Fókusz

„Ő mondta, hogy ő innen soha nem fog kijönni” – M. Richárd élettársa szerint párja sorozatos mulasztások miatt halt meg

Gál PetraGál Petra

2022. május 17. 20:01

Vizsgálatot kezdeményez a fogvatartása közben meghalt M. Richárd élettársa. A Dózsa György úti halálos gázolás egyik felelőse párja szerint még élhetne, ha nem bánnak vele embertelenül a börtönben. Horváth Éva arra szeretne választ kapni, hogy M. Richárd minden esetben megfelelő orvosi ellátást kapott-e, és ha nem, ki, és mikor mulasztott.

Ő mondta, hogy ő innen soha nem fog kijönni. Ő meg fog halni. Beszélt is a haláláról. 

– mondta Horváth Éva, a május 5-én elhunyt M. Richárd élettársa. Ő volt a férfi kapcsolattartója is a börtönben, és úgy érzi, beszélnie kell a nyilvánosság előtt. 

M. Richárdot a berettyóújfalui kórházban ápolták, a kórház főigazgatója azt írta, a férfi halálát korábbi betegségek következtében kialakult keringési elégtelenség okozta. Próbálták újraéleszteni, de nem sikerült.

M. Richárd tavaly január 18-án vonult a börtönbe, azóta élettársa szerint folyamatosan romlott az állapota, közel hatvan kilót fogyott. Decemberben sztrókot kapott, akkor ezzel hívta fel Évát:

Végig attól félek, hogy itt fogok megdögleni a kórházban, börtönben.

 

Április közepén újabb agyvérzést kapott, és a berettyóújfalui kórházba szállították. Élettársa szerint a férfi akkor már nagyon rossz állapotban volt, rengeteg cső és gép vette körül. Sokat látogatták, napi szinten bejártak hozzá, mindig érdeklődtek az állapotáról, és kaptak is tájékoztatást.

 Utána átszállították Debrecenbe, az idegsebészetre, és onnantól kezdve már nem kaptunk telefonos információt róla.

Később sikerült beszélniük egy orvossal, aki elmondta, hogy a férfi súlyos, életveszélyes állapotban van, és nagyon kevés az esély arra, hogy valaha felépül.

Horváth Éva szerint sorozatos mulasztások történhettek M. Richárd egészségügyi ellátásával kapcsolatban. 

Úgy gondolom, hogy nem kapta meg a kellő ellátást, mert február végéig volt Berettyóújfalun, a bv-kórházban. A bv-kórház neki arról szólt, hogy egy kamerás zárkában tartották, ahol nem kapta meg a kellő segítséget. Tény és való, hogy vitték vizsgálatokra, de nem kapta meg a szükséges ápolást. Állandóan szomjas volt, a sztrókosoknak folyadékot kell kapniuk. És ő ezért fegyelmit is kapott, mert vizet kért. És sokszor órákat várt egy pohár vízre.

 

M. Richárd élettársa azt mondja, a férfi szeretett volna interjút adni a börtönben, amikor a Fókusz is megkereste a büntetés-végrehajtást az ügyben. Horváth Éva szerint az interjú végül azért nem jött létre, mert „egy papírt raktak elé, hogy ő nem akarja ezt az interjút”.

A férfi állapota rohamosan romlott, legutoljára az egyórás Skype-beszélgetés helyett csak 22 percet beszéltek, idézte fel Horváth Éva. Azt mondta, hallatszott, hogy mennyire le van gyengülve, igazából alig beszélt.

Az ügyészség meghallgatta volna M. Richárdot, de már nem volt rá idő

Horváth Éva jogi segítséggel lép tovább az ügyben, „mert ilyet nem lehet csinálni egy emberrel”. Mocsai Gergely ügyvéd M. Richárd decemberi sztrókja után azt mondta, hogy a férfi 24 órát feküdt a cellájában ellátás nélkül. Erről élettársát nem értesítették, négy napig nem tudta, mi történt a férfival.  Az ügyvéd szerint összesen egy ápoló látta, aki sem mentőt, sem orvost nem hívott hozzá. Annak ellenére, hogy a dokumentumokból kitűnik, hogy M. Richárd akarta az orvosi ellátást.

Az ügyvéd állítja, emiatt egy esetben hallgatta volna meg az ügyészség M. Richárdot, de pont aznap szállították át Berettyóújfalura, ezért a tanúkénti meghallgatásra soha nem került már sor. A sértett halálával viszont nem szűnik meg a büntetőeljárás, most csatolták be a Horváth Éva sértetti jogutódlását a büntetőeljárásba.

Ezen túlmenően megfogalmaztuk a bizonyítási indítványt is az ügyészség részére, Horváth Éva élettárs tanúkénti meghallgatását, hiszen ő közvetlenül tud mindenről nyilatkozni, amiről az elhunyt őt tájékoztatta

– mondta el az ügyvéd.

Bv: Színvonalas ellátásban részesülnek a fogvatartottak

A Fókusz megkereste a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs főosztályát. 

Ezt a választ adták:„A büntetés-végrehajtás szervezeténél keletkezett, bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget válaszadásra konkrét személyre, eseményre vonatkozó kérdések tekintetében.

Általánosságban azonban a büntetés-végrehajtási szervezet valamennyi egészségügyi dolgozója nevében visszautasítjuk azokat a vádakat, amelyek szerint a fogvatartottak ne kapnák meg a megfelelő egészségügyi ellátást.

Kollégáink magas szakmai felkészültséggel, a vonatkozó jogszabályokban foglaltak szerint látják el a feladataikat. Többször elmondtuk már, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet 24 órában biztosítja a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátását. Minden bv. intézetben működik orvosi rendelő, ahol orvosok, egészségügyi szakápolók dolgoznak, akikhez bármilyen egészségügyi problémával fordulhatnak a fogvatartottak. Komolyabb egészségügyi probléma esetén pedig a Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központjában kapják meg a szükséges ellátást az elítéltek. 

Abban az esetben, ha a személyi állomány észleli a fogvatartott rosszullétét, egészségromlását, soron kívül gondoskodik az orvosi ellátásáról. Amennyiben olyan esetről van szó, amely sürgős és speciális egészségügyi kezelést igényel, akkor a bv. intézet haladéktalanul értesíti a mentőszolgálatot, akik a legközelebbi kórházba szállítják az elítéltet. A külső kórházi ellátás időtartama alatt kollégáink a nap 24 órájában gondoskodnak a fogvatartott őrzéséről. Külső kórházban csak addig maradhat a fogvatartott, amíg feltétlenül szükséges az ellátása szempontjából, így a rehabilitáció, illetve az utókezelések már a Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központjában történnek meg.”

Horváth Éva ügyvédje azt mondja, hamarosan várhatóan még több információ birtokában lesz az üggyel kapcsolatban.

#Fókusz#börtön#sztrók#rtl#m. richárd#élettárs

Címlapról ajánljuk