Kultúra

Angelina Jolie, Elton John és Taylor Swift – a tíz legjótékonyabb világsztár

Nagy MartinNagy Martin

2023. december 30. 10:29

Adni öröm, tartja a mondás, főleg, ha még van is miből. Angelina Jolie, Sir Elton John, Taylor Swift, a Clooney házaspár és Oprah – csak néhány név a világ legbőkezűbb adományozói közül. Van, aki Magyarországnak is juttatott pénzt a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak. Bemutatjuk azt a tíz világsztárt, akik a legtöbbet jótékonykodnak. 

Hollywoodi színésznek, elismert zenésznek vagy műsorvezetőnek lenni mindig hatalmas fizetéssel jár. Sok híresség szeret fényűző életmódjával hivalkodni, azonban vannak olyanok is, akik idejüket és felhalmozott vagyonukat igyekeznek mások megsegítésére fordítani. A L'Officiel magazin összesítése alapján bemutatjuk azt a tíz A-listás világsztárt, akik nem restek odaállni a jó ügyek mellé.

Angelina Jolie

Angelina Jolie sok éven keresztül Hollywood legjobban fizetett színészei között volt, hírnevét azonban jó célra is felhasználja: több mint 20 éve igyekszik segíteni a rászorulókon, egyik szívügye a menekültek életkörülményeinek javítása. A 48 éves amerikai színésznő az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottjaként közel hatvan misszióban vett részt, egyebek közt Ukrajnában is járt, korábban pedig a szervezet jószolgálati nagykövete is volt.

Ajánló: Videón, ahogyan Angelina Jolie-t egy bunkerbe menekítik Ukrajnában

Angelina Jolie, Elton John és Taylor Swift – a tíz legjótékonyabb világsztár
Fotó: Gotham / GC Images via Getty Images

Angelina volt férjével, Brad Pittel 2009-ben hozott létre egy jótékonysági alapítványt, hogy a világ minden táján támogassanak humanitárius projekteket. A Jolie/Pitt Alapítvány Magyarországon is segített már, 2010-ben például milliókkal támogatta az ajkai vörösiszap-katasztrófa áldozatait. Angelina a nők jogaiért is küzd, korábban iskolákat alapított a Kenyában és Afganisztánban élő lányok számára.

Mint arról beszámoltunk, október vége óta forgat Budapesten, a Maria Callas operaénekesnő életéről készülő film miatt 3 hónapig tartózkodik Magyarországon. A színésznő sok helyen megfordult a magyar fővárosban: arra is volt ideje, hogy találkozzon az egyik nagy hazai rajongójával, de elment egy hangversenyre is a Magyar Állami Operaházba. Angelina budapesti látogatásával a Fókusz is foglalkozott:

Elton John

Elton John a zenészszakma egyik legnagyobb filantrópja. Miután egy év leforgása alatt két közeli barátját – a Queen legendás frontemberét, Freddie Mercuryt és Ryan White-ot – is elvesztette AIDS betegségben, háborút esküdött a gyilkos kór ellen. 1992-ben létrehozta az Elton John AIDS Foundationt, amely több mint 600 millió dollárt gyűjtött össze a HIV-fertőzéssel kapcsolatos programok támogatására. 

Angelina Jolie, Elton John és Taylor Swift – a tíz legjótékonyabb világsztár
Fotó: Joseph Okpako / WireImage via Getty Images

Jótékonysági tevékenységét a néhai II. Erzsébet brit királynő is elismerte: 1998-ban lovaggá ütötte, 2020-ban pedig a brit becsületrend, vagyis az Order of the Companions of Honour tagjává avatták. A legendás énekes idén nyáron búcsúkoncertet adott és befejezte a turnézást. A Fókusz összeállítása, ami Sir Elton John 75. születésnapjára készült, alább tekinthető meg:

Taylor Swift

Taylor Swift nagyon fiatalon lett a popzene koronázatlan királynője. A mindössze 34 éves énekes-dalszerző sikert sikerre halmoz, legutóbbi albuma olyan népszerű lett, hogy még a Spotify rendszere is összeomlott tőle. Legújabb, Eras című koncertturnéja pedig már a bejelentésekor néhány óra alatt elkelt 10 millió jegy.

Angelina Jolie, Elton John és Taylor Swift – a tíz legjótékonyabb világsztár
Fotó: Buda Mendes / TAS23 / Getty Images for TAS Rights Management

De Taylor Swift arról is ismert, hogy karrierje során temérdek alkalommal adakozott.  

A világsztár fellépett számos jótékonysági eseményen, 2016-ban egymillió dollárt adott a louisianai árvíz károsultjainak, és idén decemberben ugyanekkora összeggel támogatta azt a segélyalapot, amelyet az amerikai Tennessee államban pusztító tornádók után hoztak létre. Tornádókárosultaknak már 2011-ben is szervezett jótékonysági koncertet, amin 750 ezer dollár gyűlt össze, de több százezer dollárt adott rákkutatásra, illetve hat amerikai főiskola zenei tanszékének is. A világsztár mindemellett többször adományozott már rajongói orvosi vagy tanulmányi költségeinek fedezésére is.

Taylor Swiftet 2023-ban a Time magazin az év emberének választotta, de a People is a legizgalmasabb embernek ismerte el idén, valamint a Forbes legbefolyásosabb nők a médiában és a szórakoztatóiparban listájának is ő áll az élén. De honnan jön az őt övező hatalmas rajongás? A Reggeliben erre a kérdésre keresték a választ.

George és Amal Clooney

George Clooney és felesége, Amal egyaránt ismertek filantróp tevékenységükről. 2016-ban hozták létre a Clooney Alapítvány az Igazságosságért nevű szervezetet, hogy küzdjenek a társadalom perifériájára szorult, kiszolgáltatott csoportokért. 

Angelina Jolie, Elton John és Taylor Swift – a tíz legjótékonyabb világsztár
Fotó: Mario Anzuoni / Reuters

Clooneyék a virginiai Charlottesville-ben történt, véres összecsapásokkal és halálos áldozattal is járó 2017-es neonáci erőszakcselekmények után egymillió dollárt adtak a Southern Poverty and Law Center nevű, alabamai szervezetnek a gyűlölet és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemre. Három éve pedig százezer dollárt adományoztak libanoni jótékonysági szervezeteknek, hogy támogassák a károsultakat a bejrúti robbanás után, amiben 200 ember meghalt.

Dolly Parton

Dolly Parton, a countryzene egyik legsikeresebb előadója a '80-as évektől sok jótékony célt támogatott. 1996-ban létrehozta a Dollywood Alapítványt annak érdekében, hogy csökkentse a korai iskolaelhagyók számát. A program keretében ingyen könyveket biztosítanak a gyermekeknek ötéves korukig, évente körülbelül két és fél milliót osztanak szét.

Angelina Jolie, Elton John és Taylor Swift – a tíz legjótékonyabb világsztár
Fotó: Jerome Miron / USA TODAY Sports via Reuters

Dolly Parton 2006-ban ötszázezer amerikai dollárt ajánlott fel egy szülővárosában épülő kórház javára, és egy jótékonysági koncertet is adott, amelynek bevételét szintén az építkezés támogatására fordította. A 77 éves countryénekesnő a koronavírus-világjárványt is szívügyének tekintette: 2020-ban egymillió dollárt adományozott oltóanyag-kutatásra, amely összeget a Moderna-vakcina kifejlesztésére is használták.

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey hírnevét a saját nevével fémjelzett The Oprah Winfrey Show nevű beszélgetőműsor hozta meg 1986-ban, hatalmas sikereit pedig az évek alatt jótékony célokra is fordította. Létrehozta az Oprah Winfrey Alapítványt, amely a világ minden táján élő nők és gyerekek oktatásáért, illetve megfelelő egészségügyi ellátásért küzd, majd saját pénzéből több mint 40 millió dollárt adományozott a szervezetnek. 

Angelina Jolie, Elton John és Taylor Swift – a tíz legjótékonyabb világsztár
Fotó: Aude Guerrucci / Reuters

Csak 2007-ben 50 millió dollárt gyűjtött össze a gyermekek megsegítésére, 2012-ig pedig összesen mintegy 400 milliót adományozott oktatási célokra. A tévéműsorok egykori királynőjeként emlegetett Oprah Winfrey 25 év után köszönt el amerikai rajongóitól, búcsú-műsorával 2011-ben az RTL Híradója is foglalkozott. A médiában persze azóta is aktív maradt, ki ne emlékezne arra a legendás interjúra, amit két éve adott neki Harry herceg és Meghan Markle. 

Barbra Streisand

Barbra Streisand vagyonát mintegy 400 millió dollárra becsülik. Hollywood leggazdagabb üzletasszonyai közé tartozik, egyben a filmes világ egyik legnagyobb adakozója is. 1986-ban hozta létre a Streisand Alapítványt, amely a környezetvédelemtől a nők jogaiig számos ügyet támogat, és amelyen keresztül becslések szerint 27 millió dollárnyit jótékonykodott. 

Angelina Jolie, Elton John és Taylor Swift – a tíz legjótékonyabb világsztár
Fotó: Kevin Mazur / Getty Images for BSB

A 81 éves színész-énekesnő emellett karrierje során élő fellépéseivel 25 millió dollárt gyűjtött össze különböző szervezeteknek, a Giving Back Fund 2007-ben a legjótékonabb hírességek közé sorolta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tavaly szeptemberben pedig felkérte, hogy legyen az Ukrajna támogatására indított jótékonysági adományok gyűjtésére létrehozott platform, a UNITED24 nagykövete. A platform kilenc hónapos működése alatt több mint 287 millió dollárt gyűjtött a háború sújtotta ország megsegítésére. 

Beyoncé

Beyoncét a Forbes Magazin 2010-ben a világ kilencedik legbefolyásosabb nőjének választotta. A harminckétszeres Grammy-díjas amerikai énekesnő nemcsak a popzenét határozta meg az elmúlt két évtizedben, hanem filantrópként is igyekszik példát mutatni másoknak. A 2005-ös Katrina hurrikán után alapította meg a Survivor Foundationt, hogy átmeneti lakhatást biztosítson az otthontalanná vált áldozatoknak, később pedig az Ike hurrikán károsultjainak is adományozott százezer dollárt.

Angelina Jolie, Elton John és Taylor Swift – a tíz legjótékonyabb világsztár
Fotó:  Kevin Mazur / Getty Images for Sean Combs

A természeti katasztrófák áldozatainak megsegítése mellett Beyoncé arról is ismert, hogy nagy támogatója a feketék jogaiért és egyenlőségéért küzdő mozgalmaknak. 2016-ban férjével, Jay-Z-vel közösen 1,5 millió dollárt adtak polgárjogi csoportoknak, köztük a Black Lives Matter, a Hands Up United és a Dream Defenders szervezeteknek. Az énekesnő pár éve létrehozott egy Black-Owned Small Business Impact Fund nevű alapot is, amely 2020 végéig több mint 7,15 millió dollárt gyűjtött össze olyan kisvállalkozások számára, amelyeket feketék üzemeltetnek.

Miley Cyrus

Miley Ray Cyrust Hollywood egyik legjótékonyabb fiatal hírességeként tartják számon. 2014-ben hozta létre a Happy Hippy Alapítványt, hogy segítsen a hajléktalan és az LMBTQ fiataloknak. Alapítása óta a szervezet 1500 hajléktalan fiatalnak segített Los Angelesben, és más kiszolgáltatott csoportok szociális ellátásában is közreműködött. 

Angelina Jolie, Elton John és Taylor Swift – a tíz legjótékonyabb világsztár
Fotó: Vijat Mohindra / NBC via Getty Images

A 31 éves amerikai énekes-színésznő 2017-ben félmillió dollárt adott a Harvey hurrikán segélyezésére. Miley Cyrus mindemellett rengeteg jótékonysági koncerten vett már részt fellépőként, figyelemfelhívó kampányokat és segélyszervezeteket támogat, de az évek alatt sok betegeskedő rajongóját is meglátogatta a kórházakban.

Nyitókép: Sir Elton John és Taylor Swift az Elton John AIDS Alapítvány 22. éves díjátadó partiján Hollywoodban, 2014. március 2-án – Fotó: Michael Kovac / Getty Images for EJAF

#Kultúra#jótékonykodás#adakozás#angelina jolie#elton john#miley cyrus#oprah winfrey#taylor swift#barbra streisand#george clooney#amal clooney#Dolly Parton#beyoncé#ma

Címlapról ajánljuk