EUEurópa

Orbán Viktor, egy valóságshowsztár és az ismert összeesküvéselmélet-hívő is a vezérszónokok közt a brüsszeli konzervatív dzsemborin

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 12. 13:36

Ismert jobboldali megmondóemberek, egy feketeöves konteóhívő és a brexit atyja, a mostanában inkább valóságshow-ban szereplő Nigel Farage társaságában lép fel Orbán Viktor a brüsszeli Nemzeti Konzervatív Konferencián (NatCon), amit április 16-17-én tartanak. Ez lesz a második ilyen esemény Brüsszelben, aminek a támogatói közt számos, állami pénzzel megtolt kormányközeli intézetet találni. A konferencián korábban már felszólalt Orbán Viktor, illetve még miniszterként Varga Judit is. 

Április 16-án és 17-én rendezik meg másodjára a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát (National Conservatism Conference, NatCon), aminek idén már másodjára lesz Brüsszel az otthona. Azt már március végén tudni lehetett, hogy Orbán Viktor részt vesz rajta, mostanra az is kiderült, hogy a világ nemzeti konzervatív, kereszténynacionalista és szélsőjobboldali politikai erőit tömörítő és felvonultató, „A nemzetállam megőrzése Európában” című rendezvény négy fő felszólalója:

  • Orbán Viktor, magyar miniszterelnök;
  • Nigel Farage, a brexit atyja, aki miután politikusként megbukott, brutálisan sok pénzért cserébe valóságshowhősnek állt, ahol a többiek aztán azonnal elkezdték őt csúfolni a brexit miatt;
  • Suella Braverman, brit bevándorlásellenes konzervatív politikus, az Európai Unióból való kilépésért felelős egykori parlamenti helyettes államtitkár, volt belügyminiszter;
  • és az ismert szélsőjobboldali összeesküvéselmélet-hívő, a nagy európai lakosságcsere elméletével ismertté vált Éric Zemmour lesznek.

Az eseménnyel kapcsolatban a Byline Times cikke arra emlékeztet, hogy a kereszténynacionalista értékek terjesztése mellett elkötelezett NatCon erős szálakkal kötődik Orbán Viktorhoz, valamint a republikánus kötődéséről ismert Peter Thiel amerikai techmilliárdoshoz.  

Az esemény honlapján az olvasható, hogy „a NatCon olyan közéleti személyiségeket, újságírókat, tudósokat és diákokat hoz össze, akik megértik, hogy a konzervativizmus múltja és jövője elválaszthatatlanul kötődik a nemzet eszméjéhez, a nemzeti függetlenség elvéhez, valamint az egyedülálló nemzeti hagyományok újjáélesztéséhez, amelyek egyedüli erőként képesek egy népet összekovácsolni és felvirágoztatni”.


A rendezők szerint a közelgő európai parlamenti választások előtt a NatCon leginkább sürgető feladata, hogy „alternatív víziót mutasson Európáról” a választóknak a konzervatív eszmék, az Európai Unió által egyre inkább fenyegetett nemzeti szuverenitás nézőpontjából. A 2. brüsszeli – egyébként sorban a kilencedik – NatCon reklámszpotja ennél keményebb hangot üt meg, már-már EU-ellenes húrokat pengetve:


A videóhirdetés azzal a kérdéssel kezdődik, hogy „Milyen politikai rendszer az Európai Unió?” majd meg is válaszolja: „oligarchia és a többségi zsarnokság kombinációja”, amiben „meg nem választott bürokraták és nemzetközi bíróságaik diktálják a nemzetállamoknak, hogyan gondolkodjanak, politizáljanak, sőt, szavazzanak”. A szpot szerint „a média leple alatt hamisan vádolnak minden másként gondolkodó országot a jogállamiság megsértésével”, miközben „gátlástalanul gyalázzák és elhallgattatják a nemzeti érdekekért és hagyományokért felszólaló konzervatív hangokat”.

A szpotban hosszan idéznek Orbán Viktornak a 2020-as római NatCon-on elhangzott beszédéből is: „A politikai siker első számú előfeltétele a bátorság. Légy bátor, vállald a kockázatot. Ha nem állsz ki, és a következményekre fittyet hányva nem mondod ki, amit gondolsz, soha nem leszel vezető.” A 4 évvel ezelőtti római NatCon-ról az RTL híradója is beszámolt:


A reklám azzal zárul, hogy most áprilisban, Brüsszelben meg kell állítani a hatalombitorlást és a szuverén államok kezébe adni saját sorsukat.

Kormányközeli szervezetek pénzelik

A NatCon-t a 2019-ben alapított, washingtoni székhelyű Edmund Burke Alapítvány szervezi. A konzervatív agytröszt egyik elnöke Yoram Hazony, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetője, vezérigazgatója pedig Saurabh Sharma, texasi konzervatív politikus, médiaszemélyiség.

A NatCon honlapján feltüntetett hat szponzor közül három a magyar kormányhoz köthető.

  • Első helyen találjuk a Danube Intézetet, ami az Átlátszó tavaly decemberi tényfeltáró cikke szerint az Orbán-kormány külföldi, különösen amerikai ideológiai terjeszkedésének egyik fő eszköze.
  • A másik magyar kötődésű szponzor a The European Conservative, a Budapesten bejegyzett, angol nyelvű kiadvány, aminek Bécsben van a szerkesztősége, de Brüsszelben és Rómában is van irodájuk. The European Conservative irodavezetője, Tóth-Bíró Zsófia maga is felszólal majd a konferencián.
  • A harmadik magyar szervezet a NatCon támogatói listáján a budapesti központú, Brüsszelben saját irodát működtető, a több milliárd forintos alapítványi támogatásokból luxusköltéseket is megengedve működő, kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) szakkollégium.

A másik három támogató az Edmund Burke Alapítvány, a modern politikai cionizmus központjának számító jeruzsálemi Herzl Intézet és a Nazione Futura olasz konzervatív mozgalom/agytröszt, aminek alapítója, Francesco Giubilei, az MCC vendégoktatója volt 2021-ben, illetve felszólalt a 2022-es CPAC Hungary konferencián is a Bálnában.

Magyar offenzíva Brüsszelben

A NatCon húzóneve tehát Orbán Viktor, rajta kívül felszólal még a magyar nemzeti konzervatív oldal képviselői közül

  • a Fidesz-KDNP EP-listáján második Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője,
  • Orbán Viktor egyik ideológusának számító Frank Füredi (azaz Füredi Ferenc) szociológus, az MCC brüsszeli irodájának igazgatója,
  • és a fentebb már említett Tóth-Bíró Zsófia is.

Ajánló: „Akarsz egy jót szórakozni Brüsszelben?” – az EU központjában támad a NER kommunistából lett kultúrharcosa

Az európai radikális jobboldali, sőt globális kereszténynacionalista hálózatépítés jegyében beszédet mond mások mellett

  • Gerhard Ludwig Müller német katolikus bíboros, LMBTQ-ellenes nézeteiről ismert teológus;
  • Ralph Gert Schoellhammer bécsi politológus, az MCC Budapest vendégprofesszora;
  • John O’Sullivan, a Danube Intézet alapító elnöke;
  • Rob Dreher, a Danube Intézet kutató munkatársa;
  • Gladden Pappin, amerikai politológus, a Magyar Külügyi Intézet elnöke, az MCC vendégprofesszora.

A NatCon szorosan kötődik az Egyesült Államokban Donald Trump színrelépésével rendkívül megerősödött radikális jobboldali, kereszténynacionalista politikai áramlathoz. A 2023-as brit NatCon egyik fő felszólalója az a Kevin Roberts volt, aki a Heritage Foundation elnökeként Donald Trump újraválasztásának fő ideológusa. Orbán Viktor márciusi amerikai látogatása során, egy zárt körű panelbeszélgetésen hosszan beszélgetett Donald Trump tanácsadójával a magyar konzervatív család- és gazdaságpolitika sikereiről, kihívásairól, az ukrajnai háborúról, az amerikai-magyar kapcsolatokról, Trump elnökről és személyes politikai hitvallásáról.

Orbán Viktor és a brexit atyja lesz a brüsszeli kereszténynacionalista konferencia két sztárja
Orbán Viktor a 2020-as NatCon-on – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor egyébként 2020-ban, a római NatCon-on többek között arról is beszélt, hogy Európában új kihívásokra és energiával teli új mozgalmakra van szükség, különben a kontinens nem lesz versenyképes. Azt is kijelentette, hogy a gazdasági siker az egyetlen módja annak, hogy a nemzeti konzervatív, illetve kereszténydemokrata vezetők „túléljenek”. Ha ez nem sikerül, ha egy konzervatív politikai vezető hibát követ el, és a gazdasági mutatók csökkennek, másnap reggel „megölik”.

Varga Mihály pénzügyminiszter várhatóan nem szólal fel a NatCon-on, de a csütörtöki kormányinfón bejelentett 675 milliárd forintnyi spórolást azzal indokolta, hogy csak így tudja a kormány tartani a tervezett költségvetési hiányt – ami áprilisra már meghaladta az egész évre tervezett cél 92 százalékát. Gulyás Gergely miniszter arról beszélt, hogy az amerikai elnökválasztás miatt később, csak novemberben adják majd be a jövő évi büdzsé tervét az országgyűlésnek: 


Nyitókép: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) a Nemzeti Konzervativizmus című konferencián Rómában, a Grand Hotel Plazában 2020. február 4-én – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

#Európa#brüsszel#natcon#orbán viktor#európai parlament#európai parlamenti választás 2024#nigel farage#ma

Címlapról ajánljuk