Külföld

Ez lehet az oka, hogy sorra halnak meg a Putyin-közeli olajmágnások

rtl.hurtl.hu

2024. március 18. 15:59

Öngyilkosság a szobában, egészségügyi gondok, és persze kiesés az ablakon. Az utóbbi időben ismét egyre gyakrabban hallani arról, hogy sorra halnak meg a Putyin-közeli olajmágnások. Különös egybeesés lenne, vagy több van a háttérben?

Mióta kitört az orosz-ukrán háború, nem életbiztosítás Vlagyimir Putyin közeli szövetségesének lenni. Ahogy már korábbi cikkünkben is beszámoltunk róla, számos befolyásos orosz politikus vagy iparmágnás vesztette életét az utóbbi időszakban. Március közepén elhunyt az 54 éves Vitalij Robertus is, az orosz olajvállalat, a Lukoil volt igazgatóhelyettese, írta meg a Newsweek.

Ő már a Lukoil negyedik vezetője, aki 2022 februárja óta hal rejtélyes halált.

Robertust az irodájában találták meg, ahol állítólag felakasztotta magát. Kollégáinak az az utolsó emlékük róla, hogy a férfi fejfájásra panaszkodik, és gyógyszert kér, mielőtt bezárkózik a szobába. A Euronews emlékeztet: a nem állami tulajdonban lévő Lukoil 2022 márciusában aggodalmát fejezte ki Ukrajna inváziója miatt, és diplomáciai megoldást sürgetett. Emellett a nyugati szankciók ellen is tiltakoztak, amelyek komolyan ártottak az üzletnek.

Hullanak a fejek a Lukoilnál

Bár nem állami cégről van szó, Oroszország második legnagyobb olajvállalata ezer szállal kapcsolódik az ország olajiparát vaskézzel irányító rezsimhez, a vezetőség halottjai pedig mind ismerték Vlagyimir Putyint. 2022 óta a Lukoil alábbi vezetői vesztették el életüket:

1) A cég igazgatótanácsának tagját, Alekszander Szubbotint Moszkvában, egy jamaikai sámán pincéjében találták holtan 2022 májusában. A hírek szerint egy rituáléhoz használt drog idézett elő szívrohamot.

2) A másik alelnök, Ravil Maganov, az igazgatótanács vezetője kiesett egy moszkvai kórház ablakából ugyanezen év szeptemberében. A 67 éves férfit a Kreml kórházaként is emlegetett Központi Klinikai Kórház épületének egyik hatodik emeleti ablakából zuhant ki. Maganov egy rutinvizsgálaton vett részt a kórházban. Búcsúlevelet nem hagyott hátra, a lezuhanás helyén nem voltak térfigyelő kamerák.

3) Vlagyimir Nekraszov, a Maganov után következő igazgatótanácsi elnök sem húzta sokáig. Ő tavaly októberben halt meg akut szívelégtelenségben.

Mikor kapunk választ?

Az rtl.hu is többször foglalkozott már az orosz közéletben bekövetkezett rejtélyes halálesetekkel, az angol nyelvű Wikipédián pedig már külön oldala van a 2022 és 2024 között elhunytaknak. A Vox 2023-ban foglalkozott azzal, hogy mik a legfontosabb teóriák a sorozatos halálesetekről.

Fiona Hill és Mark Galeotti szakértők azt mondták, hogy a haláleseteknek nem feltétlenül van mindig közük egymáshoz. Szerintük valószínűtlen az, hogy a Kreml és Putyin egy koordinált hadjárat részeként teszik el láb alól az üzleti élet fontos figuráit. Szerintük inkább arról lehet szó, hogy befolyásos, versengő alvilági klánok központi irányítás nélkül követhetnek el gyilkosságokat a sötétben.

Azt is hangsúlyozni kell, hogy sok esetben az öngyilkosságot sem lehet kizárni: Oroszországban népességarányosan a világon harmadik legtöbben követnek el öngyilkosságot, 

az ablakokból való kiugrás itt pedig afféle groteszk hagyomány: a covid alatt túlhajszolt orvosok a cikk szerint rendre így vetettek véget az életüknek 2020-ban.

Peter Rutland Oroszország-szakértő pedig arról beszélt: Oroszország, és különösen az üzleti szereplők komoly nyomás alatt állnak a háború miatt, az üzletemberek nem utazhatnak Európába, befagyasztják vagyonukat, elkobozzák a jachtjaikat. A szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy öngyilkosságba is kergetheti őket, ha például olyan hiteleik vannak, amelyek fedezetéül az elkobzott vagyontárgyak szolgáltak.

Az egyik utolsó független orosz lap, a Nobel-díjas Novaja Gazeta szerint a halálok közül többnek ahhoz lehet köze, hogy az állami gázóriás, a Gazprom vezérigazgatói nem akarják, hogy kitudódjon egy óriási pénzügyi csalásuk, amelynek során ismerőseiknek, családtagjaiknak, valamint az orosz hadsereghez és titkosszolgálatokhoz kötődő személyeknek játszottak át pénzt. Ez azt is megmagyarázná, hogy miért pont az olajipari riválisok vezetői kerülnek célkeresztbe.

Nyitókép: Róka László / MTVA / EPA / AFP pool / Natalija Kolesznyikova

#Külföld#vlagyimir putyin#lukoil#halál#ablak#elmélet#öngyilkosság#orosz-ukrán háború#olaj#ipar#gazprom

Címlapról ajánljuk