Külföld

Ahol bevezették, ott egyre többen választják a kegyes halált

rtl.hurtl.hu

2024. február 21. 17:14

A holland kérvényezők többsége rákban szenved, és kiskorúaknak is elérhető az eutanázia, ha az élet befejezése a kilátástalan szenvedés egyetlen alternatívája.

Kora tavasszal várható, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet hirdet abban a perben, amit a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Karsai Dániel indított a magyar állam ellen, azt kérve, hogy ő és a hasonló helyzetben lévő betegek dönthessenek az életük méltóságteljes befejezéséről.

A G7 azt írja, hogy a jelenlegi magyar szabályozás nem kirívó, az európai országok többségében még kriminalizálják az eutanáziát és asszisztált öngyilkosságot, számos országban viszont törvénybe foglalták az életvégi döntések és az eutanázia lehetőségét.

Jelenleg Európán belül Belgiumban, Hollandiában, Luxemburgban, Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és Portugáliában legális az eutanázia vagy az asszisztált öngyilkosság valamilyen formája, és Svájcban sem büntetik. A szabályozás részletei különbözők, de a kérelmezőnek gyógyíthatatlan halálos betegnek és beszámíthatónak kell lennie, és önkéntesen, többször ki kell fejeznie szándékát a halálra.

Svájcban 2003 és 2016 között 220-ről 1000 fölé nőtt az asszisztált öngyilkosságok száma, Hollandiában pedig 1999 és 2022 között 2200-ról 8720-ra emelkedett. A hollandoknál az összes haláleset 5,1 százaléka eutanázia, a kérvényezők túlnyomó többsége rákban szenved. A bevezetés óta eltelt két évtizedben Belgiumban is nőtt az eutanáziás esetek száma, pár százról közel háromezerre 2022-ben.

Szigorú feltételek mellett Hollandiában és Belgiumban kiskorúak számára is elérhető az eutanázia abban az esetben, ha nincs esély javulásra, és az élet befejezése az elviselhetetlen és reménytelen szenvedés egyetlen alternatívája.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Külföld#eutanázia#hollandia#karsai dániel#életvégi döntés

Címlapról ajánljuk