Külföld

Vlagyimir Putyin után Orbán Viktort is kitüntette a boszniai szerbek vezetője

rtl.hurtl.hu

2024. április 5. 12:41

Elismerés érte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

Orbán Viktor pénteken átvette Milorad Dodiktól, a boszniai szerb vezetőtől azt a legmagasabb rangú állami kitüntetést, amelyet egy évvel korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök kapott. A Telex beszámolója szerint ez már január elején nyilvánosságra került, de a kitüntetést pénteken adták át.

Dodik a beszédében kifejezte háláját Orbánnak az elismerésért, valamint azért, hogy a két vezető közötti együttműködés nem csupán átmeneti volt, hanem Orbán kiállt a Szerb Köztársaság mellett.

Hálás szívvel, nagy szeretettel adjuk át ezt a kitüntetést. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben együttesen ünnepeljük majd a közös sikereinket, addig is figyelemmel kísérjünk Önnek minden szavát

– tette hozzá Dodik.

Beszédében Orbán rámutatott, hogy emlékszik a korábbi időkre, amikor Jugoszláviának hívták ezt a területet, és hangsúlyozta, hogy a határok kérdése mögött a népek szomszédsága áll. Kiemelte, hogy azért áll ki a szerb nép mellett, mert szerinte velük szemben igazságtalan a nemzetközi politika.

Hiányzik a felismerés, hogy Európának szüksége van a szerbekre, nélkülük nincs európai biztonság, egységes Európai Unió, stabilitás. Persze az EU-val sok baj van, de ma nincs jobb keret

– üzente meg Dodiknak Orbán.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Külföld#vlagyimir putyin#bosznia#szerbek#orbán viktor#milorad dodik

Címlapról ajánljuk