzdenek jövőbeli sikereikért.

#Fókusz#Belföld#skálás gyilkosság#sádt győző#30 éve#alapítvány#tehetség#támogatás#egyetemista

Címlapról ajánljuk