Gazdaság

Négycsillagos luxusszállókban táboroznak a Mathias Corvinus Collegium diákjai, és ez csak a jéghegy csúcsa

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 4. 8:58

A Direkt36 birtokába került adatok szerint kirívóan sok pénzt költenek az MCC rendezvényein luxusellátásra, amin Szalai Zoltán főigazgató volt cége nagyot kaszált.

Az elmúlt néhány év belső beszerzési és kifizetési adatai szerint a kormányközeli Mathias Corvinus Collegiumnál (MCC) kirívóan sok pénzt – százmilliós nagyságrendben – költenek luxusellátásra, más neves és nagy múltú budapesti szakkollégiumokhoz képest. A Direkt36 birtokába került dokumentumokból egyebek mellett az alábbiak derültek ki:

  • Az MCC rendezvényein 600 millió forintot költöttek étel- és italellátására (catering).
  • Az elmúlt két évben az Apriori Cultura Nonprofit Zrt. bruttó 530 millió forintot számlázott ki az MCC-nek cateringre.
  • Jair Netanjahu, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök fia 2,8 millió forintot kapott két egyórás panelbeszélgetésért.
  • Az MCC külföldi ösztöndíjasai havi 3–5 ezer eurót (1,2–2 millió forintot) kapnak.
  • Rengeteg külföldi tanulmányutat szerveznek a diákok számára, akik gyakran négycsillagos szállodákban szállnak meg, úgy, hogy ezekért az utakért a résztvevő diákok nem fizetnek külön.
  • Az MCC sokat költ kormányközeli cégeknél: például nyolc hónap alatt nettó 1,8 milliárd forintot költöttek a Balásy Gyula tulajdonában álló, kormányzati propagandakampányokat lebonyolító cégeknél.

A fentiek közül külön figyelemre méltó részlet, hogy az Apriori Cultura Nonprofit Zrt. 2021-ig Szalai Zoltán MCC-főigazgató érdekeltsége volt, és jelenleg is Fidesz-közeli tulajdonosai vannak.

Az MCC a kirívónak tűnő kiadásokról annyit közölt, hogy a „jogszabályi, illetve az alapítvány belső szabályozói előírásainak betartásával”, „felelősségteljesen, átláthatóan és körültekintően” gazdálkodnak a rájuk bízott vagyonnal, elszámolással az alapítvány kuratóriuma felé tartoznak.

Hogy az MCC-s rendezvények kirívó költéseit érzékeltesse, a Direkt36 árajánlatot kért catering cégektől, az összehasonlításból arra lehet következtetni, hogy az Apriori Cultura Nonprofit Zrt. a piaci árak többszöröséért kínálja szolgáltatásait az MCC-nek.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) évnyitóján az újbudai Flamenco Hotelben 2021. szeptember 9-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Gazdaság#mathias corvinus collegium#direkt36#catering#költségek#luxus

Címlapról ajánljuk