Külföld

Mentális betegségei miatt engedélyt kap az eutanáziára egy holland nő

rtl.hurtl.hu

2024. május 16. 15:24

Engedélyezték a halálba segítést annak a 29 éves holland nőnek, aki depressziója, szorongása és személyiségzavara miatt kért eutanáziát.

Megkapta az engedélyt az eutanáziára az a fizikailag egészséges, depresszióval és szorongással küzdő, autista és személyiségzavarban szenvedő holland nő, aki mentális-lelki szenvedéseire hivatkozva szeretne véget vetni életének – számol be róla a Guardian.

A 29 éves Zoraya ter Beek gyermekkora óta szenved a fent felsorolt betegségektől. Intenzív gyógyszeres kezelést kapott és terápiához folyamodott, de a panaszai nem múltak, többször megfordult a fejében, hogy öngyilkos lesz. 

Miután tíz év elteltével sem javult a mentális egészsége, 2020-ban úgy döntött, a holland törvények értelmében kérvényezi a halálba segítést.  

Párja oldalán vet véget életének 

A világon elsőként Hollandiában legalizálták az eutanáziát – 2002-ben. Húsz évre rá, 2022-ben majdnem 8720 ember kért orvosi segítséget a halálhoz, túlnyomó többségük rákos beteg volt, de a korábbi évekhez képest nőtt a kegyes halált választó demenciával küzdők száma is. A hollandoknál az összes halálesetből arányaiban is 

egyre nagyobb százalékot képvisel az eutanázia, a trend növekő, jelenleg mintegy 5,1 százaléknál jár.

Rendkívül szigorú protokoll előzi meg a halálba segítést: két egymástól független orvoscsapat is megvizsgálja a beteget, majd az eset az etikai bizottság elé kerül, amelyben megfér egymás mellett a pszichiáter és a lelkipásztor is. Végül egyeztetnek a családdal és a hozzátartozókkal, de az egész eljárás akár hónapokig is eltarthat.

Megkönnyebbülést érzek. Olyan hosszú küzdelem volt

– nyilatkozta Zoraya ter Beek a brit lapnak, aki három és fél évet várt a döntésre. 

A nőt tervei szerint párja is elkíséri a kórházba, de azt kérte tőle, hogy még a halál beállta előtt hagyja el a szobát. A holland nő esete heves vitákat váltott ki, mivel a pszichiátriai betegségben szenvedő emberek halálba segítése továbbra sem jellemző az országban.

Halálba segíthetik a gyógyíthatatlan beteg gyerekeket a holland orvosok

Mint arról a Híradó is beszámolt, Belgium után nemrégtől már Hollandiában is végrehajtható az eutanázia 1 és 12 éves kor közötti halálos betegségben szenvedő gyerekeken. Ezt a szülők kérhetik, de az orvosok csak akkor hajthatják végre, ha máshogy reménytelen a kis betegek szenvedéseinek csökkentése.


A világon alig néhány országban engedélyezett az aktív eutanázia. Európán kívül Kanadában, Kolumbiában, Új-Zélandon és Ausztráliában választhatják az aktív eutanáziát a betegek, míg kontinensünkön Hollandia, Belgium, Luxemburg, Portugália és Spanyolország teremtett erre lehetőséget. A Házon kívül korábban összefoglalta, milyen szabályok vonatkoznak külföldön az életvégi döntésekre:


Az Emberi Jogok Európai Bírósága hamarosan ítéletet hirdethet abban a perben, amit a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Karsai Dániel indított a magyar állam ellen, azt kérve, hogy ő és a hasonló helyzetben lévő betegek dönthessenek az életük méltóságteljes befejezéséről. Karsai állapota azonban napról napra rosszabbodik, ezért attól tart: már nem éli meg, hogy az eutanáziáról döntsön a strasbourgi bíróság

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Külföld#eutanázia#kegyes halál#aktív eutanázia#életvégi döntés#hollandia#depresszió#szorongás#mentális betegség#pszichiátriai beteg#autizmus#személyiségzavar

Címlapról ajánljuk