Külföld

Project 2025: Keresztényfasiszta hatalomátvételre készülnek Amerikában Trump és Orbán hívei

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 10. 15:11

Orbán Viktor egyik fő ideológiai szövetségese, a Heritage Alapítvány közzétette a Project 2025 nevű forgatókönyvét, amiben leplezetlenül leírják, hogy Donald Trump hatalomra kerülésével gyakorlatilag fél év alatt felszámolnák a demokráciát az Egyesült Államokban. A dermesztő programpontok közül jó néhány ismerős lehet a magyar olvasóknak is, de vannak, amelyek bőven túltesznek a NER politikáján. 

Semmit sem tudok a Project 2025-ről. Fogalmam sincs, ki áll mögötte. Néhány dologgal, amit mondanak, nem is értek egyet, és néhány dolog, amit mondanak, teljesen nevetséges és alaptalan. Bármit is csinálnak, sok szerencsét kívánok nekik hozzá, de semmi közöm hozzájuk

– ezt a posztot tette közzé 2024. július 5-én Donald Trump saját közösségi oldalán, a Truth-on, napra pontosan négy hónappal az elnökválasztás előtt. A szöveg már önmagában olvasva is különös, magyarázkodó hangvétele merőben eltér a republikánus elnökjelölttől megszokott magabiztos, harsány, sokszor trágár posztokétól. Felmerül tehát a kérdés, hogy mi ez a Project 2025, amiről Donald Trump azt állítja, hogy

 • nem tud róla semmit,
 • nem tudja, kik állnak mögötte,
 • nem is ért egyet mindenben velük,
 • nincs semmi köze hozzájuk,

de azért csináljanak bármit is, sok szerencsét kíván nekik.

Keresztényfasiszta hatalomátvételre készülnek Amerikában Trump és Orbán hívei
Fotó: Samuel Corum/Getty Images // Truth Social

A Project 2025 igazából nem valami új keletű, kompromittáló dolog, amivel Trumpot próbálnák lejáratni a Joe Biden újraválasztásán dolgozó demokraták. Tavaly ősszel tette közzé a legbefolyásosabb amerikai konzervatív agytröszt, a The Heritage Foundation (Heritage Alapítvány) a Mandate for Leadership 2025: The Conservative Promise (magyarul kb. Vezetői felhatalmazás 2025-re: A konzervatív remény) című, 887 oldalas munkaanyagát, amivel akkor foglalkozott is az amerikai sajtó és közélet, de hamar túl is léptek rajta, és csak most, az elnökválasztási kampány hajrájában került újra a közfigyelem központjába. A könyv szerint a Project 2025 a Donald Trump újbóli beiktatása utáni 180 napos átmeneti időszakra vonatkozó cselekvésterv, ami 2025. január 20-án lép majd életbe.

A 444 korábbi cikke szerint a Project 2025 célja, hogy a 887 oldalas forgatókönyv 30 témacsoportja alapján a régi-új elnök azonnal, már beiktatása napján haladéktalanul megkezdhesse az amerikai állam működésének gyökeres átalakítását. A vaskos kötet összeállításában több tucat keresztény, ultrakonzervatív szervezet több száz munkatársa vett részt, az előszót pedig maga Kevin Roberts, a Heritage Alapítvány elnöke, Donald Trump újraválasztásának fő ideológusa írta. 

Kölcsönös megbecsülés

A Heritage Alapítvány Orbán Viktor egyik fő ideológiai partnerének számít az Egyesült Államokban. A Donald Trumppal szövetséges magyar miniszterelnök legutóbbi, márciusi amerikai látogatása során, egy zárt körű panelbeszélgetésen hosszan eldiskurált az alapítvány elnökével a magyar konzervatív család- és gazdaságpolitika sikereiről, kihívásairól, az ukrajnai háborúról, az amerikai-magyar kapcsolatokról, Trump elnökről és személyes politikai hitvallásáról. A látogatásról az RTL Híradó is beszámolt:


Orbán Viktor az m1-nek adott interjújában így beszélt a Heritage Alapítványról:

Ez az az intézet, amelyik írja Trump elnök programját, tehát a részletes szakmai programot, ez az alapítvány készíti el az elnök számára, ő toborozza a leendő amerikai adminisztrációnak az embereit is. 

Orbán szerint „ott Magyarországnak kitüntetett helye van (...), úgy tekintenek Amerikában Magyarországra, mint egy különleges helyre. Egy hely, ami más, mint a többi. Úgy látják, hogy Európa ma egy nagy liberális, progresszív, liberális óceán. És abban van egy sziget, egyetlen sziget, ez Magyarország, amelyik megpróbál másként élni, másképp gondolkodni, másként viselkedni. (…) Nekünk ma azért van nagy tekintélyünk Amerikában, mert mi megcsináltunk olyan dolgokat, amiket ők is szeretnének, csak nem megy.”

Nem sokkal Orbán Viktor amerikai látogatása után Brüsszelben a magyar kormányhoz köthető szervezetek vállaltak oroszlánrészt az áprilisi Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (National Conservatism Conference, NatCon) lebonyolításában, amelynek tavaly Kevin Roberts volt az egyik fő felszólalója.

Keresztényfasiszta hatalomátvételre készülnek Amerikában Trump és Orbán hívei
Fotó: miniszterelnok.hu

A radikális jobboldali, kereszténynacionalista politikai agytröszt és a magyar kormány kapcsolatai szűk két évvel ezelőtt fonódtak igazán szorosra. A Heritage Alapítvány 2022 októberében Varga Judit igazságügyi minisztert látta vendégül. Orbán Viktor volt minisztere akkor arról beszélt amerikai vendéglátóinak, hogy a magyar kormányzati politika bizonyította: a konzervatív politika működőképes, amit a negyedik kétharmados többséget jelentő választási győzelem is igazolt. 

Egy hónapra rá már Orbán Viktor látta vendégül a Karmelitában a Heritage Alapítvány Kevin Roberts vezette delegációját. Az MTI akkor arról számolt be, hogy a globális politika és gazdaság aktuális kérdéseiről szóló beszélgetésen részt vett Varga Judit igazságügyi miniszter és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is. A találkozó résztvevői megbeszélték, hogy a konzervatívoknak nem kell félniük a kultúrharc megvívásától, és nem szabad feladniuk olyan hagyományos értékeket, mint a szuverenitás, a hit, a munka, a család.

Keresztényfasiszta hatalomátvételre készülnek Amerikában Trump és Orbán hívei
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Keresztényfasizmus a Fehér Házban

A Project 2025 az elmúlt napokban került ismét az amerikai belpolitikai csatározások fókuszába. Kevin Roberts a könyv előszavában összefoglalja, hogy miről is szól a Projekt 2025, és gyakorlatilag Orbán Viktor politikájának sarokpontjai visszhangoznak a felsorolt négy pontban:

 1. vissza kell állítani a családot az amerikai élet középpontjába, és meg kell védeni a gyerekeket,
 2. vissza kell adni az amerikai embereknek az önrendelkezés jogát az állami bürokráciával szemben,
 3. meg kell védeni a nemzet szuverenitását, a határokat, és harcolni kell a globális fenyegetések ellen,
 4. biztosítani kell az egyének Isten adta jogát a szabad életre.

Kevin Roberts szerint az egész Project 2025 lényege, hogy egyesítse a konzervatív erőket az uralkodó elit és a woke kultúrharcosok ellen. Azt hangsúlyozza, hogy ha elbuknak, akkor elvész az Amerikai Álom lényege. „Tudjuk, hogy ki ellen, és miért harcolunk: a Köztársaságért, a szabadságunkért és egymásért. A következő konzervatív elnök 2025. január 25-én lép hivatalba, egy egyszerű választást kínálva: nagyság vagy bukás.”

Joe Biden kampánycsapata külön tematikus oldalt indított, amin kiemelték a könyvből a legaggályosabbnak tartott intézkedéseket, amiket Trump elnökké választása esetén fél éven belül tető alá szándékoznak hozni. A demokraták arra figyelmeztetnek, hogy a trumpista MAGA-konzervatívok cselekvési terve lényegében teljhatalomhoz segíti Donald Trumpot, a fékek és ellensúlyok rendszerének lebontásával felszámolja az amerikai demokráciát.

Keresztényfasiszta hatalomátvételre készülnek Amerikában Trump és Orbán hívei
Project 2025

A könyvet, amiben több mint 300-szor szerepel Donald Trump neve, Trump kampánytanácsadói és közeli szövetségesei írták. A demokraták szerint ők mindent meg fognak tenni, hogy megválasztása esetén Trump azonnal végrehajthassa a forgatókönyvüket, aminek alapjait már 2017-ben lefektették.

A hatalomátvétel lépései a hűségteszttől a nők jogfosztásáig

A Project 2025 a következő cselekvésterv szerint képzeli el a szélsőséges keresztény-konzervatív hatalomátvételt:

 • Megerősítik Donald Trump elnöki hatalmát. Vádat emelnek politikai ellenfelei ellen, és megkegyelmeznek a 2021. január 6-i puccskísérlet résztvevőinek. Donald Trump korábban arról beszélt, hogy elnöksége első napját diktátori hatalommal felruházva tölti majd, ebben segítségére lesz, hogy a Project 2025 terve szerint a szövetségi kormányzat több ezer dolgozóját elbocsájtják – mindazokat, akik nem hajlandók Trump utasításait követni.
 • A független kormányzati köztisztviselőket Trumphoz lojális emberekre cserélik le, tekintet nélkül arra, hogy számos adminisztratív terület – élelmiszer-biztonság, egészségügy, nemzetbiztonság stb. – speciális szakértelmet igényel. A kulcsfontosságú pozíciókban dolgozó köztisztviselők hűségteszten kell átessenek.
 • Trump egyoldalú hatalmat kap a kongresszus által megszavazott költségvetési pénzek kiosztására, sakkban tartva ezzel a kormányzati szervezeteket.
 • Donald Trump az irányítása alá vonja az olyan történelmileg független tárcákat, mint az Igazságügyi Minisztérium, hogy a bűnüldözést felhasználva lecsaphasson politikai ellenfeleire. Az FBI és a belbiztonsági szolgálatok finanszírozását visszavágják. Tüntetések esetén a katonaságot bevethetik a lakosság ellen. 
 • Teljesen irányítása alá vonja a végrehajtó hatalmi ágat, miközben leépíti az olyan kulcsfontosságú részeit, mint a jóléti fejlődésért felelős Oktatási Minisztérium, Egészségügyi Minisztérium. Az egészségért, környezetvédelemért felelős intézményeket (FDA, NOAA, EPA stb) felszámolják. 
 • Az igazságszolgáltatás minden szintjét konzervatív bírákkal tölti fel, egészen a Legfelsőbb Bíróságig.
 • Az abortuszellenes szabályozás végletes kiterjesztésével elveszik a nők reprodukciós önrendelkezési jogát. Az abortusz országos betiltásával megfosztják őket egy esetenként életmentő egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés jogától, miközben a termékenységi kezelési programokat leépítik. Korlátozzák a fogamzásgátláshoz való hozzáférést csaknem 48 millió amerikai nő számára, az esemény utáni tabletták forgalmazása bűncselekmény lesz. A nők egészségügyi szolgáltatóit szigorúan ellenőrzik, hozzáférve a fogamzáskorú páciensek egészségügyi adataihoz. Szigorítják a válás feltételeit, csupán érzelmi okokra, elhidegülésre hivatkozva nem lehet válókeresetet beadni.
 • Trump lecsap az LMBTQ+ közösségekre. A Project 2025 arra szólít fel, hogy a jogegyenlőséget biztosító kormányzati programokat váltsák fel olyan politikákkal, amelyek csak a heteroszexuális családok létrejöttét támogatják. A transznemű katonákat kirúgják a hadseregből. Az LMBTQ+-jogokat támogató külföldi szervezetektől megvonnak minden kormányzati támogatást.
 • „Amit elvesz a szegényektől, odaadja a gazdagoknak”: Trump leépíti Barack Obama egészségbiztosítási rendszerét (az Obamacare-t), teljesen privatizálja az egészségügyi ellátást, megemeli a vényköteles gyógyszerek árát, ezzel párhuzamosan visszabontja a társadalombiztosítási rendszert, megemeli a nyugdíjkorhatárt, miközben a nagyvállalatok adóját csökkenti. Az iskolai étkeztetési programot jogosultsági okokra hivatkozva elsorvasztják, megfosztva ezzel rengeteg rászoruló iskolást a napi egyetlen adag meleg ételtől. A diákhitel elengedésének eltörlése, az iskolakezdési támogatási program megszüntetése is a tervek közt szerepel. Mindeközben az iskolákban kötelezővé teszik a keresztény hitoktatást, betiltják az afro-amerikai és gendertanulmányokat.
 • A Project 2025 az éghajlatváltozás és klímakatasztrófa elleni közdelem terén elért összes előrelépést visszájára fordítja, a nagy olajvállalatoknak kedvezve.

A Project 2025 az elmúlt napokban a legtöbbet vitatott téma volt az amerikai közösségi oldalakon. A publikus forgatókönyvben fekete-fehéren leírtak alapján egy sor politikai elemző, influenszer, de még keresztények, mérsékelt republikánusok is arra figyelmeztettek, hogy a MAGA-republikánusok egyértelműen szélsőjobboldali, keresztényfasiszta hatalomátvételre készülnek, és ehhez Donald Trumpot eszközként használják fel.

Az, hogy Donald Trump sietett elhatárolódni a fentebb vázolt cselekvési tervtől, de egyben támogatásáról is biztosította a Project 2025-öt, azt mutatja, hogy a terv kétélű fegyver lehet: a keresztényfasiszta fenyegetés rengeteg demokráciapárti szavazót mozgósíthat Trump ellen, miközben a meglévő fanatikus MAGA-bázist nem feltétlenül növeli tovább. Természetesen az, hogy Donald Trumpnak fogalma sem lenne arról, hogy kik állnak a Project 2025 mögött, elég valószínűtlen: mint már említettük, a kötet szerzői közt szép számmal vannak Donald Trump korábbi tanácsadói, kabinettagjai, sőt jelenlegi kampányának segítői (Stephen Miller, Johnny McEntee, Russel Vought, Mark Meadows vagy Peter Navarro, csak hogy néhány ismertebb nevet kiragadjunk a tartalomjegyzékből). A Vezetői felhatalmazás 2025-re: A konzervatív remény 38 szerzője közül 31 vállalt ilyen vagy olyan kormányzati szerepet korábban Donald Trump elnöki ciklusa alatt:


Ugyanígy Trumpnak az az állítása, hogy nincs köze az egészhez, szintén nehezen hihető, tekintve, hogy saját kampányszervezete, a Make America Great Again Inc. fizetett hirdetések garmadájában tolja a közösségi médiában a TrumpProject2025.com oldalt. Maga Kevin Roberts pedig így kommentálta, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága kimondta, büntetlenség illeti meg az Egyesült Államok elnökét hivatalos minőségében hozott intézkedéseinél – igazat adva Donald Trumpnak, aki azt szeretné elérni, hogy ne vonhassák felelősségre a 2021. január 6-i puccskísérlet miatt:

Egy második Amerikai Forradalom zajlik, ami vértelen marad, ha a baloldal is úgy akarja.


Nyitókép: Shawn Thew/EPA/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#egyesült államok#donald trump#project 2025#fasizmus#keresztény jobboldal#orbán viktor#ma#altright#abortusztilalom#demokrácia#jobboldal#amerikai elnökválasztás 2024

Címlapról ajánljuk