Reggeli

„Annyira szükség van Magyarországnak az igaz kenyérre, mint az igaz szóra” – vallja a kovászos kenyér hazai nagymestere

rtl.hurtl.hu

2024. július 25. 12:12

Vajda József 2010-ben nyitotta első pékségét, aminek alapelve a kovász. A pék azt vallja, a jó kenyérhez nem kell más, csak liszt, só és víz. Szerinte azok a csapnivaló minőségű termékek, amiket a közértben kenyér címen árulnak, emberi fogyasztásra alkalmatlanok. A pék szerint ideje lenne, törvényi szabályozással lefektetni, mi az a termék, amit valóban kenyérnek lehet tekinteni. Nálunk nincs becsülete a kenyérnek, a Magyar Élelmiszerkönyv sajnos megengedi a vegyszerek használatát. 

A kenyér legfontosabb összetevője a kovász. Nincs ebben semmi ördöngösség: a kovász liszt és víz keveréke, amiből fermentáció, azaz egy kontrollált erjedési, érési folyamat során alakul ki a kenyértészta alapja. A fermentáció során a hasznos baktériumok és a gombák szépen átalakítják és részben lebontják a lisztben lévő szénhidrátokat, cukrokat és fehérjéket. Utóbbi azért fontos, mert, bár ezt kevesen tudják, javarészt a kenyérben lévő fehérjék túltengése okozza a gluténérzékenységet. Ők olyan kenyeret sütnek, amit azok is nyugodtan fogyaszthatnak, akik ebben a betegségben szenvednek – és ez a kovásznak köszönhető. Hogy hogyan kell jó kovászos kenyeret készíteni, kiderül a fenti videóból.

 

 

#Reggeli#rtl#adásrészletek#Videó#Életmód#pékség#kovász#kovászos kenyér#egészség#család