Fókusz

A magyar Ganz József tervei alapján készülhetett a híres Volkswagen Bogár?

Gál PetraGál Petra

2022. július 12. 19:44

Ganz József nevét kevesen ismerik, pedig egy nagyon kicsi, és könnyű autót alkotott, amihez nem véletlenül hasonlít a ma is az utakon futó Volkswagen Bogár. A zsidó származású, magyar autótervező zsenit maga Adolf Hitler üldözte el, és próbálták eltüntetni a nevét a föld színéről, hogy senki ne emlékezzen rá. Néhány éve viszont egy holland újságíró felfedezte Ganz nevét egy magazinban, elkezdte kutatni az életét, és szinte ő sem hitte el, amit talált.

Paul Schilperoord holland újságíró egy magazinban fedezte fel Ganz József nevét, elkezdte kutatni az életét, és szinte ő sem hitte el, amit talált.

Ganz élete olyan, mint egy hollywoodi forgatókönyv. De a legérdekesebb, hogy Németországban dolgozott akkor, amikor Hitler hatalomra jutott és átalakította az országot. Előtte szabadon dolgozott, híres ember volt, tele voltak vele az újságok. De minden megváltozott 1933-ban. Letartóztatták, elveszítette a munkáit, tulajdonképpen mindent elveszített és menekülnie kellett Németországból.

Mesélte Schilperoord, aki egészen Budapestre, az Álmok álmodói kiállításra hozta el a Ganz József által tervezett standard superior autót, ami az ő tulajdona. Az újságírót teljesen lenyűgözte Ganz élete és munkássága. 

Az autótervező Budapesten született, aztán élt Bécsben, Németországban, majd Svájcban telepedett le, aztán Franciaországban, végül Ausztráliában. Paul azt meséli, csodálja, ahogy Ganz József a hatalmas nehézségek és akadályok ellenére mégis, mindig követte az álmait.

Ganz megszállottan szeretett volna egy könnyűszerkezetes kisautót készíteni elérhető áron. Az autó terve eljutott egészen Hitler dolgozószobájáig, akinek nagyon tetszett. Amikor viszont megtudta, hogy Ganz zsidó származású, akkor nem hogy nem szerződtek le vele, a Gestapo egyből letartóztatta a tervezőt. Néhány évvel később jelent meg a Volkswagen Bogár, amit sokak szerint Ganz tervei alapján készíthettek. A hasonlóság mindenképpen nagy. 

#Fókusz#autó#ganz józsef#autótervező#rtl#galamb józsef

Címlapról ajánljuk