Külföld

Gyanús körülmények között meghalt Putyin kedvenc lapjának főszerkesztője

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 15. 7:43

A 68 éves férfi üzleti úton volt, amikor hirtelen fulladozni kezdett, majd meghalt. 

Váratlanul meghalt a Vlagyimir Putyin kedvenc lapjának tartott Komszomolszkaja Pravda főszerkesztője. Vlagyimir Szungorkin az Oroszország keleti részén található Habarovszki határterületen volt üzleti úton kollégáival, amikor hirtelen rosszul lett.

Egyik vele lévő kollégájának elmondása szerint éppen autóztak, amikor egyik pillanatról a másikra eszméletét vesztette, majd fulladozni kezdett. Kiemelték az autóból, de már nem tudták megmenteni az életét, és meghalt. Leonyid Zaharov közlése szerint a holttestet megvizsgáló orvos azt gyanította, hogy sztrókot kaphatott.

Putyin közleményben fejezte ki részvétét Szungorkin családjának és barátainak, a főszerkesztő halálát az orosz újságírás nagy veszteségeként jellemezve.

Szungorkin halála egyike azoknak a gyanús haláleseteknek, amik az Ukrajna ellen indított háború kitörése óta sújtják az orosz gazdasági és politikai elit tagjait. 

Egy nappal korábban Ivan Pecsorin, a Távol-Kelet és az Északi-sarkvidék Fejlesztéséért Felelős Társaság légi közlekedési ágazatáért felelős ügyvezető igazgatója halt meg, miután kiesett egy hajóból.

Az Ukrajna ellen indított orosz háború megindítása óta több dúsgazdag olaj- és gázipari felsővezető halt meg gyanús körülmények között. Köztük volt a Lukoil egy korábbi milliárdos vezetője, Alekszandr Szubbotin, akit májusban egy Moszkva közeli településen vesztette életét, holttestét egy sámán házában találták meg. A cég alelnöke pedig egy kórházból ugrott ki.

A halálesetek legtöbbjénél öngyilkosságról beszéltek a hatóságok. Nemrég a Novatek orosz földgázcég volt vezetője, Szergej Protosenja is meghalt, őt felesége és lánya holttestével együtt felakasztva találták meg spanyolországi házában. Ezzel majdnem egy időben egy másik gazdag orosz gázipari üzletember és családja is hasonló körülmények között veszítette életét.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök, egy 2016-ban készült fényképen. Fotó: Adam Berry/Getty Images

#Külföld#oroszország#haláleset#rejtély

Címlapról ajánljuk