Külföld

Kim Dzsongunnak külföldről próbálnak gyógyszereket beszerezni a dél-koreai hírszerzés szerint

rtl.hurtl.hu

2024. július 30. 15:29

A dél-koreai hírszerzés szerint Kim Dzsongun újra meghízott, egészségügyi állapota romlik, tisztviselői pedig külföldről próbálnak gyógyszereket szerezni az észak-koreai vezető számára.

Bár 2021-re korábbi súlyából nagyon sokat leadott a 170 centi magas észak-koreai diktátor, a dél-koreai hírszerzés egy zárt ajtók mögötti ülésen arról tájékoztatta az ország törvényhozóit, hogy Kim Dzsongun ismét 140 kilósra hízott, szív- és érrendszeri betegségek szempontjából pedig a magas kockázatú csoportba tartozik, tudta meg az ülésen részt vevő képviselőktől a Politico amerikai kiadása.

A hírszerzés szerint a negyvenéves diktátor súlyproblémáinak oka az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a stressz, tisztviselői pedig külföldről próbálnak cukorbetegség és magas vérnyomás elleni gyógyszereket beszerezni számára.

Hétfőn hírszerzési forrásokra hivatkozva egy dél-koreai hírügynökség arról írt, hogy Kim Dzsongun lányát, Kim Dzsuét készítik fel apja utódjának Észak-Korea vezetőjeként. A tíz év körüli lány 2022 óta tűnik fel egyre többször apja oldalán nyilvános eseményeken, az állami média pedig azóta úgy emlegeti, mint Kim Dzsongun legszeretettebb gyermekét. Ezeket az értesüléseket megerősítették a Politico által idézett képviselők is, bár a hírszerzők szerint Dzsue utódlása korántsem biztos, könnyen lehet, hogy egyik testvére követi majd apjukat az ország élén, hiszen hivatalos bejelentés még nem volt.

Nyitókép: Kim Dzsongun megtekinti az árvízvédelmi munkálatokat a kínai határnál 2024. július 28-án. Fotó: KCNA via Reuters

#Külföld#észak-korea#kim dzsongun#elhízás#szív- és érrendszeri betegség#cukorbetegség#alkohol#dohányzás#stressz#utódlás#kim dzsue

Címlapról ajánljuk