Reggeli

Ezek a betegségek teszik pokollá Bruce Willis és Celine Dion életét

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 9. 10:04

ALS, SPS, afázia – ezek a lassú lefolyású, sok esetben halálos kimenetű betegségek nehezítik meg többek között Bruce Willis és Celine Dion életét is. Hogy mit kell tudnunk ezekről a betegségükről és kezelésükről, arról Dr. Kovács Tibort, a Neurológiai Klinika egyetemi docensét kérdeztük a Reggeliben.

ALS – a lassú ideghalál

Ahogy arról az rtl.hu-n is beszámoltunk kedden, 57 éves korában elhunyt Sandra Bullock hollywoodi színésznő párja. Bryan Randall ALS-ben, azaz amiotrófiás laterálszklerózisban szenvedett, ugyanabban a betegségben, mint a legendás brit elméleti fizikus, Stephen Hawking.

A betegség százezer emberből négyet érint

 – mondta Dr. Kovács Tibor, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának docense a Reggeliben az ALS-ről, amit többen lassú ideghalálnak is hívnak, hiszen a betegség következtében az izmok végül teljesen elsorvadnak.

Felszívódnak az izmok, kezdetben csak a mozgás ereje gyengül, majd a járás, később a nyelés lesz egyre nehezebb. A betegség végső stádiumában pedig a légzés is leáll.

SPS, a merev ember betegsége

Celine Dion tavaly decemberben jelentette be, SPS-ben szenved. A stiff-person (azaz merev ember) szindrómát az okozza, hogy a szervezetet megtámadja a saját immunrendszere. A betegség izomgörcsöket okoz a törzs melletti izmokban, ami nemcsak rendkívül fájdalmas, de a törzs közeli izmokat gátolja a mozgásban – innen a betegség neve.

Önmagában nem halálos 

– hívta fel a figyelmet az orvos. Dr. Kovács Tibor szerint az időben felismert SPS kezelhető, a szindróma szövődményekkel együtt lehet halálos kimenetelű.

Bruce Willis nyíltan vállalja, hogy afáziával küzd

2022 márciusában Bruce Willis felesége, Emma Willis, volt felesége, Demi Moore és öt lánya közös nyilatkozatban tudatta, hogy az egyik legismertebb akcióhős afáziában szenved, emiatt felhagy a színészettel. A Semmelweis Egyetem orvosa szerint az afázia csak az egyik tünete a homloklebeny sorvadásnak.

Az afázia összefoglaló elnevezése mindazoknak a nyelvi és kommunikációs zavaroknak, amelyek agyi sérülés következtében jelentkeznek. Az illető képtelen lesz már úgy beszélni, mint régen, erre utal maga a név is, ugyanis az afázia görög eredetű szó, jelentése „beszédtelenség”. Az afáziás betegnek romlik az artikulációja, beszéde akadozó lesz, és nehezére esik szavakkal kifejezni a gondolatait. Sokszor értelmetlen, érthetetlen szavakat, nyelvtanilag helytelen mondatokat alkot. Gyakran nemcsak a beszéd, hanem az olvasás- és íráskészség is sérül.

Dr. Kovács Tibor szerint a betegség lefolyása öt-tíz évig tart. Bruce Willis állapotáról sok részletet nem ismer a nyilvánosság, csak találgatni lehet az okokról, és arról, hogy mikor rosszabbodott az állapota.

#Reggeli#Videó#betegség#celine dion#bryan randall#bruce willis#afázia#als#sps#Életmód#egészség#idegrendszer#sandra bullock

Címlapról ajánljuk