Külföld

Elfogyott a türelem: felszólították Orbán Viktort, hogy haladéktalanul hagyja jóvá Svédország NATO-tagságát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 2. 13:27

Magyarország az egyetlen NATO-tagállam, amely még nem ratifikálta Svédország csatlakozási kérelmét. A hétfőre összehívott rendkívüli parlamenti ülésen biztos nem születik erről döntés, mivel a Fidesz és a KDNP közölte, nem vesznek részt az ellenzék által kezdeményezett szavazáson.

Az amerikai törvényhozók kétpárti csoportja arra kérte Magyarországot, hogy haladéktalanul ratifikálja Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, írja az Associated Press hírügynökség.

Jeanne Shaheen demokrata párti és Thom Tillis republikánus szenátorok csütörtökön kiadott közös nyilatkozatukban felszólították Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy „haladéktalanul adjon zöld utat Svédország csatlakozási folyamatának”, máskülönben a Budapest és a többi NATO-szövetséges közti kapcsolat látja kárát a katonai szövetség bővítésének több mint egy éve tartó szándékos hátráltatása.

Magyarország az egyetlen ország a 31 tagú katonai szövetségben, amely még nem ratifikálta Svédország csatlakozási kérelmét, és a NATO-n belül egyre nő emiatt a frusztráció, és egyre fogyatkozik a kis közép-európai országgal szembeni türelem.

„Számos korábbi nyilvános kötelezettségvállalása ellenére Magyarország az utolsó NATO-tag, amely nem ratifikálta Svédország kérelmét, és az idő és a türelem is fogy. Magyarország tétlensége azt kockáztatja, hogy visszavonhatatlanul megsérti kapcsolatát az Egyesült Államokkal és a NATO-val” – írták a szenátorok.

Ben Cardin marylandi demokrata szenátor külön nyilatkozatban Orbánt „a NATO legkevésbé megbízható tagjának” nevezte. Mint arról pénteken az rtl.hu is beszámolt, a szenátus külügyi bizottságának elnöke kilátásba helyezte, hogy magatartása miatt szankciókat szabnak ki Magyarországgal szemben.

Meg kell vizsgálni, hogy Magyarország valóban olyan megbízható partner-e, hogy megérdemli a vízummentességet

– olvasható Ben Cardin amerikai szenátor közleményében, amelyet azután adott ki, hogy egyeztetett David Pressman budapesti nagykövettel.

Ben Cardin szerint a magyarországi korrupció mértéke miatt azt is el kell dönteni, hogy helyénvaló lenne-e szankciókat kezdeményezni magyar politikusokkal szemben. Erre a Magnitsky-törvény alapján van lehetőség, ez ugyanis felhatalmazza az amerikai kormányt, hogy szankcionálja azokat a külföldi kormányzati tisztviselőket, akik megsértik az emberi jogokat, vagy korrupciós tevékenységben vettek részt. A jogszabály alapján befagyaszthatják vagyonukat, és kitilthatják őket az Egyesült Államokból.

A Fidesz nem vesz részt

Svédország NATO-csatlakozásának jegyzőkönyveiről szóló szavazás még nem került a magyar parlament napirendjére, és az ATV híre szerint a hétfőre összehívott rendkívüli parlamenti ülésen biztos nem születik erről döntés, mivel a Fidesz és a KDNP közölte, nem vesznek részt az ellenzék által kezdeményezett szavazáson.

A Kövér László házelnök által február 5-re összehívott rendkívüli parlamenti ülésen a fő napirendi pont a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása lesz, de mivel a kormánypártok nem vesznek részt az ülésen, a napirend előtti felszólalások után nem fogják tudni elfogadni az ülés napirendjét, ezért az nem lesz határozatképes.

A Fidesz-frakció sajtóosztálya az atv.hu-val azt közölte, hogy a zárószavazással megvárják a svéd és a magyar miniszterelnök találkozóját.

Nyitókép: Celestino Arce/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#egyesült államok#svédország#nato-csatlakozás#magyarország#orbán viktor#türelem

Címlapról ajánljuk