Belföld

Uniós pénzek: újabb törvénycsomagot terjesztettek be

rtl.hurtl.hu

2022. október 19. 12:58

A magyar kormány december közepéig kapott időt.

„Újabb törvénycsomagot terjesztettünk az Országgyűlés elé a Bizottsággal való megállapodás érdekében. A módosítás gyorsítja a közérdekű adatok megismerésére irányuló perek lefolytatását, illetve növeli azok hatékonyságát” – jelentette be Facebook-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter.


Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a kormány haladékot kapott a korrupcióellenes lépések megvalósítására, az új határidő december 19. Az Európai Bizottság 3000 milliárd forint felfüggesztésére tett javaslatot az uniós forrásokkal elkövetett és büntetlenül hagyott visszaélések miatt. A kormány ezen összeg megszerzéséért kezdett törvényalkotásba. 

Az Index arról ír, hogy a benyújtott javaslat szerint létrejönne egy bárki számára elérhető, nyilvános Központi Információs Közadat-nyilvántartás, amely tartalmazná a költségvetési szervek, illetve a helyi és nemzetiségi önkormányzatok legfontosabb gazdálkodási adatait, így különösen az általuk hazai vagy európai uniós forrásból megvalósulóan nyújtott, ötmillió forintot elérő költségvetési támogatások, közbeszerzések, szerződések és kifizetések adatait.

Az uniós pénzek körüli problémákról többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Nyitókép: Stephanie Lecocq / EPA / MTI

 

#Belföld#korrupció#törvény#európai unió

Címlapról ajánljuk