Kultúra

Bruce Willisnél demenciát állapítottak meg

rtl.hurtl.hu

2023. február 16. 20:32

A kommunikációs kihívások csak részei a tüneteknek – írta a család. A 67 éves színész frontotemporális demenciával küzd.

Tovább romlott a korábban afáziával diagnosztizált Bruce Willis állapota: a LadBible szerint a színésznél nemrég demenciát állapítottak meg. Családja megköszönte a rajongók aggodalmát.

„Sajnálatos módon a kommunikációs kihívások csak részei a tüneteknek” – tudatták. Az új diagnózisról azt írták, hogy fájdalmas volt hallani a hírt, de örülnek, hogy végre pontosan kiderült, mi a gond a színésszel.

Emlékeztettek, hogy a betegséget nagyon nehéz diagnosztizálni, ezért telt ennyi időbe, hogy az orvosok megállapítsák azt. A betegség gyógyíthatatlan, de remélik, hogy a médiafigyelem miatt többet fognak foglalkozni a demenciában szenvedőkkel, és azzal, hogy gyógymódot találjanak.

A BBC hozzáteszi, a 67 éves színésznek úgynevezett frontotemporális demenciája, más néven Pick-betegsége van, a demenciának ez a formája érinti gyakran fiatalabb korban (45-65 év között) jelentkezik. „A korai időszakban a memória még nem érintett, csak a személyiség és a viselkedés változása figyelmeztet a betegségre, úgy tűnhet, a beteg nem törődik másokkal és gátlástalanul viselkedik. A várható élettartam a diagnózist követően 2-20 év” – írta a Webbeteg.

A betegség fejlődése: a betegség előrehaladtával csökkennek a kommunikációs készségek (a kifejezőkészség és a megértés is), valamint a memória és a fizikai készségek.

Bruce Willis tavaly tavasszal  egészségi állapota miatt felhagyott a színészi pályával. Korábban Bruce Willis is szerepelt a Fókusz riportjában, ami arról szólt: másokon is segíthet, ha egy sztár vállalja súlyos betegségét.

 

Nyitókép: Bruce Willis az 57. New York-i Filmfesztiválon. Fotó: Jim Spellman / Stringer / GettyImages

#Kultúra#bruce willis#demencia#betegség#afázia#színész#állapot#diagnózis

Címlapról ajánljuk