Külföld

Homokszem a gépezetben: kilencvenezer orosz szavazókörből háromban nem Putyin győzött

rtl.hurtl.hu

2024. március 24. 10:30

 Az Amber Baltik hűtőhajón nem Putyin győzött.

A több mint kilencvenezer oroszországi szavazókörből a Szabad Európa hármat talált, ahol nem Vlagyimir Putyin elnök győzött. Az egyikben később megváltoztatták az eredményt, egy másikban, úgy tűnik, visszafelé sültek el a részvételi arány növelésére tett állami erőfeszítések.

Mint arról beszámoltunk, óriási fölénnyel nyerte a választásokat Oroszországban Putyin, aki a voksok csaknem 88 százalékát gyűjtötte be.

A Szabad Európa szerint azonban a 271-es számú szavazókörben meglepetésszerű eredmény született: az Amber Baltik hűtőhajó fedélzetén több szavazatot adtak le Leonyid Szluckijra, a három jelképes jelölt egyikére, akik alig folytattak kampánytevékenységet, és álláspontjuk Putyin nézeteit visszhangozza. Szluckij ott 37,5 százalékot kapott Putyin 31,3 százalékával szemben.

Ami a Putyinra leadott összes szavazatot illeti, a portál azt írja, az elemzők statisztikai bizonyítékokat mutattak fel arra, hogy óvatos becslések szerint is 22 millió szavazat csalás révén kerülhetett a hivatalos összesítések szerint Putyint támogató mintegy 76 millió voks közé.

A portál még két olyan szavazókört talált, ahol nem Putyin győzött.

A Novoszibirszki Állami Egyetem (NGU) kollégiumának 1953-as számú szavazókörében a magát viszonylag liberálisnak pozicionáló Vlagyiszlav Davankov parlamenti képviselő nyert. A hivatalos eredmények szerint Davankov a szavazatok 42,5 százalékát szerezte meg, szemben Putyin 40,7 százalékával. 

A dél-szibériai Barnaul város 95. számú szavazókörében március 17-én bejelentették, hogy a kommunista párt jelöltje, Nyikolaj Haritonov alaposan legyőzte Putyint, 763 szavazatot kapott Putyin 73 voksával szemben.  A következő napon azonban a tisztviselők azt mondták, hogy az újraszámlálás megváltoztatta az eredményt, a szavazóköri bizottság „hibát követett el, és összekevert két sort a jegyzőkönyvben”. A 95. számú szavazókör új eredményét nem hirdették ki.

Az RTL Híradó tudósítását az oroszországi választásokról alább lehet megnézni:

 

Nyitókép: Reuters

#Külföld#vlagyimir putyin#oroszország#választás#szavazókör

Címlapról ajánljuk