Belföld

Magyarország egy konzervatív jogállam – mondta Varga Judit egy klímaváltozás-tagadó amerikai szervezet eseményén

Mohos MátéMohos Máté

2022. október 25. 8:59

Az igazságügyi miniszter szerint foglyul ejtették az EU-t a civil szervezetek.

Beszédet mondott Varga Judit igazságügyi miniszter a Heritage Foundation nevű konzervatív amerikai agytröszt székhelyén. A miniszter arról beszélt: Magyarország problémát jelent „a liberális fősodor számára, mert bizonyította, hogy három eszme – a szuverenitás védelme, a konzervatív értékek összehangolt képviselete, valamint a jogállamiság elvei alapján kormányzott demokratikus állam – összeegyeztethető egymással”, írja az MTI.

A Heritage Foundation az egyik legbefolyásosabb konzervatív think tank Washingtonban. Finanszírozói között van az ExxonMobil energiavállalat is – ennek köze lehet ahhoz, hogy a szervezet elutasítja a klímaváltozásról szóló tudományos konszenzust, és sokat kampányol az üvegházhatású gázok kibocsátását visszafogni hivatott intézkedések ellen. A szervezet emellett valótlanul terjesztette azt is, hogy a 2020-as elnökválasztás során széleskörű csalást hajtottak végre a demokraták.

Varga azt mondta: a magyar kormányzati politika bizonyította, hogy a konzervatív politika működőképes, ezt támasztotta alá a negyedik kétharmados többséget jelentő választási győzelem ebben az évben.

Szerinte nem csak liberális államot lehet jogállami alapon kormányozni, de konzervatív értékek mentén is meg lehet maradni a jogállamiság keretei között. Azzal vádolta az EU-t, hogy „kiszervezi a demokráciát NGO-k nemzetközi hálózatainak, amelyek erre nem kaptak megbízást az egyes nemzetállamokban, hanem nemzetközi pénzügyi támogatásból működnek, és óriási hatalommal rendelkeznek ahhoz, hogy a közvéleményt befolyásolják”.

Így folytatta:

Az Európai Unió politikai működése ma már nem az egyes tagállamok kormányainak álláspontjain és  iránymutatásain alapul, hanem azokén az intézményekén, amelyeket az említett nemzetközi NGO-k foglyul ejtettek.

Bár Varga Judit szerint Magyarország már most jogállam, a miniszter azonban nemrég ismét olyan törvénycsomagot terjesztett be, amivel a kormány eleget tehet az EU jogállamisági követeléseinek. „A módosítás gyorsítja a közérdekű adatok megismerésére irányuló perek lefolytatását, illetve növeli azok hatékonyságát” – írta korábban Facebookon.

Az uniós pénzek körüli problémákról többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:

Nyitókép: Martin Divisek / EPA / MTI

#Belföld#varga judit#konzervatív#usa#washington#klímaváltozás#jogállam#eu#civil szervezet

Címlapról ajánljuk