Külföld

Vlagyimir Putyin a szavazatok 88 százalékával nyert a választásokon az exit poll szerint

rtl.hurtl.hu

2024. március 17. 18:55

Tudni lehetett, hogy Putyin azt akarja: több mint 80 százalék szavazzon rá a választásokon.

Óriási fölénnyel nyerte a választásokat Oroszországban Vlagyimir Putyin, aki a voksok csaknem 88 százalékát gyűjtötte be, írja a Guardian az orosz médiára hivatkozva. Azt már korábban is tudni lehetett, hogy az elnök 80 százalék feletti győzelmet szeretne.

Az exit pollok szerint a választók 87,97 százaléka szavazott rá. Három kihívója volt, de egyik sem kritizálta a rendszert vagy az Ukrajna elleni háborút. Putyin így ismét hat évre Oroszország vezetője marad.

A választásokon a részvételi arány meghaladta a 70 százalékot, ami rekordnak számít. Zelenszkij ukrán elnök szerint a választás nem volt legitim. A Fehér Ház pedig úgy kommentálta az eredményt, hogy a választás nem volt sem szabad, sem tiszta.

A szavazás napján több ezren tüntettek Oroszországban, a rendőrség pedig több tucat embert letartóztatott. A megmozdulást Alekszej Navalnij szervezte még halála előtt. Bár Putyin ötödik újraválasztása ellen sokan tiltakoznak, többen vannak, akik nem kényszerből, hanem önként támogatják: az oroszok kétharmada hisz neki, írtuk meg korábban.

Az RTL Híradó tudósítását az oroszországi választásokról alább lehet megnézni:


Nyitókép: Contributor / Getty Images

#Külföld#oroszország#szavazás#választás#vlagyimir putyin#győzelem#rekord

Címlapról ajánljuk